"Modernlik- Fransa ve Türkiye'den Manzaralar" Sergisi
Modernleşmenin günün sanatına etkilerinin araştırıldığı, 11 sanatçının 17 eserine yer verilen "Modernlik- Fransa ve Türkiye'den Manzaralar" sergisi yarın sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
Modernleşmenin günün sanatına etkilerinin araştırıldığı, 11 sanatçının 17 eserine yer verilen "Modernlik- Fransa ve Türkiye'den Manzaralar" sergisi yarın sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
İstanbul Modern'de Comite Colbert'in sponsorluğunda açılacak sergi öncesi düzenlenen basın toplantısında konuşan İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, serginin, modernliğin ve modernleşmenin merkezlerinden biri olan Fransa'nın son dönemde giderek önem kazanan Türkiye ve dünya başkenti olarak yükselen İstanbul ile buluşmasını simgelediğini belirtti.
Serginin bugünün dünyasında modernliğin yarattığı küresel etkiyi görünür kıldığını ifade eden Eczacıbaşı, sergiye paralel çeşitli etkinlikler düzenleneceğine değinerek, "Sergi, köklü geçmişe sahip Türkiye ve Fransa kültürlerinin, tarih boyunca etkileşim içinde ortaklıklarını besleyerek, günümüze taşımayı amaçlıyor" dedi.
Serginin küratörlerinden Levent Çalıkoğlu, sergide, sanatçıların modernlik kavramının etkilerini, gündelik hayata yayılan anlamlarından yola çıkarak sorguladığını belirterek, "Modernlik projesi ve içinden doğan sosyo-kültürel bağlamlara sarmal ve gerilimli bir ilişkiyle bağlı modernizm neredeyse yarım yüzyıldır hedef tahtasında. Görsel sanatların lokomotif bir güçle başlattığı bu eleştirel yapı, 1960'lı yılların özgürlükçü ortamından beslenerek, sosyal bilimlerden kültürel araştırmalara, mimari uygulamalardan kent kültürü pratiklerine kadar pek çok alanda büyük bir uyanış ve dönüşümün kapısını araladı" diye konuştu.
Küratör Çelenk Bafra, farklı kuşaklardan ve her biri modernlik olgusunu sanatsal pratiklerinin merkezine almış 11 sanatçıyla sergideki yapıtları ve sergileme biçimleriyle ilgili iki yıldır çalıştıklarını dile getirerek, "Sergide modernliği farklı perspektiflerden ele alan ve her biri için şimdiden ikonik ifadesini kullanabileceğimiz, büyük ölçekli, kapsamlı ve çok katmanlı okumalara izin veren çalışmalar yer alıyor" bilgisini verdi.
-Sergi-
Sanatçıların modernleşmeyle hesaplaşmalarını ve bugün hala gündemde olan modernlik olgusunu ele alan serginin küratörlüğünü Çelenk Bafra ve Levent Çalıkoğlu yapıyor.
Görsel sanatların bir yandan eleştirdiği öte yandan sayısız araştırma alanı açan bir kaynak olarak gördüğü modern hayatın dinamiklerine odaklanan sergide, Nevin Aladağ, Fikret Atay, Kader Attia, Ayşe Erkmen, Cyprien Gaillard, Thomas Hirschhorn, Pierre Huyghe, Chris Marker, Sarkis, Hale Tenger ve Nasan Tur'un eserleri yer alıyor.
"Modernlik- Fransa ve Türkiye'den Manzaralar" sergisi, modernliğin geride bıraktığı tortuların insan hayatına nasıl sızdığını ortaya çıkarmaya çalışırken, modernliğin farklı biçimlerde sürekli insanın karşısına çıkan kalıntılarının bugünü ve geleceği nasıl dönüştürebileceğini tartışmaya açıyor.
21. yüzyılda modernliğin algılanışını sorgulayan çalışmalardan oluşan sergi, sanatçıların modernliğe yaklaşımlarının değerlendirilmesi için fırsat oluştururken, estetik anlayışı, toplumsal okumalar ve ütopyalara dair yeni önerilerin belirlenmesini sağlıyor.
Modern hayatın dönüştürdüğü kent kültürü, modernliğin sosyal, kültürel, ekonomik, politik etkileri ve modernlik idealleri arasında var olan ütopya üzerine sanatçılar tarafından yapılan yorumlara odaklanan sergi modernliği hem bellekte yaşanan hem de farkında olunmayan etkileriyle bugünü şekillendiren bir olgu olarak tartışıyor.
Sanatseverlerin beğenisine yarın sunulacak sergi, 16 Mayıs'a kadar görülebilecek.
Muhabir: Uğur Aslanhan
Yayıncı: Sibel Ertürk Kurtoğlu - İSTANBUL