NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Açıklaması
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Afgan hükümeti ile Hizb-i İslami grubu lideri Gülbeddin Hikmetyar arasında varılan barış anlaşmasını memnuniyetle karşıladığını belirterek, Taliban ve diğerlerini barış masasına oturtmanın yolunun Afgan ordusunu desteklemekten geçtiğini söyledi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Afgan hükümeti ile Hizb-i İslami grubu lideri Gülbeddin Hikmetyar arasında varılan barış anlaşmasını memnuniyetle karşıladığını belirterek, Taliban ve diğerlerini barış masasına oturtmanın yolunun Afgan ordusunu desteklemekten geçtiğini söyledi.
Stoltenberg, Brüksel Afganistan Konferansı sonrasında basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. NATO'nun Afganistan'da uzun yıllardır askeri operasyonlar gerçekleştirdiğini ve 2015 yılında güvenliği Afgan güçlerine devrettiklerini hatırlatan Stoltenberg "Bunun, onların yerine savaşmaktan çok daha sürdürülebilir bir yaklaşım olduğuna inanıyorum. Onların sorumluluğu alması, kendi ülkelerini savunabilmeleri ve istikrarlı hale getirebilmelerini sağlamak uzun dönemde çok daha iyi bir strateji." dedi.
Hala Taliban ve diğer terör gruplarının ülkede varlığını sürdürdüğüne işaret eden Stoltenberg, "En azından onları (Afgan güvenlik güçlerini) eğiterek kendileri için savaşmalarını sağladık. Aksi halde bu hafta Kunduz'daki saldırı NATO askerlerine dönük bir saldırı olacaktı." diye konuştu. Afganistan'ı 2020'ye kadar desteklemeye devam etme kararı aldıklarını hatırlatan NATO Genel Sekreteri, ülkedeki askerliği varlığın da devam edeceğini söyledi.
"Güçlü bir ordu olmadan müzakere edilmiş bir çözüm olamaz"
NATO'nun Afganistan'daki barış çabalarına desteklediğini kaydeden Stoltenberg, "NATO'nun Afgan ordusunu ve güvenlik güçlerini desteklemesiyle barış süreci arasında yakın bir bağ var. Çünkü Taliban askeri bir zafer elde edemeyeceğine inanmazsa gerçek bir barış sürecine dahil olmayacaktır. Barış sürecini ve uzlaşı çabalarını desteklemenin yollarından biri de, dirençli olduğunu göstermek için Afgan güvenlik güçlerinin güçlü olması ve ekonomik olarak desteklenmesidir. Böylece Taliban ve diğerleri savaş alanında kazanamayacaklarını, barış çabalarına ciddi bir şekilde katılmaları gerektiğini anlayacaktır" değerlendirmesini yaptı.
Hizb-i İslami'nin lideri Gülbeddin Hikmetyar ile Afgan hükümeti arasında 29 Eylül'de varılan barış anlaşmasını memnuniyetle karşıladığını kaydeden Stoltenberg, "Ancak bu ilk adım. Güçlü bir ordu olmadan müzakere edilmiş bir çözüm olamaz." dedi.
"Taliban önemli yerleşim yerlerini elinde tutamıyor"
Taliban'ın hala Afganistan'daki varlığın devam ettiğini ve beklendiği üzere bir çok saldırıda gerçekleştirdiğini söyleyen Stoltenberg, Afgan güvenlik güçlerinin Kunduz şehrini bir saat içinde Taliban'dan geri almasına değinerek, örgütün önemli yerleşim yerlerini elinde tutamadığını vurguladı.
Afgan hava gücünün oluşturulduğunu ve pilotların eğitiminin devam ettiğini belirten Stoltenberg, "Güvenlik olmadan kalkınma olmaz. Güvenlik olmadan, uluslararası toplumun okul ve yollar inşa etmesi söz konusu olamaz. Ekonomik kalkınma, kadın ve çocukların haklarının korunması, insan haklarının korunmasının ön şartı güvenliktir." ifadesini kullandı.