Müsiad'dan Sudan Çıkarması
MÜSİAD Yurtdışı Teşkilatlanma Başkanı İbrahim Uyar, iki ülkenin ticari ilişkilerini geliştirmek ve teşkilatlanma çalışmaları kapsamında üst düzey görüşmeler yapmak üzere Sudan'a ziyarette bulundu
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yurtdışı Teşkilatlanma Başkanı İbrahim Uyar, iki ülkenin ticari ilişkilerini geliştirmek ve teşkilatlanma çalışmaları kapsamında üst düzey görüşmeler yapmak üzere Sudan'a ziyarette bulundu. Uyar program kapsamında, Sudan Devlet Başkanı Yardımcısı İbrahim es Senusi, T.C. Hartum Büyükelçisi İrfan Neziroğlu, Sudan Harees Internationel şirketi müdürü Muhammed El Arabi, Sudan İşadamları ve İşçiler Federasyonu Genel Müdürü Abdelsalam Algadi, Sudan Sosyal Güvenlik ve Yatırım Otoritesi Kurumu, Harees ve Zedna şirketi yetkilileri ile önemli görüşmeler gerçekleştirdi.
SUDAN AFRİKA'YA AÇILAN EN ÖNEMLİ KAPI
2018 yılını "Afrika Yılı" ilan ettiklerini belirten Uyar, yıl içerisinde Afrika özelinde çok önemli çalışmalarda bulunduklarını söyledi. Sudan'ın Afrika'da iş yapma noktasında çok önemli bir konuma sahip ülke olduğunu belirten Uyar, " Biz bunu 2 yıl önce gördük ve Sudan'a bir şube açtık. Şubemizin çalışmalarıyla Türk iş insanları bölgeye çok önemli yatırımlar yaptı. Sudan'dan da çok önemli iş insanları Türkiye'ye yatırımcı olarak geldiler, gelmeye de devam ediyorlar." dedi.
TÜRKİYE-SUDAN İLİŞKİLERİ
Türkiye-Sudan ticari hacminin T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın belirttiği üzere 2 milyar dolar olması gerektiğinin ifade eden Uyar, son 10 yıllık veriler incelendiğinde, Türkiye'nin Sudan'a ihracatının 145 milyon dolardan 308 milyon dolara ulaşarak iki katına çıktığını vurguladı. Uyar, aynı şekilde iki ülke arasındaki ticaret hacminin de 153 milyon dolardan 320 milyon dolara ulaşarak aynı dönemde iki katını aştığını belirtti. Uyar, gerçek potansiyele ulaşılma noktasında iş insanlarımıza büyük bir görev düştüğünü sözlerine ekledi.
Yaptığı ziyaretler vesilesiyle çok önemli geri bildirimler aldığını söyleyen Uyar, şöyle konuştu:
BANKA ŞUBELERİNİN ARTIRILMASINI ARZU EDİYORUZ
"Sudan'a yapılacak ihracatlar için akreditif işlemlerini sadece bir banka yapmaktır. Akreditif işlemleri yapan ticari banka sayımızın artırılması, işadamlarının istizana tutulmaması, özel banka sayısının arttırılması iki ülke arasından ticaret hacmini %60 oranında arttıracaktır. T.C. Merkez Bankasının bir şube açtığını ve Ziraat Bankası şubesinin yakın bir tarihte açılacağı konusunda aldığımız bilgilerden memnuniyet duyuyoruz. Banka şubelerinin sayısının daha da artmasını arzu ediyoruz."
Sudan'ın ziraat, inşaat, tarım ve hayvancılık sektörlerinde önemli fırsatlar barındırdığını belirten Uyar: "Sudanlı firmalar ile Türk firmaların bu sektörlerde iş birliğine gitmeleri Sayın Cumhurbaşkanımızın belirlediği 2 milyar dolarlık hedef ve Sudan Cumhurbaşkanı El-Beşir'in belirlediği 10 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşılması noktasında önemli faydalar sağlayacaktır". dedi.
MÜTEAHHİTLİK FİRMALARI ÖN PLANDA
Sudan ile ülkemiz arasında var olan ekonomik ilişkilerde müteahhitlik ve müşavirlik konularının öne çıktığını kaydeden Uyar, ülkede 300 milyonu doğrudan, 300 milyonu müteahhitlik hizmetleri olmak üzere yaklaşık 600 milyon Dolarlık Türk yatırımı olduğunu söyledi.
Ülkemiz ile Sudan arasında tarımsal üretimin ve ticaretin geliştirilmesi amacıyla, 28 nisan 2014 tarihinde imzalanan 'İkili Tarımsal İşbirliği ve Ortaklığına İlişkin Anlaşma'nın ocak 2016'da yürürlüğe girdiğini belirten Uyar, TİGEM ve ZEDNA kurumları arasında yapılan anlaşma ve yürütülen çalışmaların bunun en önemli örneklerinden biri olduğunu söyledi.
TİKA VE STK'LAR İŞ BAŞINDA
TİKA Başkanlığı ve Sivil Toplum Kuruluşları (STK) arasındaki işbirliği kapsamında, Sudan genelinde ve özellikle Darfur'da öncelikli kalkınma olmak üzere, yerel halkın acil ihtiyaçlarına yönelik projeler yürütülmekte, Sudan makamlarıyla yakın işbirliği içinde çalışılmaktadır. Türk yardım kuruluşlarının faaliyetleri de Sudan'da önemli faaliyetler göstermektedir.