Mtso Başkanı Koşmaz'dan Özel Sektör Borcu Uyarısı
Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Bülent Koşmaz, "Devletin IMF'ye borcu bitti, ama biraz da bu borçlarda yer değiştirme söz konusu."
Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Bülent Koşmaz, "Devletin IMF'ye borcu bitti, ama biraz da bu borçlarda yer değiştirme söz konusu. Eskiden devlet borçlanıyordu, özel sektör içeride kredi kullanarak işi görüyordu. Şimdi özel sektör dışarıdan kendi borçlanıyor. Dolaysıyla devletin borçları azalırken, özel sektörün borçları çoğalmaya başladı. Bu bir risk olarak görülebilir" dedi.
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Bülent Koşmaz ile yeni yönetim kurulu üyeleri basınla bir araya geldi. Spilos Otel'de düzenlenen toplantıya MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz, Meclis Başkanı Hayati Dulman, Meclis Başkan Yardımcıları Banu Tatlıcıoğlu Sevimli, Gültekin Aşçı, Meclis Katibi Tarkan Kayhan, Yönetim Kurulu Başkan yardımcıları Yaşar Coşkun ve Adnan Erbil, Muhasip Üye Mehmet Yılmaz, Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Bankoğlu, Gökmen Gökdede, Mehmet Baki Kılıç, Bora Çaylan, Mehmet Fatih Özer ve Tolga Tunç Çalışkan katıldı.
Koşmaz, Türkiye'nin uzun yıllardan beri IMF'yle borç ilişkisiyle bağlı olarak çalışan ve borçları artan bir ülke konumunda olduğunu hatırlattı. Koşmaz, 2000 yılı öncesi ekonomik politikalarda yapılan yanlış uygulamalar sonucunda Türkiye'nin 2001 krizini yaşadığını ve bu dönemden sonra "adeta IMF'e muhtaç duruma düşen bir ülke" haline gelindiğini söyledi. Koşmaz, "Çünkü başka çıkış yolumuz kalmamıştı. Bizim onlarla mutlaka bir çözüm, bir yol haritası çizmemiz gerekiyordu. O günün şartlarında o harita yapıldı. Fakat daha sonra alınan tedbirler, uygulanan ekonomik politikalar zaman içerisinde semeresini gösterdi. Bugün itibariyle IMF'ye borç sıfırlanmış oldu. Ama tabii borcumuzun sıfırlanmasının ötesinde IMF içerisinde Türkiye de var olduğu için, zaman zaman oraya kaynak aktarımı söz konusu olabilecek. Aldığımız kaynak yüksek miktarda kaynak olmayacak, ama az ya da çok Türkiye'nin katkıları olacak. Bu oldukça iyi ve sevindirici bir gelişme. Bu arada şunu da hatırlatmakta fayda var. Devletin IMF'ye borcu bitti, ama biraz da bu borçlarda yer değiştirme söz konusu. Eskiden devlet borçlanıyordu, özel sektör içeride kredi kullanarak işini görüyordu. Şimdi özel sektör dışarıdan kendi borçlanıyor. Dolayısıyla devletin borçları azalırken, özel sektörün borçları çoğalmaya başladı. Burada bu bir risk olarak görülebilir. Hükümetinde uygulayacağı ekonomik politikalarla uzan vadelere yayılabilirse ekonomimiz zarar görmeden bu işin içinden çıkar. Özel sektör de rahat rahat üretimini yapar, ihracatını artırır. 2023 yılında da 500 milyar dolarlık dış ticaret hacmi rekoruna ulaşılır" diye konuştu.
ABD İLE SERBEST TİCARET ANLAŞMASI
Ülke genelinde ihracatta bir sıkıntı yaşandığını, bazı illerin bunu yeni pazarlara girerek aştığını kaydeden Koşmaz, "Avrupa'daki krizi haliyle Türkiye'yi çok etkiledi. İhracatımızda ciddi bir azalma var. Türkiye'de ihraç edilen ürünlerin ortalama fiyatı 1.45 dolar, bu rakamlar bakanlık açıklaması. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, TOBB Başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu ABD'ye gidiyor. ABD ile Serbest Ticaret Anlaşması konusu gündeme gelecek. Eğer o olacak olursa Türk ürünleri Amerikan pazarlarına gümrüksüz olarak ve engelsiz olarak girmeye başlayacak. Bu çok ciddi oranda ihracatımızı artırabilir. Bazı ülkelerde benzer anlaşmalar yapılmaya çalışılıyor. Eğer onlar da olursa ihracatımız artar. Bu artan ihracatta da en çok payı Manisa ve ülke ekonomisi alır. 3-4 aylık rakamlar bizi şaşırtmasın. Biraz uzun vadeli bakalım. Hani esnaflarda bir söz vardır. Yıl var ayı besler, ay var yılı besler. Bir iş yaparsın bir aylık nafakanı çıkarırsın, bir ay yaparsın bir seneyi çıkarırsın. Önümüzdeki aylar inşallah daha iyi olur" dedi.
"ORİJİNALİNİ AL" KAMPANYASI
Odanın yeni dönemi için planladıkları projeler hakkında da bilgi veren Koşmaz, "Bazı iş kollarında iş merkezleri oluşturma düşüncemiz var. Meslek komiteleriyle bunları tartışmaya başladık. Belediyemiz ile görüştük. 1-2 yerden pazar alternatifleri oluşturacağız. Haftanın belirli günleri açılabilecek pazarlar oluşturmaya çalışıyoruz. Bir de 'her şeyin orjinalini al' kampanyasına başlayacağız. Bu da çakma ürünlerle mücadele sağlayacak. Çünkü taklit mal birçok ülkede gerçek üreticileri ve gerçek satıcıları zarara uğratıyor. Bunu önleyici çalışmalar yapacağız" dedi.
MHÖ (AÖ/AAA) - Manisa