Haberler
İsrail Savunma Bakanı Katz: Ateşkes ihlal edilirse güçlü bir şekilde yanıt vermeye hazırız

Dünya rahat nefes aldı derken yeni bir tehdit daha

Türkiye'yi sarsan 'sahte dolar skandalı' büyüyor

Piyasaları altüst eden olayda detaylar ortaya çıktı

Bomba iddia: En düşük emekli aylığı için 3 rakam belirlendi

En düşük emekli aylığı için 3 rakam belirlendi

Greta Thunberg'ten skandal Kürdistan paylaşımı

Van'a Kürdistan dedi, özerklik istedi

Mölln Faciasında Hayatını Kaybedenler Anıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya'nın kuzeyinde Schleswig-Holstein Eyaleti'ne bağlı Mölln kentinde 23 Kasım 1992 gecesi Neonazilerin kundakladığı evde hayatlarını kaybedenler törenle anıldı.

Almanya'nın kuzeyinde Schleswig-Holstein Eyaleti'ne bağlı Mölln kentinde 23 Kasım 1992 gecesi Neonazilerin kundakladığı evde hayatlarını kaybedenler törenle anıldı.

Evlerinin kundaklanması sonucu hayatını kaybeden Bahide Arslan (51), Yeliz Arslan (10) ve Ayşe Demir (14) için düzenlenen törene, Hamburg Muavin Konsoloslu Meral Akbilek Koray, Mölln Belediye Başkanı Jan Wiegels, Hamburg Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Cahit Küçükyıldız ile çok sayıda dernek temsilcisi, din adamları, ailenin yakınları ve vatandaşlar katıldı.

Mölln Aziz Nicolai Kilisesi'nde ortak dini merasimle başlayan anma töreninin ardından Arslan ailesinin yanan evinin önüne çelenk bırakıldı.

Mölln Belediyesi ve Hamburg Başkonsolosluğu tarafından organize edilen anma etkinliğinden bağımsız olarak, Arslan ailesinin fertleri de evin önünde ayrı bir etkinlik düzenledi.

Aile fertleri, belediye başkanını çelenk bırakmaya geldiği esnada protesto etti. Bunun üzerine belediye başkanı evin önüne çelenk bıraktıktan sonra ayrılarak kilisedeki etkinliğe döndü.

Mölln Belediye Başkanı Jan Wiegels, Mölln'de yaşanan bu vahşetin utanç verici ve kent halkını rahatsız eden acı bir olay olduğunu belirtti.

Muavin Konsolos Meral Akbilek Koray, anma etkinliğinin amacının insanlığa karşı bir suç olan ırkçılığın kınanması ve bu facianın unutulmadığını göstermek olduğunu ifade etti.

Koray, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunca hazırlanan rapora göre Almanya'da 2001 yılından bu yana gerçekleşen 297 ırkçı saldırının failine ulaşılamadığını vurguladı.

Muavin Konsolos ırkçı ve yabancı düşmanlığından kaynaklanan olayların günümüzde de hala devam ettiğine hatta arttığına işaret ederek, "Bu konuda kararlılıkla mücadele edilmesi ırkçı saldırıların faillerinin bulunması gerekmektedir" dedi.

Möln'deki kundaklamada hayatını kaybeden Bahide Arslan'ın kızı Filiz Kaya da Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, belediye başkanının organize ettiği etkinliklere kendilerine davetiye gelmediği için katılamadıklarını ifade etti.

Kaya, belediye başkanıyla yaşanan soruna değinerek, "Bize davetiye gönderilmedi. Okutulan mevlidin saati bize 16.00 olarak bildirildi ama saat 15.00'te yapılmış. Gösteriş için kimseye ihtiyacımız yok. Gösteriş için gelmelerine gerek yok. Benim annem ve yeğenlerim öldü burada.  Ateş düştüğü yeri yakarmış. 23 sene geçti ama buraya geldiğimizde çocukluğumuzu görüyoruz, bu kapının önünde büyüdük biz. Evimiz cıvıl cıvıldı bir gecede ailemizi elimizden aldılar. Almanya eski Almanya değil. Allah herkesin yardımcısı olsun" diye konuştu.

Mölln'de 22 Kasım 1992 gecesi iki Neonazi genç Ratzeburgerstr'de bulunan Türklerin yaşadığı binayı ardından da Arslan ailesinin evini ateşe verdi. Arslan ailesinden 3 kişi yanarak öldü, diğer aile fertleri camdan atladıkları için ağır yaralandı. Yanarak ölen babaanne Bahide Arslan'ın ıslak battaniyeye sararak masanın altına sakladığı 7 yaşındaki İbrahim Arslan, uzun aranın ardından ağır yaralı kurtarılmıştı. İki Neonazi'den biri yaşı küçük olduğu için 7,5 yıl, diğeri 15 yıllık hapis cezalarının ardından yeni kimlikleriyle koruma altına alındı.

Kaynak: AA / Güncel
title