Muhsin Yazıcıoğlu'nun Ölümüyle İlgili Davanın İkinci Duruşması Yapıldı
Kahramanmaraş'tan Yozgat'ın Yerköy İlçesi'ndeki mitinge gittiği helikopterin Göksun İlçesi'nde düşmesi sonucu 5 kişiyle birlikte yaşamını yitiren Büyük Birlik Partisi'nin (BBP) kurucu Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümüne ilişkin dönemin Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Dursun Özmen hakkında 'görevi kötüye kullanma' suçlamasıyla açılan davanın ikinci duruşması, Kahramanmaraş 7'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapıldı.
Kahramanmaraş'tan Yozgat'ın Yerköy İlçesi'ndeki mitinge gittiği helikopterin Göksun İlçesi'nde düşmesi sonucu 5 kişiyle birlikte yaşamını yitiren Büyük Birlik Partisi'nin (BBP) kurucu Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümüne ilişkin dönemin Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Dursun Özmen hakkında 'görevi kötüye kullanma' suçlamasıyla açılan davanın ikinci duruşması, Kahramanmaraş 7'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Davanın tek sanığı Dursun Özmen, Isparta'dan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) katıldığı duruşmada hakkındaki suçlamaları reddedip 'günah keçisi ilan edildiğini' söyledi.
Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nın kaldırılması ardından Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından Kahramanmaraş'a gönderilen, 25 Mart 2009 tarihinde meydana gelen ve Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte 1'i gazeteci, 5 kişinin ölümüne ilişkin soruşturmada Yazıcıoğlu'nun kazadan yaralı olarak kurtulduğu ve kaburgaları ile ayağının kırıldığı bilgi notunu dönemin Kayseri Valisi Mevlüt Bilici'ye gönderen dönemin Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Dursun Özmen hakkında 'görevi kötüye kullanma' suçlamasıyla açılan dava duruşmasının ikincisi bugün Kahramanmaraş'ta görüldü.
ADLİYE ÖNÜNE DAR AĞACI
Partililer, duruşma nedeniyle toplandıkları Kahramanmaraş Adliyesi önüne üzerine 'adalet' yazılı ve boynuna ip geçirilen, gözleri kapalı adaleti temsil eden kartondan yapılan kız fotoğrafının asıldığı temsili dar ağacı bıraktı. Adliyenin karşısındaki bir inşaata Muhsin Yazıcıoğlu'nun dev fotoğrafını asıp uzun süre tekbir getiren partililer, uzun süre 'Yazıcıoğlu burada' sloganlara attı.
GAZETECİLER DURUŞMA SALONUNA ALINMADI
7'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde sabah saatlerinde başlayan duruşmayı BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, BBP Genel Başkan yardımcıları, Muhsin Yazıcıoğlu'nun çocukları Firuze ile Furkan, avukat Kemal Yavuz ve partililer katıldı. Muhsin Yazıcıoğlu'nun eşi Gülefer Yazıcıoğlu ise rahatsızlığından dolayı duruşmaya katılmadı. Duruşmayı takip etmek için adliyeye gelen gazeteciler ise duruşma salonuna alınmadı.
SANIK, DURUŞMAYA ISPARTA'DAN KATILDI
BBP Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çayır, Nedat Türk, Ökkeş Şendiller, İbrahim İmalı ve Zekeriya Koca'nın tanık olarak dinlendiği duruşmaya, kazanın olduğu tarihte Kahramanmaraş İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı olan Dursun Özmen, tek sanık sıfatıyla görevli olduğu Isparta'dan SEGBİS aracılığıyla katıldı.
SANIK ÖZMEN: GÜNAH KEÇİSİ İLAN EDİLİYORUM
Mahkeme heyeti, Özmen'e Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölmediği ve ayağının kırık olduğuyla ilgili dönemin Kayseri Valisi Mevlüt Bilici'ye ulaştırılan bilgiyi kimden aldığı, nasıl hazırlandığı ve bilgi notunun talimatla yazılıp yazılmadığı soruldu. Özmen, ara çalışmalarında sahada bulunan 3 ayrı ekip, 112 Acil Komuta Merkezi kayıtları ve İstihbarat Şubesi'ne gelen ihbar telefonlarını değerlendirerek emniyetin haber merkezindeki polislerle hazırladıklarını, sonra da amirlerine verdiklerini söyledi. Bilginin teyit edilmemiş olduğunu söyleyen Özmen, bu bilgilerin sadece yetkili kişilere bilgi amaçlı ve üçüncü şahıslarla paylaşmamak üzere verildiğini belirtti. Özmen, "Notlarımız Kayseri Valisi'nin açıklama yapmasına dayanak teşkil etmez" diyerek o dönem bir milletvekilinin Kayseri Valisi ile görüştüğünü söyledi.
