Myanmarlı Muhalif Lider Suu Çi, 2015 Devlet Başkanlığı Seçimlerine Katılmak İstediğini Açıkladı
Myanmarlı muhalif lider Aung San Suu Çi, 2015'teki devlet başkanlığı seçimlerine katılma niyetinde olduğunu belirtti.
Myanmar'ın başkenti Naypyidaw'da düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu toplantısına katılan Myanmar'ın Nobel ödüllü muhalif lideri Suu Çi, kendisinin devlet başkanlığına adaylığını engelleyen kanunun değişmesi halinde 2015'te yapılacak seçimlere katılmak istediğini açıkladı. Suu Çi, "Başkanlık için yarışmak istiyorum. Bu konuda oldukça açık sözlüyüm. İstemiyormuş gibi davranmam dürüstlük olmaz" dedi.
Myanmar seçim yasalarına göre eşi veya çocukları yabancı ülke vatandaşlığına sahip kişilerin Devlet Başkanlığına aday olması mümkün değil.
Günün sonunda düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan Suu Çi, halkın değişim istediğini dile getirerek, ziyaret ettiği her yerde, köylü şehirli fark etmeksizin bütün Myanmarlıların kendisinden altı konuda (iş, su, yol, elektrik, eğitim ve sağlık) ilerleme talep ettiklerini ifade etti.
Myanmar anayasasının dünyanın değiştirilmesi en zor anayasalarından biri olduğunu şeklindeki sözlerine açıklama getiren Suu Çi, bir kanunun değiştirilebilmesi için yüzde 75'in üzerinde meclis desteğine ihtiyaç duyulduğunu, değişikliğin meclisten geçmesi halinde referanduma sunulması ve seçmenlerin yüzde 50'den fazlasının onayını alması gerektiğini ifade etti. Suu Çi, meclisin yüzde 25'inin asker kökenli insanlardan oluştuğunu hatırlatarak, "Anayasayı değiştirmek çok zor ama imkansız değil" dedi.
"Her şeyden önce herkes kanunlar tarafından korunmalı"-
Suu Çi, Devlet Başkanı olması durumunda etnik ve dini azınlıklar, özellikle de Rohingya Müslümanları için ne yapmayı düşündüğü konusundaki soruya, "Kanuna inanıyorum. her şeyden önce herkes kanunlar tarafından korunmalı, bütün etnik ve dini gruplar" şeklinde cevap verdi. Etnik kimliklerle ilgili problemleri çözmek için federal sisteme geçilmesi gerektiğini savunan Suu Çi, "Uluslararası toplumdan istediğimiz problemlerimize uluslararası insan hakları standartlarına uygun ve kendimize has yöntemler bulmamıza yardımcı olmalarıdır" diye konuştu.
Hükumetin yaptığı reformlara da değinen Suu Çi, reformların beklentilerini karşılamadığını fakat insanların reforma olan inançlarını yitirmemeleri gerektiğini belirtti. - Ankara