Haberler

Müsiad'tan Paks Nükleer Santraline Ziyaret

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Macaristan Temsilcisi Fadıl Başar, Türkiye ve Macaristan'ın nükleer enerji konusunda ortak çalışmalar yapabileceğini bildirdi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Macaristan Temsilcisi Fadıl Başar, Türkiye ve Macaristan'ın nükleer enerji konusunda ortak çalışmalar yapabileceğini bildirdi.

Budapeşte Ticaret Müşaviri Faruk Cömert ve MÜSİAD Macaristan Temsilcisi Fadıl Başar, Macaristan'ın Paks kentinde bulunan ve ülkede tek olma özelliği taşıyan nükleer enerji tesisini ziyaret etti.

Paks Nükleer Santrali Genel Müdür Danışmanı Pal Kovacs, Türk heyetine yaptığı sunumda, Macaristan'ın 1960'lı yıllarda nükleer enerji kullanım yönünde adımlar attığını ve aradan geçen süre zarfında bu konuda ciddi tecrübeler edindiğini belirterek, "Paks kentinde 1960'lı yıllarda başlayan çalışmalar sonucu bloklar 1982 ve 1988 yılları arasında faaliyete geçti. Nükleer enerji Macaristan için hayati önem taşıyor çünkü bu tesis, Macaristan'daki enerji tüketiminin yüzde 50'sini karşılıyor. Nükleer enerji diğer enerji çeşitlerine göre olağanüstü rekabet gücüne sahip. Macaristan'da en ucuz enerji bu tesiste üretiliyor. Doğalgaz ve kömüre göre de daha etkili ve daha ucuz." şeklinde konuştu.

Macar halkının nükleer enerjiye büyük destek verdiğini kaydeden Kovacs, "Paks Santrali 20 yıldan daha uzun bir süredir 'açıklık politikası' izliyor. Yılda 30 binden fazla kişi tesisimizi ziyaret ediyor. Bu da şu anlama geliyor, Macaristan'ın son 20 yılda izlediği politika neticesinde 10 milyonluk nüfusunun 4'te 1'i ülkedeki nükleer tesisi ziyaret etmiş oluyor. Santralin bulunduğu 30 kilometrelik alanda yaşayan halkın yüzde 90'ı, ülke genelinde ise halkın yüzde 70'i nükleer enerjiyi destekliyor." ifadelerini kullandı.

Fadıl Başar ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, Macaristan'daki nükleer tesisin Rusya Nükleer Kamu Şirketi Rosatom tarafından inşa edildiğini ve aynı firmanın halen Türkiye'de de faaliyet gösterdiğini belirterek, "Macaristan'ın uzun yıllardan beri enerji ihtiyacını karşılayan 4 bloklu Paks Santrali Rus kamu şirketi tarafından yapılmıştı. Macar hükümeti bu santrali şimdi aynı firma ile genişletmek istiyor. Benzer şekilde Akkuyu'da yapılan tesis de aynı Rus firması tarafından yapılıyor. Bu konuda uzun yıllardan beri ciddi tecrübeler kazanmış dost millet Macaristan'dan yardım alınabilir ya da ortak projelere imza atılabilir. MÜSİAD olarak bugün bu ortaklık konusunda neler yapabileceğimizi değerlendirmeye geldik." dedi.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close