Muğla3bafa´Nın Çığlığı Duyuldu
Muğla ve Aydın İl Sınırları İçindeki Bafa Gölü'de Yaşayan Çevre Felaketini Önlemek, Doğa ve Kültür Hazinelerini Korumak Amacıyla 9 Eylül Üniversitesi ve Tubitak Tarafından Ortaklaşa Hazırlanan 'bafa Gölü Jeolojik ve Oşinografik Araştırma Projesi' Uygulamaya Konuldu. Proje Başkanı Prof. Dr. Erdeniz Özel 'bafa Gölü'nde Son Yıllarda Yaşanan Aşırı Kirliliğinin Nedenleri ve Alınacak Tedbirleri Rapor Halinde Hazırlayıp İlgili Kurumlara İleteceğiz' Dedi.
MUĞLA ve Aydın il sınırları içindeki Bafa Gölü'de yaşayan çevre felaketini önlemek, doğa ve kültür hazinelerini korumak amacıyla 9 Eylül Üniversitesi ve TUBİTAK tarafından ortaklaşa hazırlanan ''Bafa Gölü Jeolojik ve Oşinografik Araştırma Projesi' uygulamaya konuldu. Proje başkanı Prof. Dr. Erdeniz Özel ''Bafa Gölü'nde son yıllarda yaşanan aşırı kirliliğinin nedenleri ve alınacak tedbirleri rapor halinde hazırlayıp ilgili kurumlara ileteceğiz' dedi.
Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 1984 yılında 'Tabiat Parkı' olarak ilan edilen doğa, tabiat ve kültür hazineleri sayesinde her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği Bafa Gölü'nü kurtarmak için 9 Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Bilimleri Enstitüsü ve TÜBİTAK harekete geçti. TUBİTAK ve Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü tarafından desteklenen projenin başkanı Prof. Dr. Erdeniz Özel'le, aralarında jeolog, biolog, fizik mühendisi, nükleer bilimci, oşinograf, sismograf ve çevre mühendisinin bulunduğu 15 bilim adamı ve 12 teknik personel Milas'a bağlı Kapıkırı Köyü'nde kamp kurdu. Yaklaşık 64 kilometrekarelik gölden çeşitli örnekler alan araştırma ekibi çalışmalarına başladı.
Proje başkanı Prof. Dr. Erdeniz Özel, ''Gölün, jeolojik, oşinagrofik ve jeofizik özelliklerinin araştırılacak. Derinlik haritası çıkarılacak. Fay ve kırıkları tespit edilecek. Su sıcaklığı, tuzluluk oranı, ışık geçirgenliği ölçülecek. Bitki ve canlı türleri incelenerek envanteri çıkarılacak. Kimyasal analizler yapılacak. Su altı ve su üstü akıntıları tespit edilecek. Su altı hazinelerin tam yerleri saptanacak. Bafa Gölü'nde son yıllarda yaşanan aşırı kirliliğinin nedenleri ve alınacak tedbirleri rapor halinde hazırlayıp ilgili kurumlara ileteceğiz' diye konuştu.
Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı araştırma görevlisi Dr. İlker Sert de ''Göl tabanında biriken kurşun ve 1986 yılındaki Çernobil faciası ile doğaya yayılarak büyük tehlike oluşturan sezyumun verdiği zararın miktarını da tespit etme şansımız olacak. Gölü çok yönlü bilimsel mercek altına alacağız' dredi.