Haberler

Neşet Ertaş'ın Anısına "Bir Garip Usta" Bestesi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Bozkırın tezenesi" olarak tanınan halk ozanı Neşet Ertaş'ın kurulmasına öncülük ettiği Kırşehir Ustalar Müzik ve Oyun Topluluğu üyesi Burhan Ertaş, ölümünün 5. yılında Ertaş adına yazılmış "Bir garip usta" adlı şiiri besteleyerek seslendirdi.

SERKAN GÜNER - "Bozkırın tezenesi" olarak tanınan halk ozanı Neşet Ertaş'ın kurulmasına öncülük ettiği Kırşehir Ustalar Müzik ve Oyun Topluluğu üyesi Burhan Ertaş, ölümünün 5. yılında Ertaş adına yazılmış "Bir garip usta" adlı şiiri besteleyerek seslendirdi.

"Bozlak ustası" Ertaş'ın amcasının oğlu olan Burhan Ertaş, Kırşehirli şair İbrahim Düğer'in kaleme aldığı "Bir garip usta" adlı şiiri, bozlak havasında besteleyerek Neşet Ertaş'a vefa, minnet ve şükranını dile getirdi.

Topluluk adına gittikleri konserlerde bestesini okuyan Ertaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurulan toplulukta, Abdal kültüründen gelen mahalli sanatçıların yer aldığını belirtti.

Ertaş, topluluğun Neşet Ertaş'ın önerisiyle kurulduğunu aktararak, Kırşehir Kültür ve Turizm Müdürü Yıldız Eraslan'ın teşvikiyle beste yapmaya karar verdiklerini söyledi.

Üzerinde uzun süre çalıştıktan sonra İbrahim Düğer'in "Bir garip usta" şiirinin bestelendiğini anlatan Ertaş, şiirin sözlerinin çok anlamlı ve duygusal olduğuna işaret etti.

Ertaş, " Neşet Ertaş'a İbrahim ağabey güzel bir söz yazmış. Kültür ve Turizm Müdürümüz bu şiirden bana bahsetti. Çok hoşuma gitti. Neşet Ertaş'ın anısını yaşatmak adına yazılan şiiri bestelemek amcasının oğlu olarak bize nasip oldu. Bu türküyü her çalışımızda aklımıza Neşet Ertaş geliyor, duygulanıyoruz. Yanımızdaymış gibi hissediyoruz." diye konuştu.

"Kırşehir'de çok büyük bir sevda"

İl Kültür ve Turizm Müdürü Eraslan da Kırşehir'de Neşet Ertaş'a bitmek tükenmek bilmeyen bir sevgi olduğunu, herkesin onun adına bir şeyler yapabilmek için yarıştığını söyledi.

Ertaş'ın bestesiyle bozlak havasında bir eserin de halk müziğine kazandırıldığını dile getiren Eraslan, "Neşet Ertaş, Kırşehir'de çok büyük bir sevda. Herkes Neşet usta için bir şeyler yapmaya ve yazmaya gayret gösteriyor. Bu şekilde ona sahip çıkılması bizleri çok mutlu ediyor. Büyük ustamızı bir kez daha minnet, şükran ve rahmetle anıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Şiiri kaleme alan İbrahim Düğer de çocukluğundan itibaren kendisini etkileyen en önemli kişilerden birisinin Neşet Ertaş olduğunu anlatarak, "Ben bir kişiden etkilendim o da Neşet Ertaş. Allah sesi, sözü, ahlakı, edebi ona vermiş. Dünyada tek ve özel yaratmış. Ben Neşet Ertaş'dan çocukluğumdan etkilenirdim. Ondan etkilenmemek mümkün değil. Cenabı Allah'ın Kırşehir'e bir lütfudur. Bu lütfu güzel değerlendirmek lazım. Bu düşüncelerle adına şiir yazdım." ifadelerini kullandı.

Düğer, 2012 yılında Ertaş'ın ölümünden 15 gün önce de kendisine "Dön gel gayrı" ismiyle bir şiir yazdığını hatırlatarak, onun da Kırşehir Valiliği ve Kent Konseyince klip haline getirildiğini kaydetti.

Bestelenen "Bir garip usta" adlı şiirin ilk bölümünde şu sözler yer alıyor:

"Anadan gariptin çok çektin cefa/Yalan dünya sana dar geldi usta/Her zaman ağladın, sürmedin sefa/Siyah saçlarına kar geldi usta/Yar usta, can usta, sen usta.."

Kaynak: AA / Güncel
title
Close