Mülteciler İçin İzmir Gönüllüleri
1990'lardan bu yana Kosova, Ermenistan, Ruanda, Çeçenistan, Ermenistan ve Azerbaycan gibi ülkelerin içinden geçtiği zorlu mültecilik yolculuğu, bugün de Suriyeli binlerce insanın kaderi haline dönüştü.
Hayatlarından, ailelerinden kopup, bilmedikleri ülkelerin yollarında yeni yaşamlar aramaya başlayan bu insanlar Almanya, İsveç gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra, Irak, Ürdün, Mısır, Lübnan Sırbistan gibi Orta Doğu ülkelerine de başvurular yapıyor. 2011'den bu yana Birleşmiş Milletler raporlarına göre toplamda yer değiştirme sayısı yaklaşık 8 milyonu bulan bu mültecilerden ortalama 2,5 milyonu Türkiye sınırlarında, ve yine bu rakamın yarısı çocuk mültecilerden oluşuyor.
İzmir'de, Kanada'lı genç girişimci Felipe Coimbra önderliğinde bir gönüllüler ekibi, bu insanlar için biraraya geldi ve projeler geliştiriyorlar. Brezilya asıllı Felipe, mültecilere uzaktan bakıp "Ben ne yapabilirim k?" derken, "Ben bir şeyler yapabilirim"e geçiş yapanlardan. İlk toplantılarını Aralık ayı başında İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde yapan bu gönüllü ekibi farklı alanlarda destek projeleri geliştiriyorlar.
İnternet ortamı üzerinden mültecilerin yaşam koşullarını ve sağlık durumlarını iyileştirebilecek fonlar oluşturmak; mültecilere gönüllüler vasıtasıyla Türkçe ve İngilizce öğretmek; şapka, eldiven, çorap vb. kışlık eşyalar üretmek ve satmak; oyuncak üretmek ve satmak; mülteciler arasında sanatçı olanlar varsa bunları bulup onların eserlerini online olarak satışa çıkartıp onlara kaynak üretmek; tatillerde turistlere mültecilerle ilgili eğitimler vermek proje fikirlerinden yalnızca bazıları.
Her bir grubun şimdiden gönüllüleri var. İzmir'de yer alan ve konuyla ilgili çalışan farklı dernekler de bu gönüllü oluşan gruba destek verebiliyorlar.
Felipe, "Hepimiz kişisel amaçlarımız, gündelik uğraşlarımız arasında, bizler ne yapabiliriz ki diye düşünüyoruz. O nedenle de çoğu kez bir şey yapmıyoruz. Oysa yaptığımız küçük şeyler onların hayatlarında büyük şeylere dönüşüyor" diyerek, küçük problemlerden başlayarak bir şeyler yapmanın ve kendi kendini tamamlayan sürdürülebilir çözümler üretmenin aslında o kadar da zor olmadığına, hepimizin bu değişimde rolü olabileceğine dikkat çekiyor.
Gönüllüler Facebook grubu aracılığıyla birbirleriyle iletişim kuruyor ve belirli periyodlarla İzmir'in uygun mekanlarında bir araya gelip planlama yapıyorlar. (https://www.facebook.com/groups/893837690724053/)
Bu güzel grubun temel amacı, İzmir'i mülteciler için çekici kılmak değil, yalnızca, şu anda burada yaşam mücadelesi veren kesime ellerinden geldiği kadar destek olmak. Bu güzel grup, kendilerine destek olabilecek tüm İzmir halkını, ve İzmir yetkililerini aralarında görmeye hazır. Bir hayatın tek bir dokunuşla değişeceğini bilen ve "çorbada benim de bir parça tuzum bulunsun" diyecek tüm güzel yürekleri aralarına bekliyorlar.