Naksan Holding Davası
Gaziantep'te Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) "para kasası" olduğu iddia edilen Naksan Holding'e yönelik davada 21 sanığın yargılanmasına devam edildi.
Gaziantep'te Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) "para kasası" olduğu iddia edilen Naksan Holding'e yönelik davada 21 sanığın yargılanmasına devam edildi.
9. Ağır Ceza Mahkemesinde dün görülmeye başlanan davanın duruşmasında "silahlı terör örgütü yönetme, terörizmin finansmanı hakkında kanuna muhalefet, suç gelirlerinin önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerini aklama ve vergi usul kanununa muhalefet" suçlarından cezalandırılması talep edilen Naksan Holding'in eski yönetim kurulu başkanı tutuklu sanık Cahit Nakıboğlu ve oğlu Taner Nakıboğlu ile tutuksuz sanıklar ve avukatları hazır bulundu.
Kimlik tespitinin ardından söz alan tutuksuz sanık Mehmet K, Ocak ayında evinde örgütün elebaşı Fetullah Gülen'e ait CD'nin ele geçirilmesine ilişkin, "Evimde geniş kütüphane var, binden fazla kitap bulunuyor. Arasında çıkan söz konusu CD'yi ne gördüm ne de izledim. Promosyon ürünüydü. Kitapların arasına sıkışmış, unutmuştum." diye konuştu.
Sanık, "himmet" topladığı yönündeki beyanların gerçeği yansıtmadığını söyledi.
Fabrika defterini tuttuğunu ifade eden Mehmet K, "Bütün giderleri ve faaliyet dışı gelirleri bu defterde tutardık. Sonra satışları, borçları ve alacakları yazarız. Cahit Nakıboğlu, esnaflıktan geldiği için bu şekilde hesap tutardık." dedi.
Resmi kayıt dışında ikinci kayıt
Mahkeme Başkanı Murat Çolak, "resmi kayıtların haricinde ikinci bir kayıt tutuyorsunuz yani?" sorusuna sanık, "hemen hemen öyle" diye yanıt verdi.
Defterde "himmet" başlığı olmadığına işaret eden Mehmet K, "zekat ve sadaka" başlığının olduğunu bu hesapta da yardımların yer aldığını kaydetti.
Mehmet K, flaş bellekte "himmet" hesabı tutulduğu iddiasını ise yalanladı.
Ne iş yaptığının sorulması üzerine sanık, muhasebeden ziyade ön muhasebe ve hesap kitap işleri yaptığını söyledi.
Bu sırada söz alan Cahit Nakıboğlu, bilgisayardan anlamadığını ve hesapları kontrol ettirmek için basit defter hesabı tutturduğunu öne sürdü.
Menderes U, şirketin banka işleriyle ilgilendiğini, çek ve senetleri takip ettiğini ve idarecilerin talimatları doğrultusunda para gönderip çektiğini belirterek, yurt dışına para gönderip görmediğini hatırlamadığını iddia etti.
Savcı Cem Saklıca, haklarında yakalama kararı bulunan Osman, Bahaddin, Beyhan ve Mehmet Hilmi Nakıboğlu'nun yakalama müzekkeresinin beklenmesine, ifadelerde ismi geçen AK Parti Gaziantep Milletvekili Ahmet Uzer, Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Durdu Yetkinşekerci'nin ile etkin pişmanlık kapsamında ifade veren sanıkların ve gizli tanıkların duruşmada dinlenmesine, sanıkların mal varlığı tedbirinin devamına, sanıklar Cahit ile oğlu Taner Nakıboğlu'nun tutukluluğunun devamına karar verilmesini talep etti.
Mütalaaya karşı diyecekleri sorulan Cahit Nakıboğlu, savunmasında şunları söyledi:
"Cezaevine kalmaya devam edersem çok yaşamam ölürüm. Çok ciddi sağlık sorunlarım var, prostat rahatsızlığım nedeniyle çok sık tuvalete gitmem gerekiyor. Psikiyatrın yazdığı ilaç nedeniyle çok derin uyuyorum, bu nedenle altımı pisletiyorum. Büyük hasta bezi kullanıyorum, 16 ayda 16 yaş yaşlandım. Hakkımda ciddi bir suçlama yoktur. Kaçmadım, kaçacak olsam kaçardım. Çok şükür o imkanımız da vardı. Ben ve 2 oğlum da burada. Ev hapsiyle de olsa tahliyemi talep ederim."
Taner Nakıboğlu da amcası Osman Nakıboğlu'nun (firari) yurt dışına çıkmasının ardından yurt dışı çıkış yasağı getirildiğini ancak daha önce eşiyle yurt dışına defalarca çıktığını kaçma niyetinin olmadığını savundu.
Diğer sanıklar da suçsuz olduklarını belirterek üzerlerine atılı suçlamaları reddetti.
Duruşmaya ara verildi.