Haberler

Modern Dansın Türkiye'de 20 Yılı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

(MDT) 20.yılı, eski ve yeni eserlerin sahneleneceği özel bir törenle kutlanacak.

Tuğba Özgür Durmaz - Modern Dans Topluluğu'nun

(MDT) 20. yılı, eski ve yeni eserlerin sahneleneceği özel bir törenle kutlanacak.

Ankara Devlet Opera ve Balesi, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra baleye tepki olarak doğan modern dansın Türkiye'deki ilk kurumsal temsilcisi MDT'nin kuruluş yıl dönümü kutlamalarına hazırlanıyor.

Sanat Yönetmeni Yener Turan, AA muhabirine, MDT'nin 20. yaşı için hazırladıkları gösteriyi anlattı.

Önce "20 yıl bir gecede nasıl ifade edilebilir" diye kara kara düşündüğünü belirten Turan, "Burada önemli olan sahnede 20 yıl sonra nereye geldiğimizi de ifade etmek durumundayız. Yaklaşık 40 dakikalık bir dans süreci var ve bunun 20 dakikası geçmişi, 20 dakikası günümüzü yansıtıyor" dedi.

-İlk modern dansçılar yeniden sahnede-

Turan, 16 Şubat'ta gerçekleştirilecek MDT'nin 20. yıl galasında ilk olarak seyircinin 1996 yılında repertuvara alınan bir eserin "Kahvehane" bölümünü ilk oynayan kişilerin yeniden sahneleyeceğini belirtti.

Bu sanatçıların çoğunun emekliliğin tadını çıkardığını ancak bu gösteri için yeniden bir araya geldiğini kaydetti. Turan, o zamanki dansçılardan biri olarak seyirciyle buluşacağı için heyecanlı olduğunu ifade etti.

Yener Turan gecede, geçen yıl sahneledikleri "Bir Yaz Gecesi Rüyası" ile 9 Şubat'ta dünya prömiyeri yapılan "Gece ve Gündüz"den bir kesit sunacaklarını, MDT kuruluşundan bu yana sık sık Türkiye'ye gelerek koreografiye destek veren ABD'li dansçı Michael Popper'ın solo performans gerçekleştireceğini dile getirdi.

-"MDT, modern dans bölümlerinin açılmasına vesile oldu"-

1992'den bu yana 90 eseri sahneye koyan MDT'nin, 22 yurt dışı, sayısız yurt içi turnede seyirciyle buluştuğunu aktaran Turan 42 yabancı koreograf ve eğitmenin de Türkiye'de misafirin edildiğini aktardı.

Yener Turan, Türkiye'nin her yerinde ve özellikle üniversitelerde verdikleri temsillerde, perde kapandıktan sonra öğrencilerle soru cevap yaparak "Modern dans nedir- Nasıl yapılır"ı konuştuklarını söyledi.

MDT'nin Türkiye'de modern dansı klasik bale dışında farklı bir konuma getirmeyi amaçladığını dile getiren Turan, kuruluşundan 10 yıl sonra üniversitelerdeki ilk modern dans bölümlerinin açılmasına vesile olduğunu vurguladı.

Günümüzde modern dans seyircisinin çoğalmasının sevindirici olduğunu belirten Turan, "Önceleri oynadığımız eserlerde 'bugün acaba kaç seyircimiz var' diye düşünür, rakamlarla mücadele ederdik. Bugün ise biletler satışa 15 gün önceden çıkıyor ve çıktığı an tükeniyor" dedi.

Sanat Yönetmeni Yener Turan, 20 yılda seyircinin çok daha meraklı ilgili ve bilinçli olduğu aktararak, "Bundan 20 yıl sonra nereler gideriz bilemiyoruz ama biz hep disiplinli sanat anlamında bildiğimiz yoldan devam ettiğimiz sürece çok daha olumlu şeylerle karşılaşacağımıza inanıyorum" diye konuştu.

Yayıncı: Tolga Özgenç - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel
title
Close