Muse-Traın Projesi Kapanış Programı
Kültürlerarası Diyalog Müzeleri Bileşeni Müze Profesyonelleri Eğitim Projesi (Muse-Train) kapanış paneli Yenikapı Mevlevihanesi'nde düzenlendi.
Kültürlerarası Diyalog Müzeleri Bileşeni Müze Profesyonelleri Eğitim Projesi (Muse-Train) kapanış paneli Yenikapı Mevlevihanesi'nde düzenlendi. Projeye ilişkin bilgi veren Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Burhan Ersoy, eğitim programının müzeler ve müze çalışanları arasında bir iletişim sağlanmasını amaçladığını söyledi.
Yenikapı Mevlevihanesi'nde bulunan Medeniyetler İttifakı Enstitüsü'nde gerçekleştirilen panel açılışına, Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Burhan Ersoy, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Medeniyetler İttifakı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Recep Şentürk, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nden Prof. Dr. İbrahim Numan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Proje Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Dr. Fahri Atasoy ve İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğünde görevli Vakıf Uzmanı Mahir Polat ile yerli ve yabancı konuklar katıldı. İstanbul'da 3 gün sürecek bir kapanış programı, proje süresince yapılan tüm faaliyetlerin bir değerlendirmesinin yapılması, ortakların yaptığı katkıların paylaşılması, oluşturulan iş birliğinin devamının sağlanması ve olası yeni işbirliği fikirlerinin tartışılması amacıyla gerçekleştirildi.
Toplantıda konuşan Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Burhan Ersoy, "AB-Türkiye Kültürlerarası Diyalog Müzeler Hibe Programı kapsamında, Müze Profesyonelleri İçin Çok Taraflı Eğitim (MUSE-TRAIN) Projesi, Ankara Vakıf Eserleri Müzesi, Avusturya Viyana Etnografya Müzesi ve Romanya Sibiu Brukenthal Milli Müzesi'nin bir araya gelerek oluşturmuş olduğu bir ortaklık projesidir. Bu projenin ilk eğitim çalışması, 13-17 Şubat 2012 tarihinde Türkiye-Ankara Vakıf Eserleri Müzesi'nde, ikinci eğitim çalışması 21- 25 Mayıs 2012 tarihleri arasında Romanya- Sibiu Brukenthal Milli Müzesi'nde, üçüncü ve son eğitim çalışması 18-22 Haziran 2012 tarihleri arasında Avusturya-Viyana Etnografya Müzesinde gerçekleştirilmiştir. Bugün burada, İstanbul'da kurulduğu günden itibaren asırlarca bir aşk ocağı olan, Mevlana'nın barış ve hoşgörü ikliminin yaşandığı, Dede Efendi'nin, Şeyh Galib'in, ve Itri'nin en muazzam eserlerine beşiklik eden tarihi Yenikapı Mevlevihanesi'nde, bugünkü işleviyle Medeniyetler İttifakı Enstitüsünde; Bir Kapanış Toplantısı yapalım istedik" dedi.
Projenin müzeler arası işbirliğini ve iletişimi geliştirmeyi amaçladığını anlatan Ersoy, "Proje süresince yapılan faaliyetlerin bir değerlendirmesinin yapılacağı, ortakların yaptığı katkıların paylaşılacağı, oluşturulan iş birliğinin devamının sağlanacağı ve olası yeni işbirliği fikirlerinin tartışılacağı bir buluşma olsun istedik. Gelişen bu ortaklığın bu Proje ile sınırlı kalmaması, yeni işbirliklerine zemin hazırlaması, değişik konularda yeni çalışma alanları yaratılabileceği, çeşitli işbirliklerinin sağlanacağı, hangi rollerin üstlenileceği konularında fikir alışverişinde bulunulacak, toplantılar yapılacak bu üç gün içerisinde. Bir anlamda sadece bu projenin kapatılacağı değil, yeni projelerin kapısının aralanacağı bir kapanış programı ön gördük. Barındırdığı tarihi ve kültürel zenginlikleri ile pek çok kültüre, medeniyete ev sahipliği yapan 2010 Avrupa kültür başkenti olan, İstanbul'un da kısmen keşfedildiği gezi programları olacak" şeklinde konuştu.
Ersoy'un yaptığı konuşmanın ardından programa katkıda bulunan kişilere teşekkür plaketi verildi.
MUSE-TRAIN PROJESİ
AB - Türkiye Kültürlerarası Diyalog Müzeler Hibe Programı (ICD-MUSE) Müze Profesyonelleri İçin Çok Taraflı Eğitim (MUSE-TRAIN) Projesi T.C. Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Ankara Vakıf Eserleri Müzesi, Romanya Sibiu Brukenthal Milli Müzesi ve Avusturya Viyana Etnografya Müzesi ortaklığında 10 aydır yürütülüyor.
Proje kapsamında Şubat ayında Ankara Vakıf Eserleri Müzesi, Mayıs ayında Romanya Brukenthal Milli Müzesi ve Haziran ayında Avusturya Viyana Etnografya Müzesi'nde üç ülkeden müze profesyonelleri ve üst düzey yöneticilerin katıldığı 3 ayrı eğitim programı düzenlenmişti. Eğitim programları kapsamında müze profesyonelleri tarafından koleksiyon oluşturma, restorasyon-konservasyon, depolama ve taşıma, sergileme, bilgilendirme, müzede eğitim konularında teknik bilgi ve uygulama anlatımlarının yanı sıra eğitim gezileri, konserler, sergiler, sempozyumlar ile Türk kültürünü ve diğer kültürleri tanıtıcı çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmişti. - İSTANBUL