Mücevher ihracatı açığı kapatıyor, ihracat uzaklarda artıyor
2016 yılına yüzde 40 düşüşle başlayan mücevher ihracatı 4 ayda gösterdiği performans ile açığın büyük kısmını kapattı.
Mücevherde yükseliş trendi
Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, bu yükselişi öngördüklerini belirterek, ihracattaki performansa göre önümüzdeki aylarda ihracatı yeniden artıya geçireceklerini belirtti.
Mücevher İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2016 Nisan ayı verilerine göre 2015 Nisan ayında 248 milyon 152 bin 238 Dolar ihracat yapan mücevher sektörü yüzde 0,95 oranında artışla 250 milyon 517 bin 847 Dolar ihracata imza attı. 2016 yılına düşüş trendiyle giren sektör, hem geçen yılın aynı dönemi hem de 2016'nın Mart dönemine göre artış gerçekleştirdi.
İhracattaki artışın kendileri için sürpriz olmadığını açıklayan MİB Başkanı Ayhan Güner, 2016 Ocak ayında yüksek bir düşüş yaşanmasına rağmen sektörün motivasyonunu desteklediklerini ve sürekli yeni pazarlar geliştirdiklerini belirterek şunları söyledi:
"Mücevher ihracatına her gram katkı sağlayan tüm meslektaşlarımıza teşekkür ediyorum. Dönemsel olumsuzluk bizleri yıldırmadı; bize en yakın ve en güçlü pazarlarımızı kaybettik ve dünyanın uzak köşelerine gittik. Biz ihracata motive olduk. Şimdi yürüttüğümüz çalışmalar yükte hafif pahada ağır ihracatı geliştirmek. Türkiye'nin en değerli ihracat birim değerini üretiyoruz ve amacımız bunu geliştirmek. Geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırdığımızda sevinerek elmastan mamul ürün ihracatının dönemsel olarak miktar bazında yüzde 33 arttığını görüyoruz. Bunun değer olarak artışa da yansıtmamız gerekiyor. Bunun yolu da elmas ve altın ile tasarım ve markalaşmayı birleştirmek."
Sektörün ihracat ürün gamının zenginleştiğini ifade eden Güner, "Bir yandan tasarım ihraç ediyoruz, bir yandan da elmas borsamızı hareketlendirerek küresel oyuncuların ülkemizde işlem yapması için çalışıyoruz. Özellikle AB vize anlaşmasının da bu anlamda bizi olumlu etkileyeceğini düşünüyoruz" dedi
İran'a ihracat artmaya devam ediyor
En çok ihracat yapılan ilk 3 ülkenin değişmediğine dikkat çeken Güner, Birleşik Arap Emirliklerine ihracatın düşmeye devam ettiğini ve buna çözüm geliştirmek için çalıştıklarını belirtti. Mücevher ihracatında yüzde 38,9 azalışla Nisan ayında 48,3 milyon Dolar ihracat yapılan BAE'nin toplam ihracattan aldığı pay yüzde 19,3 olarak gerçekleşti. En önemli ihracat pazarlarından birisi olan ABD'ye yapılan mücevher ihracatının da yüzde 69,33 artış göstererek 21 milyon Doları aştığını ve toplam ihracat içindeki payının da yüzde 8,5 olduğunu belirten Güner, ilk 10 ülke arasında Ortadoğu ülkelerinin azalmasına karşın AB ve ABD payının arttığına dikkat çekti.
Hong Kong'a yapılan ihracat yüzde 66,94 artış göstererek 12,7 milyon Dolara, Almanya yüzde 145,71 artışla 8,2 milyon Dolara, Lübnan da yüzde 112 artış göstererek 3,4 milyon Dolara çıktı. İtalya'ya yapılan ihracat yüzde 18,30 artışla 4,5 milyon dolara çıkarken; yüzde 86,2 gerileyen Irak'a ihracat 3,3 milyon dolara düştü. Libya'ya yapılan ihracat yüzde 48,7 gerileyerek 2,1 milyon Dolar; Kırgızistan'a yapılan ihracat ise yüzde 59,3 azalarak 1,6 milyon Dolar olarak gerçekleşti. Çek Cumhuriyetine yapılan ihracat ise yüzde 206,9 artarak 3,4 milyon Dolar olarak gerçekleşti.
Mücevher ihracatının yüzde 63,9'unun gerçekleştirildiği Ortadoğu pazarı yüzde 2,1 artışla 160 milyon Dolara ulaştı. 34,8 milyon Dolar ihracat yapılan AB ülkeleri yüzde 22,5 artışla toplam mücevher ihracatından yüzde 13,88 pay aldı. Toplam ihracattan yüzde 8,96 pay alan Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi de yüzde 66,2 oranında artışla 22,5 milyon Dolar