Haberler
Netanyahu'dan ateşkes sonrası ilk açıklama: Hizbullah anlaşmayı bozarsa onları vururuz

Netanyahu'dan ateşkes sonrası ilk açıklama: Hizbullah anlaşmayı bozarsa onları vururuz

İsrail kabinesi, Lübnan ile ateşkes anlaşmasını onayladı

İsrail kabinesi, Lübnan ile ateşkes anlaşmasını onayladı

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Milli Savunma Bakanı Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Neden Felsefe?

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Davranış Bilimleri ve Sağlık alanında Türkiye'nin ilk ve tek tematik üniversitesi olan Üsküdar Üniversitesi bünyesinde felsefe eğitimleri de veriliyor.


Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Ömerustaoğlu, insanı, hayatı ve evreni anlamanın felsefe ile mümkün olduğunu belirterek "Günümüzün en temel problemlerinden biri şiddet. Şiddet nerede başlıyor? Sözün bittiği yerde… Onun için biz diyoruz ki bütün bu sorunlarla ilgili iyi bir felsefe eğitimi yol gösterici olacaktır. İnsanların sorun çözmede başarılı olmasını sağlayacaktır" diye konuştu.


Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Ömerustaoğlu, insanı, hayatı ve evreni anlamanın felsefe ile mümkün olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Felsefede insanı, evreni, hayatı anlamaktır esas. Bu yönde fikri entelektüel tefekkür faaliyetinde bulunur felsefeci filozof. Biz de öğrencilerimizin soru sorma, sorgulama, merak, ilgi, araştırma, okuma gibi birtakım özellikleri varsa felsefe okumaları, felsefe eğitime dâhil olmaları gerektiğini düşünüyoruz. Burada konularla ilgili en derin olan bir bilgiye ulaşma vardır. Hangi konu olursa olsun bu. Bilim olur, sanat olur, hayat olur, evren olur vs. Bu konularda bizim felsefe eğitimimizin içerisinde yine uygulamaya önem vermekteyiz."

Üsküdar Üniversitesi'ndeki felsefe eğitiminin bazı derslerle farklılaştığını belirten Prof. Dr. Adnan Ömerustaoğlu, "Bizim felsefi danışmanlık, nörofelsefe dersi, zihin felsefesi dersi, uygulamalı etik dersimiz var. Biz bu derslerle aslında felsefeyi dünya sorunları karşısında çözüm üreten bir araç durumunda da düşünüyoruz. Yani teorik bilginin, öğrenilenin, yapılan okumaların, sorgulamaların, yani bütün öğrenilenin bugünkü insanın sorunlarına da çözüm üretmede kullanılabilir olduğunu düşünüyoruz. Bunun için bunu uygulamalı alanı olarak etik olarak, yine uygulamalı alanı olarak felsefi danışmanlığı önemsemekteyiz. Programımızı buna göre düzenledik. Felsefe sadece birtakım kavramlarla uğraşma, onları çözümlemeden ibaret değildir. Felsefe insanın yaşamına, direkt hayatına yansır. Onun için diyoruz ya dünyanın sorunları karşısında felsefe. Yani sorun çözücü. "

Felsefe eğitimi yol gösterici olacaktır

İnsanın düşünen, üreten, çözüm bulmaya çalışan bir varlık olduğunu belirten Prof. Dr. Adnan Ömerustaoğlu, "İşte felsefe de aklın en derin kaynağı olarak burada belki en iyi, en kabul edilebilir çözümü üretmeye aracı durumunda bir disiplin olarak görülmelidir. Felsefe, başkalarını tanımayı, başkalarıyla daha iyi empati kurabilmeyi, başkasının var olma hakkını kavramayı, ona saygı duymayı öğretiyor. Yine insanın öfke yönetiminden tutun da, insanın diğer insanlarla olan ilişkisinde nasıl davranması gerektiği ile ilgili, işte o şiddeti, kabalığı reddeden bir misyona sahip. Çünkü biliyoruz ki günümüzün en temel problemlerinden biri şiddet. Şiddet nerede başlıyor? Sözün bittiği yerde… Onun için biz diyoruz ki bütün bu sorunlarla ilgili iyi bir felsefe eğitimi yol gösterici olacaktır. İnsanların sorun çözmede başarılı olmasını sağlayacaktır." diye konuştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title