Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Müzikte Telif Sorununa İzmir'de Çözüm

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ticari mekanlarda çalınan müzikten telif hakkı alan birlikler İzmir Ticaret Odası (İTO) ile protokol yaptı.

Ticari mekanlarda çalınan müzikten telif hakkı alan birlikler İzmir Ticaret Odası (İTO) ile protokol yaptı. Protokole göre İTO üyeleri, indirimden ve taksitlendirmeden yararlanarak, telif ücretlerini ödeyecek. Mekanın metrekaresine ve kişi sayısına göre değişen telif ücreti, Kordon'da ortalama bir mekan için yıllık 5-6 bin lirayı buluyor. Telif ücreti sadece kafe, bar, restoran ve otellerde değil, berber, konfeksiyon, AVM gibi müzik yayını yapan her işletmeden alınabiliyor. Ödemeyen işletmelere para cezası kesiliyor.

İTO ile müzik birlikleri arasında imzalanan protokol törenine Türkiye Musıki Eserleri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Arif Sağ, Müzik Eserleri Sahipleri Grubu (MSG) Başkanı Garo Mafyan, Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR) Başkanı Ahmet Koç, Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜYAP) Başkan Yardımcısı Bülent Seyhan, MÜYORBİR Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kocatepe, MSG Genel Sekreteri Barış Şensoy katıldı.

MSG Başkanı Garo Mafyan, telif haklarının yerleşmesi için mücadele verdiklerini belirterek, "Bu telifler, herkes tarafından hakkaniyet ölçütlerinde ülkenin genel eser sahiplerine gidecektir. Ödeyenlere saygı göstermek lazım ödemeyenlerin de sisteme gelmesi lazım" dedi.

"TİCARİ ALANLARDA MÜZİK ÇALINIYORSA BİZE TELİF HAKKI DOĞUYOR"

MESAM Başkanı Arif Sağ, Türkiye'de telifin 25 yıl geçmişi olduğunu dile getirerek, "Devleti yönetenler bile 'ben parasını verdim CD'yi satın aldım istediğim yerde çalarım' diyor. Ticari alanlarda müzik yayını yapıyorsanız bizim hakkımız doğuyor. Televizyon, radyo, otelde işlerinde bizim eserlerimiz çalınıyorsa bize telif hakkı doğuyor. Avrupa'da bu tür tartışmalar yok. Herkes ne ödeyeceğini biliyor. Yıl sonunda gidip bankaya yatırıyorlar. Bizde daha telifin ne olduğu bilinmiyor. Umarım bu diğer kurumlarla da gerçekleşir. Mahkemelik olmadan küsmeden birbirimize darılmadan müzik üreticilerinin hakkını yemeden gasp etmeden çözeriz" dedi.

MÜYORBİR Başkanı Ahmet Koç, "Biz ticari mekanların müzik çalmalarını yasaklamıyoruz sadece ücretini ödemelerini istiyoruz. Halka açık yerlerde kafe, bar, otel gibi yerlerde çalınan müzikten lisans bedelleri alıyoruz bu da yüksek değil" dedi.

"BAĞCIYI DÖVMEK İÇİN DEĞİL MEYVELERİ BİRLİKTE YEMEK İÇİN VARIZ"

MÜYAP Başkan Yardımcısı Bülent Seyhan, 14 yıldır telif toplamaya çalıştıklarını vurgulayarak, gelinen noktadan sevinç duyduklarını anlattı. Seyhan, Türkiye genelinde ilk kez bir ticaret odası ile protokol yaptıklarına dikkat çekerek, "Telif hakkı sadece kafe, bar, restoran otel için geçerli değil. Bir berber dükkanında televizyonda müzik kanalı açıksa, traş olan bir bey bu yayını dinliyorsa o berberden de telif hakkı alıyoruz. Bu adım çok iyi. Toplum uyandı. Dünyanın geldiği noktaya bizlerin de gelmesi gerekiyor. Yunanistan bile telifte 150 milyon dolar toplarken biz 50 milyon dolarlardayız. Sanatın ve sanatçının yaşaması için telif ödenmeli. Bu telifler toplanmazsa bizler geleceğe bir şey bırakamayız. Bağcıyı dövmek için değil meyveleri birlikte yemek için varız. Bizi işimizi yapmak hakkımız olan telifi toplamak istiyoruz" dedi.

İzmir Ticaret Odası Üyesi Adnan Koç, telif ücretinin mekanın metrekare ve kişi sayısına göre değiştiğini, Kordon'da ortalama bir mekanın yıllık telif ücreti için 5-6 bin lira ödeyeceğini anlattı.

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, "Meslek birlikleri ve telif hakları konusu uzun süredir devam eden, son derece sancılı bir süreçti. Bir türlü, iki tarafın istemesine rağmen anlaşma yapılamadı. Sorun üyelerimizin telif hakkı ödemek istememesinden kaynaklanmıyordu. Ancak ödenecek ücretlerin de üyelerimiz tarafından ödenebilir seviyede olması gerekiyordu. Diğer yandan tek bir birlik olmadığı için muhatap sorunu yaşandı. Üyelerimiz kime para ödeyeceklerini bilemediler. Bir birliğe ödediklerinde diğer birlik gelip ceza kesti. Oda olarak bu birliklerden muhatap sorununun çözülmesini ve ücretlerin makul düzeylere indirilmesini talep ettik. Bu kampanya doğrultusunda da protokol imzaladık" dedi. Demirtaş protokolün içeriğini şöyle anlattı:

"MESAM ve MSG birliklerinin ücretleri üzerinden yüzde 50, MÜYAP ve MÜYORBİR'in ücretleri üzerinden yüzde 25 indirim uygulanacak. Üyelerimizin bu indirim oranlarından yararlanabilmeleri için 31 Mart 2014 tarihine kadar MESAM, MSG, MÜYAP ve MÜYORBİR ile sözleşmelerini imzalamaları gerekiyor." - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title