Haberler
Kabine sonrası Erdoğan'dan yetkisiz çakar kullananlara net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

Erdoğan'dan Kabine sonrası net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

İsrail ve Lübnan, savaşın bitmesi için bazı konularda anlaştı

İki ülke anlaştı! Aylardır devam eden savaşın bitmesi artık an meselesi

Ailesini katleden Bahtiyar Aladağ berber dükkanında aylarca atış talimi yapmış

7 kişiyi öldüren cani, katliama aylar öncesinden hazırlanmış

10 Kasım törenine katılmayan öğrenciye tebligat göndermişti: Müdür hakkında suç duyurusu

10 Kasım törenine katılmayan öğrenciye tebligat gönderen müdür için suç duyurusu

MS hastalığıyla mücadeleyi kurduğu dernekle sürdürüyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana'da baş dönmesi şikayetiyle gittiği hastanede multipl skleroz (MS) hastalığıyla tanışan Nural Doyduk, benzer rahatsızlığı olan kişilere ulaşabilmek için 5'i hasta, 2'si gönüllü 7 kişiyle 6 yıl önce kurduğu dernekle hastalara destek sağlıyor.

İSMİHAN ÖZGÜVEN - Adana'da baş dönmesi şikayetiyle gittiği hastanede multipl skleroz (MS) hastalığıyla tanışan Nural Doyduk, benzer rahatsızlığı olan kişilere ulaşabilmek için 5'i hasta, 2'si gönüllü 7 kişiyle 6 yıl önce kurduğu dernekle hastalara destek sağlıyor.

Nural Doyduk'a 2007 yılında baş dönmesi ve ardından duyu kaybı şikayetiyle gittiği hastanede MS teşhisi konuldu. O güne kadar adını hiç duymadığı bu hastalıkla ilgili internette araştırma yapan ve çok fazla bilgi kirliliğiyle karşılaşan Doyduk, kendisi gibi hastaların MS hakkında doğru bilgilenebilmesi için kolları sıvadı. Doyduk, ilk etapta 5'i hasta 2'si gönüllü 7 kişiyle bir araya gelerek dernek için çalışmalara başlayarak sosyal medyadan MS hastalarına ulaştı. Hastaları tek çatı altında toplamayı ve doğru bilgiye ulaşmalarını amaçlayan Doyduk, 2013'te Multipl Skleroz Hastaları ve Yakınları Derneğini kurdu.

Dernek Başkanı Nural Doyduk (53), AA muhabirine yaptığı açıklamada, 109 üyeye ulaştıklarını anlattı. Adana'da derneği kurduktan sonra Türkiye'nin diğer noktalarındaki MS hastalarına da ulaşmaya çalıştıklarını, diğer derneklerle iletişim içerisinde olduklarını dile getiren Doyduk, "Daha sonra Türkiye'nin farklı illerindeki dört dernekle MS Platformunu oluşturduk. Rahatsızlıkla ilgili doğru bilgiyi buradan öğrenmeye çalıştık. Derneğimizde doktor, hasta bilgilendirme toplantıları, el sanatları çalışmaları, motivasyon gezileri ve psikolojik desteklerle yola devam ediyoruz." diye konuştu.

Uluslararası MS Federasyonu ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından her yıl mayıs ayının son çarşamba gününün Dünya MS Günü olarak ilan edildiğini hatırlatan Doyduk, dernek olarak bu yıl 29 Mayıs'ta çeşitli etkinlikler yaparak hasta ve yakınlarıyla bir arada olacaklarını belirtti.

"Erken tanıyla hastalığı önemli ölçüde durdurabiliyoruz"

Başkent Üniversitesi Turgut Noyan Eğitim ve Uygulama Merkezi Nöroloji Uzmanı Ahmet Onur Keskin de dernekte hastaların doğru bilgi edinmelerini sağlamak amacıyla eğitimler verdiklerini söyledi.

MS hastalığının 20-40 yaş arasındaki genç erişkinlerde görülen vücudun savunma hücrelerinin yanlış bir şekilde sinir hücrelerine saldırmasıyla ortaya çıkan nörolojik bir hastalık olduğunu ifade eden Keskin, hastalığın bulaşıcı olmadığını vurguladı.

MS hastalığının belirtilerinin 24 saati aşan uyuşmalar, güçsüzlük, görme ve denge kaybı olduğuna dikkati çeken Keskin, şöyle devam etti:

"MS hastalığı eskiden tedavisi olmayan veya kısıtlı olan bir hastalık olarak biliniyordu. Son dönemde hem tetkik hem de ilaç tedavisi anlamında çok ciddi gelişmeler yaşandı. Eskiden çok kısa sürede özürlülük geliştirirken, şimdi bunu görmüyoruz, yeni tedavi yöntemleri ve erken tanıyla biz hastalığı önemli ölçüde durdurabiliyoruz, engelleyebiliyoruz, hastanın özürlülük yaratan sürecini yavaşlatabiliyoruz."

Keskin, MS hastalarının çocuk sahibi olabileceğini, herkes gibi iş hayatına devam edebileceğini de kaydetti.

MS hastalığıyla mücadeleyi kurduğu dernekle sürdürüyor
Kaynak: AA / Güncel
title