Muş Ovası'na 3 Milyar Liralık Yatırım
Gayrisafi milli hasılada Türkiye'nin en geri kalmış ili olan Muş'ta, bölge halkının kaderini değiştirecek dev projeler hayata geçiriliyor.
KADİR TUNÇ - Gayrisafi milli hasılada Türkiye'nin en geri kalmış ili olan Muş'ta, bölge halkının kaderini değiştirecek dev projeler hayata geçiriliyor.
Kapladığı 84 bin hektarlık alanla Türkiye'nin en geniş ovalarından olan Muş Ovası'nda, tarımsal verimliliği artırmak, modern tarıma geçilmesini sağlamak ve tarım arazilerinin su altında kalmasını önlemek için Alparslan-2 Barajı, Muş Ovası Sulama Projesi, Arazi Toplulaştırma Projesi ve Karasu Islah Projesinin uygulanması hedefleniyor.
Kişi başına düşen gelirde Türkiye ortalamasının gerisinde bulunan Muş'ta, tarım sektörünü canlandırmak ve ekonomik gelirleri artırmak amacıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından son 10 yılda 1 milyar lira yatırım yapılan Muş Ovası'na, yaklaşık 2 milyar liralık daha yatırım yapılması planlanıyor.
Murat Nehri üzerinde, enerji ve sulama ihtiyacını karşılamak için geçen yıl yapımına başlanan Alparslan-2 Barajı'nın tamamlanmasının ardından 84 bin hektarlık alanın, çiftçilere hiçbir maliyet yüklenmeden son teknolojiyle sulanacağı bildirildi.
Muş Ovası'nda menderes çizen ve yağışların yoğun olduğu dönemlerde tarım arazilerine büyük zarar veren Karasu Nehri'nin, Karasu Islah Projesi kapsamında 118 kilometre uzunluğundaki bölümünün 63 kilometreye düşürülerek yatağının genişletilmesi ve tarım arazilerine verdiği zararın en aza indirilmesi öngörülüyor.
-"Muş, Türkiye'nin parlayan yıldızı olacak"
Vali Vedat Büyükersoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ilin ve bölgenin kaderini değiştirecek projelerin yürütüldüğünü belirterek, 3 milyar lira değerindeki projelerin hayata geçmesiyle Muş'un Türkiye'nin parlayan yıldızı olacağını söyledi.
Karasu Islah, Muş Ovası Sulama, Arazi Toplulaştırma ve Alparslan-2 Barajı projelerinin kent için hayati önem taşıdığını anlatan Büyükersoy, "Yapımı devam eden projelerin tamamlanması halinde Muş'un milli gelirden aldığı pay yükselecek, Muşlu vatandaşlarımızın geliri artacaktır. Alparslan-2 Barajı sadece enerji amaçlı değil aynı zamanda sulama amaçlı bir barajdır. Bittiği zaman vatandaşımıza herhangi bir elektrik külfeti getirmeden ovanın tamamı en modern sistemle sulanmış olacak" dedi.
Büyükersoy, 118 kilometre uzunluğundaki Karasu Nehri'ndeki mendereslerin ortadan kaldırılarak yatağının genişletileceğine değinerek, ovadaki drenaj probleminin de ortadan kaldırılıp tarım arazilerinin taşkınlardan zarar görmesinin önüne geçileceğini ifade etti.
-Ovadaki ürünün çeşitliliği artacak
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Şükrü Kılıçoğlu da projelerin tamamlanmasıyla Muş Ovası'nda ürün çeşitliliğinin artacağını ve tarım sektöründe önemli gelişmeler yaşanacağını söyledi.
Bölgede tarım ve hayvancılığın yanı sıra bu sektörlere bağlı sanayinin de gelişeceğine işaret eden Kılıçoğlu, "Yürütülen projeler, Muş için ekonomik devrim yaratacak yatırımlardır. Bu dev projeler tamamlandıktan sonra kentte büyük bir kalkınma hamlesi yaşanacak. Tarım ve hayvancılığı daha modern şekilde yapmaya başlayacak olan çiftçiler, kente önemli girdiler sağlayacak" ifadelerini kullandı.
Kılıçoğlu, ovadaki ürün çeşitliliğinde de büyük bir artış yaşanacağını bildirerek, kentin kalkınmayla birlikte Türkiye'nin en hızlı gelişen illerinden biri olacağını sözlerine ekledi. - Muş