Narenciyede 'Rus Krizi' Kaygısı
Türkiye'nin Rus uçağını düşürmesiyle iki ülke arasında yaşanan kriz, üretici ve ihracatçılarda endişe yarattı.
Türkiye'nin Rus uçağını düşürmesiyle iki ülke arasında yaşanan kriz, üretici ve ihracatçılarda endişe yarattı.
Türkiye'nin önemli narenciye üreticisi olan Çukurova kentlerinde hasat dönemi sürerken narenciye ihracatının en önemli ayağı olan Rusya ile yaşanan sorun üreticileri korkutuyor. Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, üretici ve ihracatçıların beklentilerinin iki ülke arasında yaşanan krizin kısa sürede sona ermesi olduğunu söyledi. Yaşanan sürecin kaygı verici olduğunu belirten Kaçmaz, "Rusya Federasyonu Türkiye için önemli bir pazar. Yaş sebze ve meyve pazarında önemli ticaretler yaptığımız bir ülke. Yıllardır iki ülke arasında güven ortamı oluştu. Oradaki firmalar ile bizim firmalar arasında çok iyi bir ticari ilişki var. Biz inanıyoruz ki, iki ülke arasındaki özellikle yaş meyve ve sebze sektöründeki ilişkiler artarak devam edecek" dedi.
ŞU ANA KADAR RESMİ KISITLAMA YOK
Umutlarının iki ülke arasındaki sıcak gelişmelerin, sektörü olumsuz şekilde etkilememesi yönünde olduğunu da vurgulayan Kaçmaz şöyle devam etti:
"Bu güne kadar özellikle bizim sektörümüzde çok önemli ilişkiler ve ticaret gelişti. Şu ana kadar resmi bir kısıtlama yok. Yaş meyve ve sebze ihracatında, resmi olarak 'Şu tarihten itibaren kısıtladık' diye intikal eden bir konu yok. Normal süreç devam ediyor. Ama psikolojik etkisi var. İki ülkedeki firmalarımız arasında bir sıkıntı yok, güven ortamı var. Türkiye ihracatçıları ve üreticileri şu an gayet bilinçli üretim yapıyor. Rusya Federasyonu'nun istediği kalitede ürünler gönderiliyor. Ticari olarak iki ülkenin birbirine ihtiyacı var. Ticaretin gelişmesine ihtiyacı var. Sektör olarak bu sürecin kısa sürede biteceğini umut ediyoruz."
KRİZ KISA SÜREDE BİTMELİDİR
İki ülke arasında tarihten gelen dostluk, ticaret ilişkileri bulunduğunu, bu ortamın bitmemesini her iki ülkenin de temenni etmesi gerektiğini anlatan Kaçmaz daha sonra şunları söyledi:
"Sektör olarak bu tür olayların çözülmesi ve tekrarlanmaması beklentisi içerisindeyiz. Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 40'a varan bir bölümünü Rusya Federasyonu'na gerçekleştiriyoruz. Rusya Federasyonu'nun Türkiye'ye ihtiyacı var. Türkiye'nin de Rusya Federasyonu'na. Umut ediyoruz ki, bu süreç bitecek ve ticaretimiz artarak devam edecek. Ortamın yumuşaması ve eskiden olduğu gibi ilişkilerin aynı süreçte devam etmesini arzu ediyoruz. Bu şekilde görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Görüşmeler olumlu geçiyor ve şu an bir sıkıntı yok. İster istemez psikolojik bir etkisi var şu an. Bu etkinin kısa sürede sona ereceğine inanıyoruz." - Mersin