Muğla Ünlü Türk Denizci Boro Anısına Yapılan Heykel Törenle Açıldı
Ünlü Türk denizci Boro anısına yapılan heykel törenle açıldıMUĞLA'da iki yıl önce yaşamını yitiren ünlü Türk denizci Sadun Boro anısına, Bodrum'un Kissebükü koyuna yapılan 'Gökova Sadun Boro'yu kucaklıyor' heykeli törenle açıldı.
Ünlü Türk denizci Boro anısına yapılan heykel törenle açıldı
MUĞLA'da iki yıl önce yaşamını yitiren ünlü Türk denizci Sadun Boro anısına, Bodrum'un Kissebükü koyuna yapılan ' Gökova Sadun Boro'yu kucaklıyor' heykeli törenle açıldı.
Marmaris İlçesi'nde, 5 Haziran 2015'te, 87 yaşında yaşamını yitiren duayen denizci Sadun Boro, Gökova'nın başlangıç noktası olan Bodrum'un Kisebükü Koyuna yerleştirilen heykeli törenle açıldı. Bodrum Belediyesi, Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından heykeltıraş Ufuk Boy'a yaptırılan ve Sadun Boro'nun Okluk Koyu'na kendisinin yaptırdığı Denizkızı heykeline bakacak şekilde yerleştirilen "Gökova Sadun Boro'yu kucaklıyor" heykelinin açılışı yapıldı. Bodrum'dan ve çevre koylardan denizciler ve çevreciler, tören için öğle saatlerinden itibaren Kissebükü Koyu'nda toplandı. Bodrum Limanı'nda da yaklaşık 20 tekne ayrılarak, törenin yapılacağı koya geldi. Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, DTO Bodrum Şubesi Temsilcisi Gündüz Nalbantoğlu, Meclis Başkanı Rüştü Tezcan, Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, Boro'nun kızı Deniz Kısmet Boro ve Cumhurbaşkanlığı'nın emekli Turizm ve Çevre Başdanışmanı Can Pulak ve Fenerbahçe Spor Kulübü eski Başkanı Ali Şen katıldı.
Sadun Boro'nun kızı Kısmet Deniz Boro, babasının son 35 yılını Türkiye'nin koylarını ve güzelliklerini tanıtmak için uğraşarak geçirdiğini belirterek, "Heykelin yetişeceğini bile ümit etmiyorduk. Ama perşembe günü yerine yerleştirildiğinde çok duygusal anlar yaşadım. Sadun Boro'nun unutulması beni çok mutlu etti. En çok da heykelin ismi çok mutlu etti. Gökova Sadun Boro'yu kucaklıyor. Sadun Boro, son 35 yılı ülkemizin koylarını güzelliklerini tanıtmak ve korumak için uğraştı. Betonlaşmasın, bu tabiat olduğu gibi kalsın diye uğraştı. Sadun Boro'yu herkes ilk dünya turu yapan denizcimiz olarak tanıyor ama ben kızı olarak onun ne kadar büyük hizmetlerle bize bu güzellikleri bugün bu kalabalıkla birlikte yaşama şansına erişmemizin arkasındaki emeklerini hatırlatıyor. Gökova Sadun Boro'yu kucaklıyor artık. Hepimiz çok özlüyoruz onu ve enerjisini inşallah her zaman bizimle olacak" dedi.
Ali Şen ise, "Dünya denizlerini gezen, oralarda Türkiye'yi tanıtan kişidir. Türkiye için büyük bir aynaydı" dedi.
Sadun Boro'nun sivil amiral' olduğunu söyleyen Can Pulak, "Amatör denizciliğe gönül vermiş ve tekne sahibi olmuş birçok kişinin üzerinde emeği çoktur. Engin deniz bilgisi çok kişiye rehber olmuştur. Sadece denizciliği değil, çevreciliği de onun kadar önemlidir. Tek başına bir ordu gibi savaşmıştır. Türkiye'nin deniz profesörüdür. Bu koyların korunmasında en az Sadun Boro'nun cesareti, sevgisi istikameti ve paralelinde hizmet edebiliriz. Buraların korunması için hepimiz taşın altına elini koymalıyız" dedi.
