Haberler

Muhasebecilerden Tüik Protestosu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) serbest muhasebeci ve mali müşavirlere, müşterilerine ait personel sayısı, kullandığı doğalgaz ve elektrik giderleri gibi bilgileri içeren anket uygulaması tepkilere neden oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) serbest muhasebeci ve mali müşavirlere, müşterilerine ait personel sayısı, kullandığı doğalgaz ve elektrik giderleri gibi bilgileri içeren anket uygulaması tepkilere neden oldu. Muhasebeciler, Yeşilli Meydanı'nda TÜİK Balıkesir Bölge Müdürlüğü Binası önünde eylem yaptı.

TÜİK'in muhasebecilere yaptığı anket uygulamasına tepki göstermek için biraraya gelen muhasebeciler, ellerinde, 'Paralı parasız angaryaya hayır', 'Anketör olmak için ruhsat almadık', 'Sizin sayınız bizim canımız var', 'Hep bize sormayın e-devlete sorun' yazılı pankartlarla sloganlar atarak TÜİK'i protesto etti.

Balıkesir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Metin Yalçın, TÜİK'in uygulamasını şantajcı, hukuksuz, etik dışı bulduklarını söyledi. Yalçın, "E-Devlet projesi için kamuda istihdam yaratmak yerine meslek mensuplarımız veri operatörü yapılmak isteniyor. TÜİK işlemlerinin yanında, SGK, Maliye, İş Kur, ticaret odaları ve benzerlerinin tümünün işlemleri meslek mensupları üzerinden yürütülmek isteniyor. İş yükümüzün giderek artmasına karşın mesleki alanla ilgili kurumların daha çağdaş bir sisteme geçme doğrultusunda yeniden yapılanma çabalarına hep destek olduk. Zamanla bu işlerin oturacağını düşündük. Ne yazık ki bu yük azalmadığı gibi her geçen gün daha da artarak büyüdü. Meslek mensupları ve çalışanları olarak ilgili kurumların adeta bedava memurları durumuna düştük. Anketlerin 3'er aylık dönemlere döndürülmesi üzerine sıkıntılar yaşamaya başladık. 3'er aylık kar zarar bildirimi olan geçici vergi beyanının Maliyeye son bildirim süresi 14 Ağustos iken TÜİK, işyerlerini ve meslek mensuplarını arayarak 5 Ağustos'a kadar verilmesini istiyor ve ceza ile tehdit ediyor" dedi.

"CEZA YOLUYLA TERBİYE ETMEYE ÇALIŞIYORLAR"

Meslek mensuplarının ürettiği bilgilerin diğer devlet kurumlarıyla paylaşım takvimini göze alarak iş takvimini yeniden planlamalarını istediklerini belirten Yalçın şunları söyledi:

"Bizlerden ve işyerlerinden istenen bilgilerin tamamı diğer kurumların veri ambarında mevcuttur. Ülkenin geleceğini planlamak iddiasında olan kuruma bizden önce diğer kurumlar yardımcı olmalı ve bilgilerini TÜİK'e açmalı bu bilgileri harmanlayacak bir yazılımı üretmeliler. Mevcut muhasebe yazılımlarımızda TÜİK anketine dönük yapılan düzenleyici uygulamalar tek başına yeterli olmadığı gibi bu aplikasyonları kullanmaya kalktığımızda temel muhasebe hesap planlarını uygulamada sorun yaşanmaktadır. TÜİK yetkilileri tarafından müşterilerimize bu anketlerin, önemsiz, değersiz ve kolaylıkla yapılabilir ve muhasebecinin görevleri dahilinde bulunan işler gibi anlatılması yanlıştır. Anket formlarının mutlaka işverene tebliğinin yapılmasını ve bu formların doldurulmasında temrinlerin tam belirlenmesini bunun için de meslek mensuplarından yardım alabileceklerini hatırlatmalarını istiyoruz. İş yerlerinin bu konuda kurumca bilgilendirilmelerini ceza ile terbiye yoluna gitmemelerini öneriyoruz. TÜİK ve benzerleri bu bilgileri esasen müşterilerimizden istiyor. Müşterilerimiz bu bilgileri ister kendileri hazırlayarak verir, ister bir başkasına yaptırır veya isterse sonuçlarına katlanarak hiç bilgi vermez. Bizler 3568 sayılı yasaya göre yetki almış, görev, sorumluluk ve ücretlerimiz bu yasaya göre belirlenen meslek mensuplarıyız. TÜİK bildirimleri ancak ayrı bir sözleşme ve ücretlendirme yapılması halinde işimizin bir parçası olabilir. TÜİK'in emeğimizi ve bilgi birikimimizi değersiz sayan, bu bildirimleri müşterilerimiz nezdinde işimizin bir parçasıymış gibi göstererek bizler için angarya haline getiren tutumunu kabul etmiyor, en kısa zamanda bu anlayış ve uygulamadan vazgeçmeye davet ediyoruz." - Balıkesir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close