Haberler

Muğla'da "Yörük Göçü" Canlandırıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla'da 2. Dalaman Tarım Festivali kapsamında düzenlenen Yörük Göçü ve Yörük Şenliği'nde, develerin üzerinde yörük göçü canlandırıldı.

Muğla'da 2. Dalaman Tarım Festivali kapsamında düzenlenen Yörük Göçü ve Yörük Şenliği'nde, develerin üzerinde yörük göçü canlandırıldı.Dalaman ilçesinde bu yıl ikincisi düzenlenen Tarım Festivali Yörük Şenliği, temsili yörük göçü kortej geçişiyle başladı. Temsili göçte renkli görüntüler oluştu.Şenlik nedeniyle Türkiye'nin birçok ilinden gelen Türkmen ve Kötekli yörükleri Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Develer, keçiler ve koyunların da yer aldığı kortej, Atatürk Caddesi'nden geçerek festival alanına ulaştı. Dalaman Belediye Başkanı Muhammet Şaşmaz, deve üzerinde vatandaşları selamladı. Develer üzerinde, geleneksel kıyafetleriyle yörükler, temsili yörük göçünü canlandırdı. Bazı turistlerin temsili göçü, cep telefonlarıyla görüntülediği görüldü.

Dalaman Belediye Başkanı Şaşmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin her ilinden yörüklerin Dalaman'a geldiğini belirtti. Dalaman'da Tarım Festivali'nin yanında doğal yörük göçünün festivalini yaptıklarını ifade eden Şaşmaz, "Türkiye'nin tüm illerinden Türkmen ve Kötekli yörükleri Dalaman'dalar. Devesiyle, keçisiyle, oğlağıyla ve bıdığıyla hepsi bir Dalaman'da. Festivalimizin renkli geçeceği gözleniyor. Çameli Pırnaz Yaylası'na doğal olarak göçmüş olacağız." dedi.Şaşmaz, festivalin, ilçe turizmine, tarımına ve ekonomisine katkı sağlayacağını da vurguladı.

Dalaman Yörük Obaları Derneği Başkanı Kadriye Efe, amaçlarının, birlik ve beraberliği pekiştirmek olduğunu söyledi.Yörük Türkmen Birliği'nin kurulduğuna işaret eden Efe, "Bakanlık'tan onaylandı. Artık tüzel kişi olduk. Sesimizi her yerde her şekilde duyuracağız. Birlik ve beraberlik zamanı. Vatan diyoruz, bayrak diyoruz, birliktelik diyoruz. Kadın erkek ayrımı yapmıyoruz." diye konuştu. Efe, yörük göçünü tanıttıklarını dile getirerek, "Akrabalarımızı tanıma fırsatı bulduk. 'Adana'da, Gaziantep'te akrabamız yok' diyoruz ama Türkiye'nin her yerinde hatta dışarıda bile Türkmen yörük kardeşlerimiz var." ifadelerini kullandı. Fethiye Esenköy'den gelen 62 yaşındaki Fatma Köse, toprak testi ve bardak yapmayı nenelerinden öğrendiğini belirterek, "Eskiden buzdolabı yoktu. Bunlardan su içerdik. Buzdolabı gibi soğuk olurdu. 50 yıldır topraktan testi ve bardak yapıyorum." dedi. Festival 22 Mayıs'ta sona erecek

Kaynak: AA / Güncel
title
Close