Haberler

Müzik Köyü' İstanbul Turnesinde

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fethiye'de kurulan Ege ve Akdeniz kültürü alanında yoğunlaşan üyeleri arasında akademik kariyerde isimlerin yanı sıra aralarında çoban, ev kadını gibi yerel sanatçıların da yer aldığı 'Müzik Köyü' sanatçıları, İstanbul turnesine geldi.

Fethiye'de kurulan Ege ve Akdeniz kültürü alanında yoğunlaşan üyeleri arasında akademik kariyerde isimlerin yanı sıra aralarında çoban, ev kadını gibi yerel sanatçıların da yer aldığı 'Müzik Köyü' sanatçıları, İstanbul turnesine geldi. Musa Kaplan'ın 'Son Yörükler' (Özgür Hayatlar) isimli belgeseli ardından 'Müzik Köyü' ekimi konser verdi. Kaplan, yazdığı 'Devrim Yolcuları' kitabını belgesel hale getirdiğini, bu çalışmanın Şubat ayında hazır hale geleceğini söyledi.

Yönetmenliğini Musa Kaplan'ın yaptığı 35 dakikalık 'Son Yörükler' (Özgür Hayatlar) belgesel İstanbul'da gösterildi. Avcılar Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi'ndeki belgesel ardından Antalya'nın Fethiye İlçesi'ndeki Yanıklar Köyü'nde Anadolu Kültürleri Araştırma Derneği tarafından hayata geçirilen Türkiye'nin ilk Müzik Köyü'nün proje ekibi ve müzisyenleri konser verdi.

MÜZİK KÖYÜ SAKİNLERİNDEN KONSER

Ağırlıklı olarak Anadolu müzik geleneklerinin seslendirildiği etkinlikte sipsi, üçtelli, bağlama, kaval, ney, zurna, def, kopuz, perdesiz gitar, kabak kemane ve hegit gizi sazlar çalındı. Daha önce Ankara ve Eskişehir'e giden aralarında çoban, ev kadınının da yer aldığı yöresel müzik ve deyişleri çalgı ile seslendiren 'Müzik Köyü'nün dinletisinde Ali Ulutaş (Üçtelli), Gülay Diri (Def, Ses), Mehmet Günay Eser (Üçtelli, Bağlama), Eren Şahin (Üçtelli, Kopuz), Adem Tosunoğlu (Bağlama) çaldı.

Grup üyeleri Avcılar'ın ardından aralarında Maltepe'deki Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde 'Gelenekten Evrensele Müzik Köyü Konseri' verecek.

KİTABININ BELGESELİNİ ÇEKTİ

Belgeselini izleyenlere izleyicilere teşekkür eden Musa Kaplan, kitap olarak yayınladığı 'Devrim Yolcuları'nı belgesel haline getirdiklerini anlattı. Dünyada ve Türkiye'de '68 Kuşağı' olarak adlandırılan 12 Mart Darbesi öncesi ve sonrasında, hapishane, işkence yeri, dağlarda, öğrenci evlerinde, yurtlarda, öldürülen, kalan kısmının devrim hayaliyle ömür geçirdiği, küçük bir kısmının da Türkiye atmosferinde 'savrulan bir kitlenin' yaşam öyküsünü daha önce kaleme aldığını anlatan Kaplan, "2 yıldır çekimler devam ediyor. Montaj aşamasında. Çekimlere başladıktan sonra aşağı yukarı 4-5 kişiyi kaybettik, onların ses ve fotoğraflarını kullandık. 20 Şubat'ta burada gösterimini yapacağız. Bu belgesel o uzun soluklu olacak" dedi. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close