Mobil Huzur Ekipleri, Sokaktakilere El Uzatıyor
Çocukların suça sürüklenmelerini engellemek ve güvenliklerini sağlamak amacıyla uygulamaya konulan "Mobil Huzur Ekip Projesi" kapsamında İstanbul'un 30 ilçesinde çalışmalarını sürdüren ekipler, son iki ayda dilencilik yaptırılan ve çalıştırılan çocukların da aralarında bulunduğu 4 bin 772 kişiyi tespit etti.
Çocukların suça sürüklenmelerini engellemek ve güvenliklerini sağlamak amacıyla uygulamaya konulan "Mobil Huzur Ekip Projesi" kapsamında İstanbul'un 30 ilçesinde çalışmalarını sürdüren ekipler, son iki ayda dilencilik yaptırılan ve çalıştırılan çocukların da aralarında bulunduğu 4 bin 772 kişiyi tespit etti.
Alınan bilgiye göre, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü'nün "Mobil Huzur Ekip Projesi" kapsamında faaliyet gösteren ekipler, 30 ilçede çalışmalarını yürütüyor.
Öncelikle çocukların suça sürüklenmelerinin önlenmesi, güvenliklerinin sağlanmasını amaçlayan ekipler, engelliler ve aralarında büyük yaştakilerin de bulunduğu kişilerin sokakta çalıştırılmaması ve dilendirilmemesi için devriye geziyor.
İlçelerdeki çocuk büro amirliklerine bağlı çalışan ve 7 personelden oluşan mobil ekipte, başpolis ile asayiş veya önleyici hizmetler polisi, trafik polisi, çocuk polisi, sosyal hizmet uzmanı ve 2 belediye zabıtası yer alıyor.
İncelemeler sonucu sokakta çalıştırılan çocuklar ve ailelerinin bilgileri, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nce hazırlanan "Sosyal İnceleme Raporu" ile değerlendiriliyor. Gerçekten ihtiyaç sahibi olduğu anlaşılan ailelere ise aylık bağlanması ve yardım yapılması hedefleniyor.
Zorla çalıştırıldığı ve dilendirildiği tespit edilenlerin ilk etapta beyanları alınıyor. Bunu yaptıranlar da tespit edilerek, haklarında adli ve idari işlem uygulanıyor.
İstanbul Çocuk Şube Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, "Mobil Huzur Ekip Projesi" kapsamında, son iki ayda aralarında küçük yaşta dilenen, dilendirilen, çalışan ya da çalıştırılan çocukların da bulunduğu 4 bin 772 kişi tespit edildi. İnceleme sonucu 3 bin 928'i idari, 654'ü adli olmak üzere toplam 4 bin 582 kişi hakkında işlem yapıldı.
Bu arada, 2 bin 144'ü küçük yaşta olmak üzere toplam 3 bin 638 Suriyeli de sokaklardan ve metruk yerlerden alındı.
- Mendil satan çiftin nikahı kıyıldı
Ekiplerin Ataşehir'de düzenlediği operasyon sonrasında, mendil satan bir kadın hakkında da adli işlem yapıldı.
Ekiplerin denetimleri sırasında Kader Demir ile Oktay Karaçay adlı Roman çiftin sokakta mendil sattığı belirlendi.
Ekonomik nedenlerden dolayı bu işi yapan çiftin, dini nikahlarının yeni kıyıldığı, resmi nikahlarının ise olmadığı tespit edildi. Durumun ilgili kurumlara bildirmesinin ardından resmi nikah hazırlıklarına başlandı.
Ataşehir Belediyesi Nikah Salonu'nda düzenlenen törende, Ataşehir Kaymakamı Zafer Karamehmetoğlu ve Ataşehir İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Ümit Karaköse, çiftin nikah şahitliğini yaptı.
Çiftin evlilik cüzdanını Kaymakam Karamehmetoğlu verdi.
Bu problemin ilçede kanayan bir yara olduğuna dikkati çeken Karamehmetoğlu, "Böylesi çalışmalara emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Bu şekilde mağduriyeti olan tüm kişilerin kanunların gerekleri doğrultusunda hak ve imkanlara kavuşmalarını tavsiye ve teşvik ediyoruz. Bununla ilgili her kim adım atarsa destek olacağız" ifadelerini kullandı.
Daha sonra, salonda çalınan Roman havası eşliğinde çiftin yakınları dans ederek eğlendi.
Karaçay çifti, çok mutlu olduklarını belirterek, emniyet personeline ve Ataşehir Belediyesi'ne teşekkür etti.
Bu arada, çiftin geçimini sağlaması için belediye tarafından çiçek tezgahı yeri tahsis edildiği öğrenildi.