Haberler

Moğolistan Samsun Fahri Konsolosluğu Açıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Moğolistan'ın Ankara Büyükelçisi Bodamdorj: "Moğolistan ve Türkiye arasındaki köklü geçmişe dayanan tarihi ve dostane ilişkilerimiz yıllar geçtikçe pekişmektedir"

Moğolistan'ın Ankara Büyükelçisi Batkhıshıq Bodamdorj'u, "Moğolistan ve Türkiye arasındaki köklü geçmişe dayanan tarihi ve dostane ilişkilerimiz yıllar geçtikçe pekişmektedir" dedi.

Moğolistan Cumhuriyeti Samsun Fahri Konsolosluğu, Samsun Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Törene Moğolistan'ın Ankara Büyükelçisi Batkhıshıq Bodamdorj, Moğolistan Cumhuriyeti Samsun Fahri Konsolosluğuna getirilen Mehmet Sungur, Samsun Vali Yardımcısı Osman Nuri Çobanoğlu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, Başarı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Bekdemir, kamu kurum ve kuruluşların üst düzey yetkilileri katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Moğolistan Cumhuriyeti Samsun Fahri Konsolosluğuna Mehmet Sungur, fahri konsolosluğun gönüllülük esasına dayalı olduğunu söyledi.

Fahri Konsolosluk olarak Moğolistan'da yatırım yapmak isteyen Türk yatırımcılara kolaylık sağlamak ve iki ülke arasında ticari ilişkileri arttırmayı hedeflediklerini belirten Sungur, "Fakat öncelikli amacımız ticaretten önce gönül bağını arttırmak. Çünkü Moğolistan ile Samsun arasında öğrenci yoğunluğu çok yüksek. Buraya gelen öğrenciler Türkçe öğrenerek ülkelerine gidiyorlar. Konsolosluk olarak Moğol öğrencilerimizin sıkıntılarını çözmek, sorunlarını dinlemek ve onlar aracılığıyla Moğolistan ile Türkiye arasında gönül köprüsünü oluşturmak istiyoruz" diye konuştu.

"Moğolistan'da Türk ve Moğol halkı aynı topraklarda birlikte yaşamıştır"

Moğolistan'ın Ankara Büyükelçisi Batkhıshıq Bodamdorj ise Moğolistan ve Türkiye arasındaki köklü geçmişe dayanan tarihi ve dostane ilişkilerin yıllar geçtikçe pekiştiğini kaydetti.

Tarihi ve dostane ilişkilerin sebebinin yüzyıllar önce Moğolistan'da Türk ve Moğol halklarının aynı topraklarda birlikte yaşadığına işaret Bodamdorj, "Bunun göstergesi olan bir sürü Türk eseri Moğolistan'da bulunmaktadır. Bu eserlerin başında Kül Tegin, Bilge Kağan anıtları gelmektedir. İlişkilerimiz bir zaman kesilmiş olsa bile, 1990'ın başından itibaren yeniden başlamıştır" şeklinde konuştu.

"Türk halkı, atalarına ait anıtları mutlaka gidip ziyaret etmelidirler"

Şubat ayında Türkiye'ye atandığını ifade eden Bodamdorj, şöyle konuştu:

"8 aylık görev sürecimde Türkiye'den Moğolistan'a ve Moğolistan'da Türkiye'ye üst düzeyde ziyaretler gerçekleştirildi. Bu 8 aylık süreçte ilişkilerimiz çok hızlı bir şekilde gelişmektedir. Karşılıklı ziyaretler esnasında iki ülke arasında vizesiz seyahat edilmesi noktasında anlaşmaya imza atıldı. Türkiye vatandaşları Moğolistan'ı vizesiz ziyaret edebilecek. Geçen yıl temmuz ayından itibaren İstanbul ile Ulan Batur arasında haftada 3 gün karşılıklı uçak seferleri başladı.  Bu seferlerin haftada 5 veya 7 güne çıkarılması için Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan girişimlerde bulunmuştur. Türk halkı, atalarına ait anıtları mutlaka gidip ziyaret etmelidirler."

İki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde Samsun'da resmi olarak açılışını yaptıkları Fahri Konsolosluğun katkı vereceğini vurgulayan Bodamdorj, "Samsun çok önemli bir şehirdir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919'da 18 yol arkadaşıyla Samsun'dan kurtuluş mücadelesine başlamıştır. Bu büyük tarihi olan şehirde Moğolistan Fahri Konsolosluğunu açmaktan memnuniyet duyuyorum. Samsun'da Moğolistanlı 20 civarında öğrenci eğitim almakta. Toplam Türkiye'de 900 öğrencimiz eğitim almaktadır. İlişkilerimizin artmasıyla öğrenci sayısının da artacağını düşünüyorum. Moğolistan ve Türkiye'nin dostane ilişkilerinin pekişmesini dilerim" ifadesini kulandı. - Samsun

Kaynak: AA / Güncel
title
Close