Haberler
Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Nelson Mandela'nın Hayatını Kaybetmesi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mandela'nın hayatı filmlere konu oldu Güney Afrika liderinin "Conversation with Myself" (Kendimle Konuşmalar) kitabı, Mandela'nın iç dünyasını yansıtıyor

Güney Afrika'nın hayatını kaybeden, ilk siyahi Devlet Başkanı Nelson Mandela'nın zorlu hayatı,  "Mandela: Long Walk to Freedom" (Mandela: Özgürlüğe Giden Uzun Yol),  "Goodbye Bafana" (Özgürlüğün Rengi) ve "Invictus" (Yenilmez) gibi filmlere konu oldu.

Mandela, Justin Chadwick'in yönetmenliğini yaptığı, William Nicholson'ın "Long Walk to Freedom" (Özgürlüğe Giden Uzun Yol) kitabından uyarlanan ve bu yıl gösterime giren biyografi niteliğindeki filmi izleyemeden hayatını kaybetti.

Galası 7 Eylül 2013 tarihinde Toronto Uluslararası Film Festivali'nde yapılan filmde, Nelson Mandela'yı Idris Elba, karısı Winnie Madikizela-Mandela'yı da Naomie Harris canlandırıyor. Oyuncuları arasında Tony Kgoroge ve Terry Pheto'un da yer aldığı film, Güney Afrika'da 28 Kasım'da gösterime girdi.

Film, eleştirmenleri karşı karşıya getirirken, başta Elba'nınki olmak üzere oyuncuların performasları genel anlamda beğenildi, öte yandan filmin, yeterince güçlü ve dokunaklı olmadığı yorumları yapıldı.

Bille August'un yönettiği, 2007 tarihli dram niteliğindeki "Goodbye Bafana" filmi de Nelson Mandela ile gardiyan James Gregory arasındaki ilişkiyi konu alıyor.

Filmde, Mandela'yı Dennis Haysbert, Gregory'yi de Joseph Fiennes canlandırıyor.

James Gregory'nin kaleme aldığı  "Goodbye Bafana: Nelson Mandela, My Prisoner, My Friend" (Elvada Bafana: Nelson Mandela, Mahkumum, Dostum) kitabından uyarlanan filmde, Mandela'nın, 20 yıl Gregory'nin gözetiminde olduğu süreç içinde gardiyan ile karısının yaşamlarında meydana gelen değişim de gözler önüne seriliyor.

Hollywood'un duayenlerinden Clint Eastwood'un yönetmenliğini yaptığı, 2009 yılında çekilen biyografik drama "Invictus"da başrolleri Amerikalı ünlü oyuncular Matt Damon ve Morgan Freeman paylaşıyor.

John Carlin'in "Playing the Enemy: Nelson Mandela and the Game That Changed a Nation" (Düşmanla Oynamak: Nelson Mandela ve Bir Ulusu Değiştiren Oyun) adlı eserinden esinlenilen filmde, Nelson Mandela'nın (Morgan Freeman), ülkesinde birliği ve beraberliği sağlamak için Güney Afrika futbol takımı kaptanıyla (Matt Damon) yaptığı işbirliğinin ilham verici hikayesini anlatılıyor.

-"Conversation with Myself"(Kendimle Konuşmalar)-

Güney Afrika liderinin uzun ve zorlu yaşamı süresince kaleme aldığı hatıralar, notlar, söyleşi metinleri, devlet başkanlığı konuşmaları ve diğer eserlerinin derlendiği "Conversations with Myself", Nelson Mandela'nın iç dünyasını tüm çıplaklığıyla yansıtıyor.

Kitaptan bazı ifadeler;

"Doğuştan sade ve alçakgönüllü, sosyal statülerine bakılmaksızın tüm insanlara mutlak güveni olanlar için evrensel bir saygı ve hatta hayranlık mevcut",

"Çocuklarla oynamayı ve sohbet etmeyi seviyorum... onları beslemeyi ve küçük bir hikayeyle yatırmayı. Aileden uzak kalmak, hayatım boyunca beni üzdü. Evde rahatlamaktan, sessizce okumaktan, tencerelerden gelen güzel kokuyu almaktan, aileyle bir masanın etrafında oturmaktan ve karımla çocuklarımı dışarı çıkarmaktan hoşlanıyorum. Bu basit hazların keyfini çıkaramadığınızda, yaşamınızdan değerli bir şey alınmış oluyor",

"Siyasette başarı, halkınızın görüşlerinize güvenmesini sağlamayı ve onları, çok anlaşılır, çok kibar, çok sakin, bununla beraber çok açık bir dille ifade etmenizi gerektiriyor",

"Sorun, elbette, başarılı kişilerin çoğunun bir tür kibire yatkın olmalarıdır. Hayatlarında bencilliğin ve herkese eşsiz başarıları hakkında böbürlenmenin hoş görüleceğini düşündükleri bir dönem geliyor." - Ankara

Kaynak: AA / Güncel
title