Haberler
Bahçeli, Öcalan çağrısını bir kez daha yineledi

Bahçeli, Öcalan çağrısını bir kez daha yineledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Komisyonda gerginlik! Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler salonu terk etti

CHP'li vekilin sözleri sonrası Bakan Güler salonu terk etti

Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı

Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı

Musul'u IŞİD'in Elinden Kurtarma Planı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası koalisyonun mayıs ayında başlaması planlanan Musul'u kurtarma operasyonuyla ilgili görüşmeler sürerken, gözler Türkiye'nin vereceği desteğe çevrildi.

Türkiye'nin Irak'a yardım taşıyan C-130 tipi 2 askeri uçağı, Irak'taki El Musenna Askeri Hava Üssü'ne indi. Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı, yardımları Irak Savunma Bakanlığı yetkililerine teslim etti. Kaymakçı, " Türkiye, gerek DEAŞ'la Mücadele Uluslararası Koalisyonu bünyesinde, gerekse ikili düzeyde, terörle mücadelesinde kardeş Irak hükümetinin ve halkının yanında olmayı ve Irak'ın birliği ve bütünlüğü için elinden gelen katkıları sunmayı sürdürecektir" dedi.

KUZEYE ÇIKIŞ VE PETROL PAYLAŞIMI

Ortadoğu ve terör uzmanı Prof. Dr. Mesut Caşın, Musul'u kurtarma planı ve Türkiye'nin vereceği destekle ilgili olarak "Bu harekât Obama'nın askeri planına göre büyük operasyonun başlangıcı. IŞİD Musul'da askeri noktalara saldırdı, ordu binalarını havaya uçurdu, Musul Müzesi'ndeki heykelleri kırarak algı operasyonu yürüttü. ABD'nin, IŞİD'in gelir ve petrol sahalarını azaltmak ve ilerleyişini önlemek istediğini görüyoruz. IŞİD'i kuzeye doğru püskürtecekler. Bu, Suriye topraklarını içine alacak bir operasyonu ileride gündeme getirebilir. Bu operasyon kuzeye çıkışın ilk sinyali. Operasyon, 'de facto' olarak Irak'ın iradesinin bölünmesinin yanı sıra petrol kaynaklarının nasıl paylaşılacağının emareleridir. Kürtler aslan payını aldı. Basra petrollerini Şiiler aldı. Sünniler ise ekonomik cebirden pay alamıyorlar" dedi.

Caşın, Ankara'nın tavrının değiştiğini vurgulayarak, "Savunma Bakanı'nın Irak ve Erbil'e gitmesi istihbarat ve güvenlik anlaşması yapılabileceği anlamına geliyor. IŞİD'in terör saldırılarını artırması ve Türkiye'yi tehdit eder hale gelmesiyle, Türkiye'nin IŞİD'e karşı farklı bir politika uygulayacağını söyleyebiliriz. Türkiye'nin beklentilerine ABD ne kadar cevap verirse, Türkiye de koalisyona o denli destek verir" diye konuştu.

"OPERASYONDA İKİNCİ AŞAMA BAŞLIYOR"

Bilgesam Başkanı Doç. Dr. Atilla Sandıklı ise "Orayı ele geçirmek Bağdat'ın moralini artıracak ve IŞİD'le mücadeleyi maksimize edecek. Merkezi Irak güçleri ve peşmergeler eğitiliyor. Musul'a olası operasyonda, Türkiye'nin bunun dışında kalması mümkün değil. Koalisyon güçleriyle daha sıkı işbirliğine gitme eyleminde olacak. Lojistik destek, silah-cephane temini, İncirlik'i açma gibi adımlar olabilir. IŞİD'e yönelik operasyonun birinci adımı IŞİD'in gücünü kırmak ve genişleme motivasyonunu ortadan kaldırmaktı. Bu oluştu. İkinci aşama IŞİD'i yok etmeye yönelik harekât. İkinci aşama başlıyor" dedi.

ULUSLARARASI KOALİSYONUN ÜÇ AŞAMALI MUSUL PLANI

Musul'u kurtarma planının ayrıntıları şöyle: ABD öncülüğündeki koalisyon nisan sonu-mayıs başında düğmeye basacak.

1- Musul'da IŞİD mevzileri havadan vurulacak. IŞİD liderlerine yönelik nokta operasyonlar yapılacak. Hava operasyonu 4-5 ay sürecek.

2- Hava operasyonlarıyla IŞİD'e yardımın bitmesi, lider kadronun ortadan kaldırılıp örgütün zayıflatılması hedefleniyor. Irak ordusunun eğitilmesi nedeniyle Musul'a kara operasyonu en erken ekim ayında başlayacak.

3- Musul operasyonu için 20-25 bin savaşçı gerekli görülüyor. Peşmerge ve deneyimli Kürt silahlı güçleri, Musul'a Ambar'dan girmeden önce Ambar civarındaki tehditleri, mevzileri yok edecek.

IŞİD MUSUL'DAN KAÇACAK KAMIŞLI'YA SALDIRACAK

Irak'ın Musul şehrinin IŞİD'in elinden alınması için başlatılması olası harekât, Türkiye'ye yönelik yeni bir göç dalgasını gündeme getirecek. IŞİD'e yönelik kara operasyonu başarılı olursa, örgüt militanları, geri çekilirken Nusaybin'in tam karşısında, 7 kilometre uzaklıktaki Suriye'nin 1 milyon nüfuslu Kamışlı kentine saldırabilir. Türkiye, saldırı halinde sınırına 500 bin kişinin akın edeceğini öngörüyor. Ancak Nusaybin hattındaki arazilerin büyük bölümü mayınlı... Bu da binlerce kişinin ölümle burun buruna gelmesi demek. Türkiye, mayınlı alanın önüne hendek kazarak önlem almaya başladı. Genişliği 3, derinliği 2 metre olan hendek kazma faaliyeti sürüyor. Sınırdaysa askeri önlemler de artırıldı.

(Kaynak: Habertürk)

Musul'u IŞİD'in Elinden Kurtarma Planı
Kaynak: Haberler.Com / Güncel
title