Haberler

Mozaret Tüneli İçin İlk Kazma Vuruldu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çıldır-Aktaş karayolu üzerinde inşa edilecek ve Ardahan'ın ilk tüneli olacak Mozaret Tüneli'nin yapımına başlandı.

GÜNAY NUH -Çıldır-Aktaş karayolu üzerinde inşa edilecek ve Ardahan'ın ilk tüneli olacak Mozaret Tüneli'nin yapımına başlandı.

Ardahan'ın ilk tüneli olacak ve bölgede ulaşımı daha güvenli ve konforlu hale getirecek Mozaret Tüneli, çift tüp şeklinde ve 2 bin 300 metre uzunluğunda yapılacak.

Çıldır-Aktaş karayolu üzerindeki 2 bin 159 rakımlı Mozaret Dağı'nda inşa edilecek ve 2 yılda tamamlanması planlanan tünel, ulaşım süresini kısaltıp sürücülere yakıt tasarrufu sağlayacak.

Bölgede ticaret ve turizmi de olumlu etkileyecek tünel, bölgenin en önemli ticari sınır kapılarından biri olması hedeflenen ve Türkiye'nin en büyük üçüncü sınır kapısı konumundaki Çıldır Aktaş Gümrük Kapısı'nın da önemini artıracak.

Gürcistan'a açılan söz konusu kapının bulunduğu güzergahtaki Mozaret Tüneli'nin yapılacağı bölgeyi ziyaret eden Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Demirci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin ilk tüneli olacak Mozaret'in gelecekte bölgeye çok ciddi katkı sunacağını, Türkiye'yi Kafkaslar üzerinden Orta Asya'ya bağlayacağını dile getirdi.

Demirci, Mozaret Dağı'na yapılan tünelin, özellikle kışın bölgede yaşanan ulaşım sorununu bitireceğini ifade etti.

Çetin Demirci, Mozaret Tüneli ile Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısı'nın öneminin daha da artacağa işaret ederek, şunları kaydetti:

"Biz bu tünel ile Türkiye'nin en önemli üçüncü kapısı olan Çıldır Aktaş Gümrük Kapısı'na ve Gürcistan'a açılacağız. Burada bizim için Kafkasya ve Orta Asya faktörü var. Bu kapı sadece ilimiz için değil, ülkemiz için de çok önemli. Ulaşıma yapılacak yatırım, ülkeye yapılacak yatırımdır. Buraya yapılacak yatırımlar, geleceği olan yatırımlardır. Burası Türkiye'nin Orta Asya ile en önemli bağlantı noktalarından biri olacak."

Demirci, 2018 yılı sonunda tamamlanması planlanan, çift tüp şeklinde yapılacak tünel ile bağlantılı yollarının da yapılacağını belirterek, aynı güzergahta Çıldır-Ardahan yoluna bağlanmak için de 16 kilometre bölünmüş yol da yapılacağını dile getirdi.

"Aktaş Kapısı Orta Asya'ya açılan en önemli kapı konumundadır"

Ardahan'ın Çıldır Aktaş Gümrük Kapısı ve Mozaret Tüneli ile Türkiye'nin 2023 hedefine katkı sunacağını vurgulayan Demirci, "Bu çalışmaların, ülkenin 2023 hedeflerine ulaşmasında Ardahan'ın katkısını artıracak bir yatırım olduğunu düşünüyorum. Bu açıdan bu yolun ve tünelin önemini biliyoruz. Ardahan aslında bu açıdan bakıldığında son nokta değil, başlangıç noktası olacak. Ardahan bundan sonra Orta Asya'ya açılan başlangıç noktası olacak. Çünkü Aktaş Kapısı Orta Asya'ya açılan en önemli kapı konumundadır." şeklinde konuştu.

Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısı'nın Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Hattı alanında yer almasının Türkiye için çok önem arz ettiğine dikkati çeken Demirci, şunları söyledi:

"Burası bölgenin ulaşım merkezi konumuna gelecek. Bu ne demek? Ticarete daha kolay ulaşması demektir. Sadece Ardahan değil, Türkiye'nin ticarete daha kolay ulaşması demektir. Orta Asya pazarına en hızlı, en kestirme ve en doğru yolun olması demektir. Bu durum karşısında haklı olarak bizim beklentilerimiz yükseliyor. Gürcistan, oradan da Azerbaycan üzerinden Orta Asya'ya açılmış olacağız. Biz çok ümitliyiz. Bu yolun gelecekte Ardahan'ın parlamasına vesile olacak bir yol olduğunu biliyoruz."

Demirci, Mozaret Tüneli'nin dış ticaret ve dış turizm konusunda da hem kentin hem ülkenin beklentilerini yükselttiğini dile getirerek, Ardahan'ı ulaşım konusunda hareketli günlerin beklediğini sözlerine ekledi.

Mozaret Tüneli İçin İlk Kazma Vuruldu
Kaynak: AA / Güncel
title
Close