Muğla, 'Siyah Elmas'ın Merkezi Olacak
Muğla'nın Yatağan İlçesi'nde, Büyükşehir Belediyesi tarafından, Fransa'da gurmelerin tercih ettiği, 'kralların yiyeceği' ve 'siyah elmas' olarak bilinen, Avrupa'da kilosu 200 Euro'dan başlayan fiyatla satılan trüf mantarının üretim sahası oluşturuldu.
Muğla'nın Yatağan İlçesi'nde, Büyükşehir Belediyesi tarafından, Fransa'da gurmelerin tercih ettiği, 'kralların yiyeceği' ve 'siyah elmas' olarak bilinen, Avrupa'da kilosu 200 Euro'dan başlayan fiyatla satılan trüf mantarının üretim sahası oluşturuldu.
Muğla Büyükşehir Belediyesi, il genelinde katma değeri yüksek alternatif tarım ürünleri projesi kapsamında Yatağan İlçesi Kafaca Kaplancık Mahallesi'nde 9 bin 300 metrekare alan içine trüf mantarı üretim sahası oluşturdu. 321 kışlık trüf mantarı aşılanmış meşe fidanı ve 4 bin 430 lavanta fidanı dikildi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Salih Tufan, çiftçinin toprağında katma değeri yüksek ürün üretmesi için yürüttükleri çalışmalarda trüf mantarının Muğla için uygun olduğunu tespit ettiklerini, Yatağan İlçesi'nde Büyükşehir trüf üretim sahasında dikimi yapılan trüf mantarından 5 yıl içinde, lavanta fidanlarından ise gelecek yıl ürün alabileceklerini söyledi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Trüf Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Aziz Türkoğlu da trüf mantarı üretim sahasının Fransa, İtalya'dakilerden hiçbir farkı olmadığını, Muğla'nın trüf mantarına uygun toprak yapısı, iklime sahip olduğunu söyledi.
Eğitim, Geriatri, Ekolojik, Tarım, Turizm (EGET) Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Safai Özer, Muğla'da trüf mantarı ile ilgili çalışmalar yaptıklarını, yerel yönetim olarak Büyükşehir Belediyesi'nin trüf mantarı yetiştiriciliğinde üreticilere verdiği desteğin kendilerini gururlandırdığını ve bu desteklerinden dolayı Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün'e çok teşekkür ettiğini söyledi.
Fransız trüf uzmanı, ziraat mühendisi Pierre Sourzat da Muğla'nın iklimi, toprağının trüf mantarına çok uygun olduğunu, kendisinin de trüf mantarının Fransa'da bol yetiştiği bir coğrafyadan geldiğini söyledi.
Yatağan Belediye Başkanı CHP'li Hasan Haşmet Işık, Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin trüf mantarı çalışmaları sayesinde Muğlalı üreticilerin yeni bir ürünle tanıştığını, bu tür çalışmalarla üreticinin toprağına daha çok sahip çıkacağını söyledi.
'ÜRETİCİLERİMİZİ KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLERLE TANIŞTIRIYORUZ'
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Osman Gürün, Muğla'da kalkınmanın ve gelişmenin sadece bir sektörde olmaması gerektiğini, Muğla'yı kıyısal ve kırsal olarak birlikte bütün değerleri ile kalkındırmak için çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Başkan Gürün, "Dünyanın geleceğinde tarım, ziraat ve topraktan üretilen her ürün önemli olacak. Yatağan'da oluşturduğumuz trüf mantarı üretim sahası ile üreticilerimizi katma değeri yüksek bir ürünle tanıştırıyoruz. Kalkınmanın ve gelişmenin sadece bir sektörde olmaması gerektiğini, Muğla'nın kırsal ve kıyısal olarak ikiye ayrıldığını, turizm ve tarım alanında Muğla'nın çok büyük potansiyele sahip olduğunu düşünüyor, çalışmalarımızı buna göre şekillendiriyoruz. Üreticilerimiz ile çiftçilerimiz için katma değeri yüksek, dönüm başına daha fazla gelir elde edebilecekleri ürün araştırmamızda trüf mantarının Muğla topraklarına uygun olduğunu belirledik ve bu ürünü bu örnek üretim sahasında üreteceğiz. 5 yıl sonra bu ürünümüzü hasat ederken, hasat şenliklerinde de birlikte olacağız. Muğla'da tarım ve turizm dengesini sağlayarak Muğla'yı geleceğe taşımak istiyoruz" dedi.
TRÜF MANTARI
70 kadar çeşidi olduğu söylenen trüf mantarı; pek çok yerde yetişse de en değerli ve lezzetlileri, başta Fransa olmak üzere İtalya, İspanya, Hırvatistan gibi Avrupa ülkelerinde üretilir. Sadece Fransa'da 20 bin kişi geçimini bu mantarlardan sağlamaktadır. Trüf mantarı, patates gibi yer altında ve ağaç köklerine yakın yerlerde, toprağın 50 cm kadar altında yetişir. Yer altında yetiştiği için yüzeyden görünmemesi, trüf toplamak için özel uzmanlık gerektirmektedir. Hatta bunun için daha çok, koku alma yeteneklerinden dolayı özel olarak eğitilmiş köpek ve domuzlar kullanılmaktadır. Ceviz büyüklüğünde ve ortalama ağırlığı 100 gram olan trüf mantarlarının aroması, en yoğun tadını tazeyken sunar. Giderek aromasını ve suyunu kaybettiği için trüf, taze kullanılmalıdır. Bu kadar pahalı besinden, fiyatına değecek tadı almak için toplandıktan sonra beş gün içinde trüf mantarının tüketilmesi tavsiye edilir. Özelilkle yurt dışında lüks restoran ve otellerin mutfaklarında hazırlanan yemeklerde kullanılan trüf mantarının kilogramı, türüne ve kalitesine göre ortalama 200- 3 bin euro arasında alıcı bulabiliyor.
- Muğla