Heykeltıraş Ufuk Boy ise somut bir çalışma olduğu için herkesin farklı şeyler algılayabileceğini belirterek, Sadun Boro'nun öyküsünü anlatmaya çalıştığını, doğaya gösterdiği saygı, sevgi ve bunun sonucunda doğanın O'nu kucaklamasını anlatmaya çalıştığını ifade etti.
Konuşmaların ardından 6 aylık bir çalışma sonucunda, demirden malzemeden hazırlanan, deniz kenarında dayanabilecek bir konuma getirilen ve 6 metre yüksekliğinde ve 6.5 metre enindeki heykelin açılışı yapılarak üzerindeki örtü kaldırıldı. Alkışlarla ve teknelerin korna sesleri eşliğinde, Gökova, Sadun Boro'yu kucakladı. Açılışın ardından heykelin yapımına destek veren kurum ve temsilcilerine camdan teşekkür ödülü verildi. Anma etkinlikleri çerçevesinde 4 Haziran Pazar (yarın) günüde Marmaris Okluk koyunda teknelerle Sadun Boro'yu anma etkinliği düzenlenecek.
SADUN BORO KİMDİR?
Dünyayı dolaşan ilk Türk denizcisi olan Sadun Boro, 1928'de İstanbul'da doğdu. Caddebostan kıyılarında büyüdü ve denizciliğe sandalla başladı. Galatasaray Lisesi'nde okudu. 1948'de İngiltere'ye giderek Manchester Üniversitesi'nin Tekstil Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi. İngiltere'deki eğitimi sırasında, 1952'de, bir İngiliz ile Ling adlı 11 metrelik yelkenliyle İngiltere'den Karayip Adaları'na kadar uzanan ilk açık deniz Atlantik aşırı yolculuğunu 6 ay sürede gerçekleştirdi. O tarihlerde Cumhuriyet gazetesinde dizi olan bu gezinin anıları 2004'te "Bir Hayalin Peşinde" adlı kitaba dönüştü. 10,5 metre boyunda Kısmet isimli teknesi 1963'te Salacak'ta Athar Beşpınar'ın atölyesinde yapımı gerçekleştirildi. 1965'te de Alman asıllı eşi Oda Boro ile beraber dünya turuna çıktı. Onlara Kanarya Adaları'nda aldıkları ünlü kedileri Miço eşlik etti. Üç yıl süren seyahatin anıları Hürriyet Gazetesinde yayımlandı. Bu anılar, daha sonra "Pupa Yelken" adlı kitapta toplandı. Boro ailesi 1977-1979 arasında, o zaman sekiz yaşında olan kızları Deniz'le beraber Karayip Adaları'nı, Amerika'nın doğu sahillerini gezdi. 1980'den sonra Bodrum ve Gökova Körfezi'nde yaşadı. Özellikle Gökova, Göcek, Fethiye gibi güney Ege kıyılarının korunması için çok uğraştı.
Gazete ve dergilerde yayınladığı yazılarla gençlere doğa ve deniz sevgisi aşılamayı amaç edindi. Bir Gökova sevdalısı olan Sadun Boro, Okluk Koyu'nun ortasına Denizkızı heykeli yaptırdı. Dünya seyahati anılarını 'Pupa Yelken' adlı eserinde topladı. 2004'te 'Bir Hayalin Peşinde' adlı kitabı yayınlandı. 'Vira Demir' adlı son kitabı da denizciler için rehber niteliği taşıyor.
Sadun Boro 46 yıl boyunca bindiği ve yaklaşık 150 bin deniz mil yapan 'Kısmet' adlı teknesini İstanbul'daki Rahmi Koç Müzesi'ne bağışladı. Peşinden yeni satın aldığı 'Sonbahar' isimli katamaran teknesine Okluk Koyu'nda yaşamını sürdürdü. 5 Haziran 2015'te hayatını kaybetti.