Necip Fazıl Esenler'de Anıldı
Necip Fazıl Kısakürek, vefatının 30.yılında düzenlenen bir programla Esenler'de anıldı.
Türk edebiyatı ve düşünce dünyasının son dönemde yetiştirdiği en büyük isimlerinden biri olarak kabul edilen ve "Şairlerin Sultanı" unvanıyla anılan Necip Fazıl Kısakürek, vefatının 30. yılında düzenlenen bir programla Esenler'de anıldı.
Esenler Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Necip Fazıl'ı Anma Gecesi"ne; Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Polat, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkan Yardımcısı Üzeyir İlbak, araştırmacı yazar Mustafa Yazgan, Dr. Yasin Beyaz ve çok sayıda vatandaş katıldı.
O'NU ANLAMAK, O'NU OKUMAKTAN GEÇER
Esenler Belediyesi Konferans Salonu'nda düzenlenen program, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkan Yardımcısı Üzeyir İlbak'ın konuşmasıyla başladı.
İlbak, "Üstat, 'Öldükten sonra bile benimle beraber olacaksınız' diyordu. 30 yıl geçti, ben 20 yaşındaydım hala bizimle beraber" diyerek sözlerine başladı. "Üstadın hayat hikayesini okumadan O'nun şiirini, düşünce dünyasını anlamak çok zordur" diyen İlbak, Necip Fazıl'ı anlamak için büyük ustanın "Büyük Kapı" ve "Bab-ı Ali" gibi eserlerini okumak gerektiğini kaydetti. İlbak'ın konuşmasının ardından program, Necip Fazıl'ın fikir ve sanat hayatını anlatan sinevizyon gösterimiyle devam etti.
ORTAK BİR ÜSTATTI
Sinevizyon gösteriminin ardından kısa bir konuşma yapan Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Polat da, "Üstat Necip Fazıl Kısakürek bu milletin fikriyatına, zihin dünyasına, şuuruna başkalarıyla mukayese edilmeyecek kadar, ne kadar büyük hizmet etti hepiniz biliyorsunuz" dedi. "Bu milletin evlatlarına, her kesimden her cemaatten, meşrepten insanlara ortak üstat olmayı becerebilmiş bir özel değeri olan bu düşünce insanını rahmetle, saygıyla, minnetle anıyoruz" diye konuştu.
ARTIK DİNDEN BAHSEDİLİYOR
Polat'ın ardından, programa konuşmacı olarak katılan araştırmacı yazar Mustafa Yazgan da, usta şairin fikir ve sanat yaşamına ışık tutarak dinleyenlerle Necip Fazıl ile yaşadıkları hatıraların bir kısmını paylaştı. Necip Fazıl'ın döneminde Allah'tan bahseden yazıların yasaklandığını ve bu dönemlerin çok sancılı geçtiğini belirten Yazgan, son dönemlerde basında dinden ve Allah'tan bahseden yazıların yazılmaya başlandığını kaydetti.
Usta şairin hitabının çok güçlü olduğunu hatırlatan Yazgan, Fazıl'ın 4 buçuk saat konferans verdiğini ve bu süre içinde de kimsenin salondan ayrılmadığını aktardı. Bugünlere böyle geldiğimizi dile getiren Yazgan, gençlere, "Bayrak yavaş yavaş size devrediliyor" diye konuştu.
O ARTIK DEVLET SANATKARIDIR
"Türkiye şu anda 2'nci İstiklal Savaşı'nı yapıyor" diyen Yazgan, "Bugün, o günlerden çok daha büyük İstiklal Savaşı veriliyor çünkü artık düşman içimizde" şeklinde konuştu. İçimizdeki düşmanın kültürel çatışma, medya ve ahlaka aykırı diziler ile gün yüzüne çıktığını belirten Yazgan, salondaki gençleri işaret ederek "Siz, bizim dönemimizden daha yüksek bir noktaya namzetsiniz" dedi.
Bugün nihayet üniversitelerde rektörlerin, dekanların, öğrencilerin Necip Fazıl'ı okuduğunu ve O'nu anlamak için salonları doldurduğunu görmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Yazgan, "Bu dava hor, bu dava öksüz, bu dava büyüktür" şeklinde konuştu. "Bugün Necip Fazıl artık devlet sanatkarıdır" diyen Yazgan, konuşmasını büyük usta ile ilgili anlatılacak daha çok şey olduğunu ve bunları da yine Esenler'de, Esenlerliler ile paylaşmaktan duyacağı mutluluğu dile getirerek sonlandırdı. Dinleyenler de, Yazgan'ı kendilerini aydınlattığı ve paylaştığı hatıraları için ayakta alkışladı. Yazgan'ın konuşmasının ardından programda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seslendirdiği Necip Fazıl Kısakürek'in "Canım İstanbul" şiirine de yer verildi.
HER ŞEYİYLE ÖRNEKTİ
Programda son konuşmayı "Necip Fazıl'ın Düşünce Dünyası" kitabının yazarı Dr. Yasin Beyaz yaptı. Beyaz, sözlerine "O'nun düşünceleri yaşadığı dönemde de, günümüzde de etkisini sürdürmüştür" diyerek başladı. Necip Fazıl'ın şiirlerinin yanı sıra düz yazılarının da genç edebiyatçılara örnek teşkil ettiğini ifade eden Beyaz, Fazıl'ın her şeyiyle feyz alınacak bir kişi olduğunu vurguladı.
ŞİİRLERİYLE ANILDI
Konuşmaların ardından aynı zamanda programın sunuculuğunu da yapan şair Emrullah Uzun, Necip Fazıl Kısakürek'in "Sakarya Türküsü" ve "Şarkımız" adlı şiirlerini seslendirdi. Program sonrasında davetliler, Necip Fazıl'ın fotoğraflarını da yakından görme fırsatı yakaladılar.