Muş Muşlular'dan 'Cağ' Otuna İlgi Hd
Muşlular'dan 'cağ' otuna ilgiEser AYDIN MUŞ, (DHA)- DOĞU Anadolu'nun yüksek kesimlerinde yetişen ve özellikle Muş'ta kışlık salamura olarak tüketilen şifalı cağ otuna vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor.
Muşlular'dan 'cağ' otuna ilgi
Eser AYDIN MUŞ, (DHA)- DOĞU Anadolu'nun yüksek kesimlerinde yetişen ve özellikle Muş'ta kışlık salamura olarak tüketilen şifalı cağ otuna vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor.
Kırsal kesimde yaşayan halkın bahar aylarında geçim kaynağı olan ve çaşır olarak da bilinen cağ otu, uyarıcı ve gaz söktürücü etkilerinden dolayı anason meyvesi yerine de kullanılıyor. Halk bilimcilerine göre, iştah açıcı ve bağırsakları çalıştırma özelliğinede sahip olan çaşır vücudun şeker metabolizmasında önemli rol oynuyor. İlkbaharda bitkinin 10-20 santimlik taze sürgünleri tüketilirken, genellikle suda haşlanıp tuzlanarak yenilmekte ya da salamurası yapılıp kış mevsiminde peynir yerine katık olarak kullanılmaktadır. Ayrıca haşlandıktan sonra yumurtaya bulanıp kızartması yapılmakta ya da yumurta ile kavrularak tüketilmektedir.Topladıkları cağı kaynatıp kışa hazırladıklarını dile getiren Medine Özkan, Her yıl sürekli olarak dağlarda cağ bitkisi başta olmak üzere çeşitli şifalı otlardan toplayıp kışa saklıyoruz. Zorlu ve meşakkatli bir iş olduğu için biz komşu kadınlarla yardımlaşarak cağ otunu sıcak suda kaynatılarak salamura yapılıp plastik bidonlarda muhafaza ediyoruz. Oldukça lezzetli yemekleri yapılan cağ, sağlık açısından da çok faydalı bir bitkidir dedi.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMANI
----------------
-Jağ bitkisinin kazanlarda kaynatılması
-Kazanda haşlanan bitkilerin çıkarılarak soğuk suda yıkanması
-Jağların tuzlanarak bidonlara doldurulması
-Röportaj
Haber-Kamera Eser AYDIN MUŞ, (DHA)
(Tür: Yurt)