Mobilya Sektör Zivesi'nde 'Farklılaşma' Konuşuldu
MÜSİAD tarafından düzenlenen "Dayanıklı Tüketim ve Mobilya Sektörü Zirvesi 2014" Kayseri'de gerçekleşti.
Düzenlenen panele MÜSİAD Kayseri Şube Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, MÜSİAD Dayanıklı Tüketim ve Mobilya Sektör Kurulu Başkanı Abdurrahman Burak Pehlivan, MÜSİAD Kurucu Genel Başkanı Erol Yarar, MÜSİAD Başkan Vekili Nazım Özdemir, MÜSİAD Sektör Kurulları ve İş Geliştirme Komisyonu Başkanı Alipınar Topdaş, Çilek Mobilya Genel Müdürü Muzaffer Çilek, Profilo Türkiye Satış Direktörü Semir Kuseyri, İpek Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Arslan, BRN Yatak Yönetim Kurulu Başkanı Berna İlter katıldı.
Programda açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Kayseri Şube Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, 'Türkiye'de 2015 yılında 6 bin 500 dolarlık milli gelir bugün 11 bin 500 dolar seviyelerine çıkmıştır. Türkiye İstatistik Kurumu(TUİK) tarafından yapılan araştırmaya göre, mobilya harcamaları hane halkı gider talepleri arasında ilk beş arasında yer almaktadır.' şeklinde konuştu.
Daha sonra söz alan MÜSİAD Dayanıklı Tüketim ve Mobilya Sektör Kurulu Başkanı Abdurrahman Burak Pehlivan "Her yıl sektörümüzle ilgili alanlarda sektör zirveleri yapmaktayız. Bu yılda dayanıklı tüketim sektörü olarak Türkiye'nin mobilyada öncü illerinden olan Kayseri'de sektör zirvemizi yapıyoruz. Beyaz eşya sektörü 25 milyon adet üretim kapasitesi ve 20 milyon adet üretimi ile son 10 yılda ülkemiz Avrupa'nın lider ülkesi konumuna gelmiştir. Son beş yılda iç satışlar 5 milyon seviyesine ulaşmış 2013 yılı sonu itibari ile 7 milyon adet rakamını geçmiş yeni bir rekora imza atmıştır. Mobilya sektöründe ise tasarım ve markalaşma sorunun olduğunu gözlemlemekteyiz. Mobilya sektörü Türkiye için iş yeri sayısı ve yarattığı istihdam açısından önemli bir sektördür. Sektörde ki yerli kaynakların en çok kullanıldığı ve ithal ürünlere bağlılığı minimum bir sektördür. Ülkemizde mobilya sektörü olarak ithalat değil daha çok ihracat yapan ve bu makasın daha da arttığını gözlemlemekteyiz' diye konuştu.
MÜSİAD Kurucu Başkanı Erol Yarar yaptığı konuşmada MÜSİAD misyonundan bahsederek, 24 yılda çok önemli adımların atıldığını ancak MÜSİAD'ın ülkeye katacağı değerlerin daha fazla olduğunu vurguladı. Yarar, "Tabi 24 sene önce farklı gündemlerimiz ve hedeflerimiz vardı. İlk fuarı yaptığımızda hedefimiz 100 bin metre karelik fuar yapmak demiştim. İlk fuarı 22 sene yapmıştık. Demek ki emin ellerde güzel çalışmalar yapıldığında yıllar önce konulan hedefler gerçekleşiyor. Gerçekten Türkiye'nin gelişimi paralelinde büyük hedefleri koymamız lazım. Türkiye geliştikçe doğal düşmanlarını artacağı bir ülkedir bunu bilmemiz lazım. Bizim tarihi süreci iyi tanımamız lazım. Biz 1990' larda Anadolu'yu dolaştığımız zaman ihracat yapan insan bulamıyorduk" dedi. Yarar, 500 milyar dolar ihracat hedefini 17 sene önce ilk kez kendisinin telaffuz ettiğini belirterek, bunun mümkün olabileceğini, ülkenin potansiyelinin buna müsait olduğunu belirtti. Konuşmasında tarihsel bir perspektif te sunan Erol Yarar, Anadolu'da küçük bir beylikten büyük imparatorluğa giden bir ecdadın torunları olduklarını ve ticaret te de bunu sağlamanın mümkün olabileceğini kaydetti.