Sanık Özmen'e mahkeme tarafından dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek'in bilgi notu gönderilmesi yönünde talimatı olup olmadığı yönündeki sorusuna kendisine herhangi talimat olmadığını kaydetti. Özmen, Ankara İstihbarat Dairesinde görevli polis memuru Mehmet Gül ile kaza günü neden 39 kez telefonla görüştüğünün sorulması üzerine ise, "O gün çok sayıda kişi bilgi için beni aradı. Kimlerin aradığını hatırlamıyorum" diye cevap verdi.
Albay Cemal Temizöz ile tanışıp tanışmadığının sorulması üzerine ise Özmen, Temizöz'ü doğrudan görüştüğü bir kişi olup olmadığını hatırlamadığını ifade etti.
Özmen, Temizöz'ü resmi veya gayri resmi dinleyip dinlemediklerinin sorulması üzerine kesinlikle dinleme yapmadıklarını söyledi.
Hakkındaki tüm suçlamaları reddeden sanık Özmen, "Günah keçisi ilan ediliyorum. Mağdur edildiğime inanıyorum. Ben kurtarma çalışmalarına katkı ve bir an evvel yapılması için gerekeni yaptım. Kayseri Valisi beni hedef gösterdiği için bu durumla karşı karşıyayım" diye konuştu.
BBP avukatları, sanık Özmen'in örgüt üyesi olduğu ve delilleri karartma ihtimali bulunduğu gerekçesiyle tutuklu yargılanmasını istedi. Sanık Özmen, örgüt iddialarını da reddetti. Mahkeme, akşam saatlerinde kadar süren duruşmayı diğer tanıkların da dinlenmesine için 17 Şubat tarihine ertelendi.
DESTİCİ: TALEBİMİZ DAVANIN TEK DOSYADA BİRLEŞTİRİLMESİ
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, taleplerinin dosya unsuru tüm konuların birleştirilerek Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesi olduğunu belirtti. Destici, şunları söyledi:
"Bizim talebimiz şu. Birincisi ana dosyadan asla ayrılmaması. Dava konusu konuların hiç birinin tefrik edilmemesi, bir bütün olarak ele alınması ve araştırılması Ağır Ceza'da. Biz bunu istiyoruz. İkincisi de yine bununla ilgili olarak buradaki bütün iki duruşma sürecini de incelediğimiz zaman işte biraz önce söylediğim dosyanın ayrılmaması gerektiğinin ne önemli olduğunu hep birlikte işte hakiminden savcısına, avukatından bizlere kadar herkes bunu görüyor. Dolayısıyla bizim talebimiz bu ve bu duruşma devam edecek."
AVUKAT YAVUZ: BİZLER BU UCUZ TAKTİĞİ YUTACAK DEĞİLİZ
Muhsin Yazıcıoğlu'nun avukatlarından Kemal Yavuz ise dosyada 109 şüphelinin bulunduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
"Yanlış bir bilgilendirme yaşandı. Dolayısıyla oluşturulan bu bilgi kirliliğini ve arama kurtarmayı saboteye yönelik tüm olaylar bir tek kişinin sonradan gönderdiği bilgi notuna bağlanmaya çalışılıyor. Şunu Türkiye kamuoyu ile paylaşmak isteriz. Bizler, bu ucuz taktiği yutacak değiliz. Burada hukukçu nezniyle, hukukçular aracılığıyla savcılık eliyle böylesine bu mesele küçümsenerek, bir tek kişiye indirgenerek bir dava açıldı. Bu davanın sanığı Kayseri Valisi olmalıydı, Kayseri İl Emniyet Müdürü olmalıydı, Kayseri İstihbarat Şube Müdürü olmalıydı ve beraberinde 20'ye yakın kişi bu davanın sanığı olmalıydı. Bunların içerisinde belki de en masum zincir yönünden dava açıldı. Biz bunu kabul edecek, bunu 'Bu şekliyle oluyorsa olsun' diyecek durumda değiliz." - Kahramanmaraş