Haberler

MİT Yasa Teklifi Komisyonda Kabul Edildi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MİT Kanunu'nda değişiklik öngören kanun teklifi, TBMM İçişleri Komisyonunda kabul edildi.

MİT Kanunu'nda değişiklik öngören kanun teklifi, TBMM İçişleri Komisyonu'nda kabul edildi. Buna göre, MİT'in görev ve faaliyetleri ile mensuplarına ilişkin bilgi ve belgeleri açıklayan ve yayanlar hakkında 3 yıldan 12 yıla kadar öngörülen ceza 3 yıldan 9 yıla kadar hapis cezası şeklinde değiştirildi.

TBMM İçişleri Komisyonu'nda, MİT'in görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgi ve belgeleri kitle iletişim araçları yoluyla yayım, yayın ve açıklanması durumunda verilecek cezalar, uzun süre tartışılırken CHP ve MHP milletvekilleri, getirilen cezaların yüksek olduğunu savundu.

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, sadece MİT ile ilgili bilgi ve belgelerine yönelik cezalar getirilmediğini, MİT mensuplarına ilişkin de geniş bir koruma sağlandığını söyleyerek, "Matbaacının ne günahı var, adam parasını almış basmış... Bu teklife "Komisyon ve Genel Kurul'da karşı çıkma cüretini gösteren milletvekillerine 3 yıldan 8 yıla hapis cezası' denilir mi diye düşünüyorum. Böyle bir düzenleme olmaz. Ne siyasi ne vicdani ne hukuki akıl bunu kabul eder" diye konuştu.

Ak Parti milletvekillerinin önergeleriyle yapılan değişiklik sonucu MİT görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgi ve belgeleri, yetkisiz olarak alan, temin eden, çalan, sahte olarak üreten, bunlar üzerinde sahtecilik yapan, bunları yok eden kişiye dört yıldan 12 yıla kadar hapis cezası verilecek.

MİT mensuplarına ilişkin bilgi ve belgeleri ele geçiren, sahte olarak üreten, bunlar üzerinde sahtecilik yapan, bulunduran, kaydeden, bir başkasına veren veya yayan kişiler ise üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

Teşkilatın görev ve faaliyetleri ile mensuplarına ilişkin bilgi ve belgelerin radyo, televizyon, internet, sosyal medya, gazete, dergi, kitap ve diğer tüm medya araçları ile her türlü yazılı, görsel, işitsel ve elektronik kitle iletişim araçları vasıtasıyla yayımlanması, yayılması veya açıklanması halinde süreli veya süresiz yayın sahibi, içerik sağlayıcı, eser sahibi, muhabir, yazar, sorumlu müdür, yayımcı ve basımcı ile yayanlar hakkında 3 yıldan 12 yıla kadar öngörülen ceza, 3 yıldan 9 yıla kadar hapis cezası şeklinde değiştirildi.

Bu kanun kapsamındaki, görev ve yetkilerin kullanılmasına engel olan kişilere üç yıldan beş yıla kadar, talep edilen bilgi, belge ve verileri vermeyen kişilere ise iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası verilecek.

-MİT MENSUPLARININ TANIKLIĞI MİT MÜSTEŞARININ, MİT MÜSTEŞARININ TANIKLIĞI İSE BAŞBAKANIN İZNİNE BAĞLI OLACAK-

Teklif MİT'in görevlerini yeniden belirliyor. Buna göre MİT, dış güvenlik, terörle mücadele ve milli güvenliğe ilişkin konularda Bakanlar Kurulu'nca verilen her türlü görevi yerine getirecek. MİT, milli güvenliğin ve ülke menfaatinin gerektirdiği hallerde yerli ve yabancı her türlü kurum ve kuruluş ile tüm örgüt veya oluşumlar ile kişilerle doğrudan ilişki kurabilecek, uygun koordinasyon yöntemlerini uygulayabilecek. Telekomünikasyon kanallarından geçen dış istihbarat, milli savunma, terörizm ve uluslararası suçlar ile siber güvenlikle ilgili verileri toplayabilecek. MİT'te görev alan veya alacak kişilerin güvenilirliklerini ve uygunluklarını belirlemek için yalan makinası uygulaması dahil, test teknik ve yöntemlerini kullanabilecek. MİT mensupları görevlerini yerine getirirken ceza ve infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlülerle önceden bilgi vermek suretiyle görüşebilecek, görevinin gereği terör örgütleri dahil olmak üzere milli güvenliği tehdit eden bütün yapılarla irtibat kurabilecek. Cumhuriyet savcıları, MİT görev ve faaliyetleri ile mensuplarına ilişkin herhangi bir ihbar veya şikayet aldıklarında veya böyle bir durumu öğrendiklerinde, MİT ile temasa geçecek. Konunun MİT'in görev ve faaliyetlerine ilişkin olduğunun anlaşılması veya belgelendirilmesi üzerine adli yönden başkaca bir işlem yapılmayacak ve herhangi bir koruma tedbiri uygulanmayacak. MİT mensupları ile MİT'te görev yapmış olanlar, MİT'in görev ve faaliyetlerine ilişkin hususlarda tanıklık yapamayacak. Ancak, devletin çıkarlarının zorunlu kıldığı hallerde MİT mensuplarının tanıklığı MİT Müsteşarının, MİT Müsteşarının tanıklığı ise Başbakanın iznine bağlı olacak. Kimlikleri değiştirilenler, MİT'in görev ve faaliyetlerine yardımcı olanlar veya istihbarat hizmetlerinde istifade edilenler, kamu görevlisi olup olmadıklarına bakılmaksızın, görev, faaliyet ve yardımları sebebiyle sorumlu tutulamayacak.

Kaynak: ANKA / Güncel
title
Close