"YUMUŞAK GÜÇ TİCARETTİR"
MÜSİAD Başkan Vekili Nazım Özdemir'de burada yaptığı konuşmada, 'Tüccar olmanın, sanayici olmanın özellikle Kayserili olmanın farklı avantajları var. Ticaret aslında ülke politikaları ve güven politikaları açısından son derece önemli bir mevzu. Son dönemlerde yumuşak güç diyorlar ya aslında ülkelerin yumuşak gücü ticarettir. Ticaretin olduğu yerlerde, ticaret yapılan yerlerde çok fazla sıkıntı çıkmaz. Çünkü oradaki bir takım insanlarla alış veriş yapmaya başlamışsınızdır. Öyle bir ticaret yapmalısınız ki siz aynı zamanda bir düşüncenin bir ahlakın temsilcisi olmak durumundasınız" ifadelerini kullandı.
JAPONYA ÜRETİM METODUMUZU DEĞİŞTİRDİ
Zirvede daha sonra MÜSİAD Dayanıklı Tüketim ve Mobilya Sektör Kurulu Başkanı Abdurrahman Burak Pehlivan''ın moderatörlüğünde gerçekleşen panele geçildi. Panelde ilk sözü alan Çilek Mobilya Genel Müdürü, Muzaffer Çilek, Türkiye'de Çocuk ve Genç Odası'na yeni bir yorum getirerek bugün 66 ülkeye ihracat yapan bir firma olduklarını bunun için ürün tasarımlarından, kullandıkları malzemeye ve kurumsal kimliğe kadar birçok alanda yenilik yapmaktan çekinmedikleri için başarıyı yakaladıklarını ifade etti. Müşteri taleplerine göre şekil almalarının başarılarının altında yatan nedenlerin arasında önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Çilek, 'Japonya, üretim metodumuzu tamamen onların istedikleri şekilde değiştirmemizi istedi ve biz bunu da yaptık' diye konuştu.
Panelde söz alan ikinci konuşmacı Profilo Türkiye Satış Direktörü Semir Kuseyri de, sektörde yeni gelişmelerin olduğunu buna uyum sağlamadan yürünemeyeceğini ifade ederek satış yöntemlerinin de farklılığa gidileceğini belirtti. Kuseyri,'Satış makinesi olma dönemi bitmiştir. Artık rekabetin zor olduğu koşullarda müşteriyi anlayan muhakeme satıcısı yaklaşımı dönemi başlamıştır' dedi. Kuseyri, satış temsilcileri ve personel arasındaki kuşak farklılıklarına da değinerek, 'Y ve Z kuşağını anlayarak bundan sonraki süreçte onlarla mesai yapacağımızı bilmeliyiz. Özgürlüğüne daha düşkün muhakeme yeteneği olan genç insanlarla çalışmanın fikri ve duygusal altyapısını oluşturamazsak zorlanacağız' diye konuştu. Panelde söz alan diğer iki konuşmacı Saffet Arslan da Berna İlter de firmalarının başarı hikâyelerini dinleyicilerle paylaştılar.
İpek Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Arslan , ''Küçük bir atölyede usta olarak çalışmaya başladım ve o yıllardan itibaren inovasyona kafa yoruyorum' diye konuştu. Arslan, müşteri memnuniyetini baz alarak ucuz ve kaliteli üretimi yakaladıkları için başarılı olduklarını vurguladı.
Programın son konuşmacısı BRN Yatak Yönetim Kurulu Başkanı Berna İlter, 5 dikiş makinesi ile başlayan yolculuğun bugün 60 ülkeye ihracat yapan büyük bir işletmeye dönüşmesinin altında yeten en önemli nedenin ülkelerin uyku kültürlerini araştırarak yatak konusunda en özgün çizgileri yakalamaları olduğunu söyledi. İlter, yatak üretimine, renk seçiminden, paketlenmesine kadar birçok konuda farklılık getirdiklerini ifade etti. Program, takdim edilen hediyelerle son buldu.