Haberler
Lübnan Dışişleri Bakanı'ndan ateşkes umudu: Nihai karar İsrail'in

Gözler Orta Doğu'da! Saatler içinde her şey değişebilir

Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Nadasa Bırakılan Arazilerde Aspir Üretilecek

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü, nadasa bırakılan alanları, aspir ile değerlendirmeyi planladıklarını ifade etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş, Türkiye'de yaklaşık 5 milyon hektar  nadasa bırakılan alan olduğunu belirterek, bu arazilerin aspir bitkisi ile değerlendirilmesinin planlandığını belirtti.

Gümüş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin aspir bitkisi üretiminde dünyada  7. sırada olduğunu ifade etti. 2013 yılı itibariyle 31 ilde aspir üretimi yapıldığını dile getiren Gümüş, son yıllarda Ankara, Eskişehir, Kırşehir, Konya, Kırıkkale, Aksaray, Muş, Kayseri ve Yozgat'ta önemli miktarda üretim artışı yaşandığını kaydetti.

Nadas alanlarının değerlendirilmesi için aspir yetiştiriciliğinin önemli olduğuna dikkati çeken Gümüş, "Türkiye'de yaklaşık 5 milyon hektar nadasa  bırakılan alan var. Bu alanları aspir bitkisi ile değerlendireceğiz. 2023'te 500 bin ton üretim yapmış olacağız. Her yıl düzenli olarak 100 bin hektarını kazanarak, 2023 yılına kadar 1 milyon hektar nadas alanını üretime katmış olacağız." diye konuştu.

Aspirin ana vatanının Orta Anadolu olduğunu vurgulayan Gümüş, şöyle devam etti:

"Eskişehir'den itibaren, Güneydoğu Anadolu Bölgesinden Muş'a kadar olan illerde üretim yapacağız. Şu ana kadar 45 bin hektar alanda aspir ekildi. Bu rakam her yıl artış gösteriyor. 2002 yılında 25 ton üretilen aspir, 11 yılda 45 bin tona ulaştı. 2013 yılı itibariyle aspir ekim alanı geçen yıla göre yüzde 88, üretim miktarı yüzde 26, verimlilik ise yüzde 20 artış gösterdi."

Gümüş, Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu kararı doğrultusunda, aspir yetiştiriciliği için, 2014 yılında mevcut desteklere ilavelerin olabileceğini ifade etti. - Niğde

Kaynak: AA / Güncel
title