Mülteci Okulu 4" Paneli
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Kaya, "İnsan hakları ihlali nedeniyle bir sorunla karşı karşıyayız ama mülteci olan insan sorun değil. Mültecilik bir problem ve bu hem mülteciyi hem onun ayrıldığı toplumu hem de ulaştığı devleti ve toplumu da etkiliyor.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Kaya, "İnsan hakları ihlali nedeniyle bir sorunla karşı karşıyayız ama mülteci olan insan sorun değil. Mültecilik bir problem ve bu hem mülteciyi hem onun ayrıldığı toplumu hem de ulaştığı devleti ve toplumu da etkiliyor. Dolayısıyla öncelikle kaynağında insan hakları ihlallerinin çözümlenmesine çalışmak lazım ki hiç öbür aşamalara geçmeden mültecilerin hakları sağlanabilsin." dedi.
Uluslararası Mülteci Hakları Derneği ve İdeal Hukuk Kulübü tarafından İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Mülteci Okulu 4" paneli sona erdi.
Panelin kapanışında konuşan Prof. Dr. Kaya, insan hakları ile ilgili uluslararası hukuki metinler hakkında bilgi verdi.
Kaya, mültecilerin de insanlara tanınan haklardan istifade etmesinin çok doğal olduğunu dile getirerek, insan hakları dokümanının mültecileri, hatta iltica başvurusunda bulunmuş kişileri de kapsadığını anlattı.
İnsan hakları ve mülteci hakları arasındaki ilişkiden örnekler de veren Kaya, şunları kaydetti:
"İnsan hakları ihlalleri, özellikle kitlesel göçün en önemli nedeni. Dolayısıyla insan haklarına saygının gerçekleştirilmesi ve bunun sağlanması, insan haklarının pratiğe dökülmesi, mültecilik problemini engelleme açısından da önemli. Mültecilik bir problem, bir sorun ama bu mültecilerin sorunu olduğu anlamına gelmiyor. Bunları birbirinden ayırmak lazım. İnsan hakları ihlali nedeniyle bir sorunla karşı karşıyayız ama mülteci olan insan sorun değil. Mültecilik bir problem ve bu hem mülteciyi hem onun ayrıldığı toplumu hem de ulaştığı devleti ve toplumu da etkiliyor. Dolayısıyla öncelikle kaynağında insan hakları ihlallerinin çözümlenmesine çalışmak lazım ki hiç öbür aşamalara geçmeden mültecilerin hakları sağlanabilsin."
"Ülkemize gelen muhacirlere ensar olma görevi hepimizindir"
İdeal Hukuk Kulübü Başkanı Mehmet Özcan da İçişleri Bakanlığı verilerine göre 3 milyon 551 bin kişinin savaştan, ölümden ve ve vicdansızlıktan kaçarak Türkiye'ye sığındığını belirtti.
Özcan, resmi olmayan verilere göre sayının çok daha fazla olduğunu dile getirerek, "Bu zalimlere teslim olmayıp ülkemize gelen muhacirlere ensar olma görevi hepimizindir. Savaşın ve vicdansızlığın ortasında kalmış her çocuğun gözyaşı, her annenin feryadından biz sorumluyuz. Layıkıyla ensar olabilmek için çok çalışmalıyız." diye konuştu.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde bu sene 4.'sü düzenlenen Mülteci Okulu'nda 3 hafta boyunca mültecilik kavramına ilişkin temel esaslara yer verildiğini anlatan Özcan, bu programların sorumluluk bilinci oluşturmada çok faydalı olduğunu söyledi.
Hukukçular Derneği Genel Başkanı Cavit Tatlı'nın moderatörlüğünü yaptığı kapanış paneline, Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Erdoğan, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Adıgüzel ve Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkanı Avukat Uğur Yıldırım konuşmacı olarak katıldı.