Muharrem Ayvalıtaş'tan Kardeşi İçin Gözyaşı
Gezi olayları sırasında yaşamını yitirenlerin aileleri ve olaylarda yaralananlar tarafından Gezi Şehitleri ve Gazileri Platformu oluşturuldu.
Gezi olayları sırasında yaşamını yitirenlerin aileleri ve olaylarda yaralananlar tarafından Gezi Şehitleri ve Gazileri Platformu oluşturuldu. Konuyla ilgili yapılan basın toplantısına katılan Gezi olaylarında yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş'ın kardeşi Muharrem Ayvalıtaş, kardeşinin adı geçince gözyaşlarına boğuldu.
İstanbul Barosu Orhan Apaydın Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıya konuşmacı olarak platformun kurucuları Volkan Kesenbilici, Beycan Taşkıran, Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Özdemir Aktan, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) avukatı İlknur Alcan, olaylarda başına gaz fişeği isabet eden ve halen yoğun bakımda tutulan Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan ile olaylarda yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş'ın kardeşi Muharrem Ayvalıtaş katıldı.
SİYASİ PARTİ VE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDAN DESTEK
Basın toplantısına detek vermek için HDP İstanbul Belediye Eşbaşkan Adayı Sırrı Süreyya Önder, CHP İstanbul Milletvekilleri Aykut Erdoğdu, Gülseren Onanç, HDP Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gençay Gürsoy, İstanbul Barosu eski Başkanı Turgut Kazan, ÖDP Eş Başkanı Bilge Seçkin Çetinkaya, DİSK Genel Başkanı Kani Beko'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi salonda yerini aldı.
Gezi olaylarında yaralananlardan Volkan Kesenbilici ortak basın açıklamasını okudu. Kesenbilici, Gezi Parkı eylemlerinde yaşanan süreci anlatarak, "Yaşadığımız düzende en ufak bir hakkı elde etmek için dahi ağır bedeller verildiğinin bilincinde olan siz halklar, ayaklanmada en gençlerimizi şehit verdik. Canlarımızı, gözlerimizi, ciğerlerimizi verdik. Kafatasımız parçalandı. Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert, Ali İsmail Korkmaz, Mehmet Ayvalıtaş, Ahmet Atakan, Zeynep Eryaşar, Medeni Yıldırım ve Hasan Ferit Gedik göğe yükselenlerimiz oldu. 14 yaşındaki Berkin Elvan hala yaşam için direnişte" dedi.
PLATFORMUN KURULUŞ AMAÇLARINI SIRALADI
"Bizler, Haziran ayaklanmasında polis şiddetiyle yaralanan, kemikleri kırılan, bazı uzuvlarını artık kullanamayan, tedavi süreci halen devam edenler ya da çocuklarını şehit veren aileler olarak hukuki süreci de Gezi ruhuna uygun olarak birlikte örgütlemek için yola koyulmaya karar verdik" diyerek platformun kuruluş amacını açıklayan Kesenbilici, temel mücadele amaçlarını şöyle sıraladı:
"Gezi şehidi ailelerinin, gezi gazilerinin ve polis şiddeti sonucu yaralanan herkesin başlattıkları hukuki süreçte birlikte hareket etmek. Gaz bombası ve plastik mermi kullanımının yasaklanması için mücadele etmek. Polislere insanları öldürme yetkisi tanıyan Polis Vazife Sılahiyetleri Kanunu'nun kaldırılması için mücadele etmek. Özel Yetkili Mahkemeler ve Terörle Mücadele Kanunu'nun kaldırılması için mücadele etmek."
DESTEK ÇAĞRISI
Platforma destek vermek isteyenlere kapılarının açık olduğunu da belirten Kesenbilici, "Bizler ayrıca, yeniden gelişecek toplumsal bir ayağa kalkışta yaralıların tıbbi ve hukuki sürecinde destek olmayı sağlayacak bir dayanışma ağının oluşturulmasını da amaçlıyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.
Basın toplantısında, olaylarda hayatını kaybedenler adına konuşma yapması beklenen Muharrem Ayvalıtaş, açıklama sırasında kardeşinin ismi okununca gözyaşlarını tutamadı. Kendini iyi hissetmediğini söyleyen Ayvalıtaş, çevredekilerin yardımı ile masadan kalktı ve konuşma yapamayacağını söyledi. Bu sırada salonda bulunan bazı kişiler de gözyaşlarına hakim olamadı.
HEKİMLER YİNE HASTALARIN YANINDA OLACAK
Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Özdemir Aktan, Gezi olayları sırasında oluşturulan gönüllü sağlık ekiplerine birimlerine yapılan baskınları ve gözaltıları hatırlatarak, "Bundan sonra da böyle olaylar karşısında hekimlerin ve sağlık çalışanlarının davranışı değişmeyecektir. Hekimler yine hastalarının, yardıma muhtaç insanların yanında olacaklar. Hekimler yine demokrasi, özgürlük ve barış demeye devam edecek ve bu terimleri kullanan herkesin de yanında olmaya devam edecek" diye konuştu.
OLAYLARDA İSTANBUL'DA BİN 500 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyesi İlknur Alcan da Gezi olaylarından bu yana İstanbul'da resmi rakamlara göre bin 500'ün üzerinde insanın gözaltına alındığını aktararak, "Yaklaşık, Başsavcılığın söylediği 40'a yakın İstanbul'da soruşturma var. Bunların 10'a yakınının davası açıldı ve devam ediyor" dedi.
PLATFORMUN ALDIĞI KARARLARIN ARKASINDAYIZ
Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan da "Gezi'de yaralanan bütün kardeşlerimizin aldığı kararların arkasındayız Berkin Elvan'ın ailesi olarak. Biz, çok zor bir süreçten geçiyoruz. Bizim çocuğumuz da kalkacak, bugün değil ama yarın bunların hepsinin hesabını soracağız" diye konuştu.
Gezi olaylarında gözünü kaybeden, Kasım ayında da gözaltına alındıktan sonra tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen, mahkemenin ise ev hapsi kararı verdiği Çağdaş Küçükbattal'ın babası Ergün Küçükbattal da "Çağdaş'ın herkese binlerce selamı var. Çağdaş'ın morali çok iyi. Çağdaş öyle bir çocuk ki, yerinde duramaz. Ne kadar belli etmese de ev hapsi etkiliyor. Hepinize selam söyledi" dedi.
GEZİ'DE ÇÖP TOPLAMAK BU FAŞİST DEVLETTE MİLLETVEKİLİ OLMAKTAN KAT BE KAT ONURLU BİR DURUMDU
DİSK Genel Başkanı Kani Beko da platformda alınacak kararların DİSK olarak yanında olacaklarını aktardı. CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu da "Hep birlikte çok zor günler geçirdik. Özellikle de biz, siyasetle uğraşanların umutlarının azladığı günlerde, bu halk Gezi Parkı'nda hepimizin umutlarını yeniledi. Ben, Gezi Parkı'nı mecliste anlatırken şunu söyledim: Gezi bir ütopyaydı, bir güneş devletiydi ve ben Gezi'de çöp topluyordum, görevim oydu. Gezi'nin güneş devletinde çöp toplamak, bu faşist devlette milletvekili olmaktan kat be kat onurlu bir durumdu. Gezi'yi çok özlüyorum" diye konuştu.
ÖA(BB) - İstanbul