Haberler

MİT Kanunu'nda Düzenleme

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) yapısında değişiklik öngören kanun teklifi görüşmeleri TBMM İçişleri Komisyonu'nda gergin başladı.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) yapısında değişiklik öngören kanun teklifi görüşmeleri TBMM İçişleri Komisyonu'nda gergin başladı. Muhalefet Milletvekilleri, teklifinin alt komisyondan geçtikten sonra İçişleri Komisyonuna gelmesi gerektiğini ve Anayasaya aykırı olup olmadığının belirlenmesi için Anayasa Komisyonu'nun da inceleme yapması gerektiğini belirtti. AK Partili milletvekilleri, Başbakan yardımcısı Beşir Atalay ve muhalefet milletvekilleri arasında teklifle ilgili tartışmalar yaşandı. Bu arada gelen tepkilerden dolayı hükümet, MİT teklifinde geri adım attı. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, MİT yasa teklifinin 2'nci maddesinde yer alan İstihbarat Koordinasyon Kurulu'nun Başbakan'ın başkanlığında toplanmasına yönelik düzenlemeyi geri çekeceklerini söyledi.

MİT'in yapısında değişiklik öngören kanun teklifi görüşmeleri saat 11.00'da İçişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Ersoy başkanlığında başladı. Komisyona, Başbakan yardımcısı Beşir Atalay ve MİT'den gelen bir müsteşar yardımcısı da katıldı. MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu ise rahatsızlığından dolayı komisyonu ağzında maske ile takip etmesi dikkat çekti.

TARTIŞMALARMA BAŞLADI

Komisyon ise tartışmalarla başladı. CHP,MHP ve BDP'li milletvekilleri, teklifin ilk önce alt komisyonda geçmesi gerektiğini ve Anayasa aykırı olup olmadığının belirlenmesi için Anaya Komisyonu'nda görüşülmesini talep etti. Komisyona gazetecilerde yoğun ilgi gösterdi. Bazı AK Partili Milletvekilleri, kameraların not aldığı kağıtları çektiğini belirterek çıkartılmasını talep etti. Bu sırada muhalefet milletvekilleri bu talebe tepki gösterdi ve Başbakan yardımcısı Beşir Atalay'ın kameraların çıkartılmasını istediğini iddia etti. Bu sözlere sesini yükselterek tepki gösteren Atalay, kendisinin böyle bir şey söylemediğini belirtti. AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, "Kameralar görüntülerini alır, kameralar dışarı davet edilir. Başıma geliyor ve notumu çekiyor" diyerek kameraların dışarı çıkarılmasını istedi. MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu, "MİT her yeri izliyor rahatsız olmuyorsunuz, kameralar önümdeki notu çekiyor diye rahatsız oluyorsunuz" diye karşılık verdi. MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz ise, "Bizim de önümüzde notlar var biz neden rahatsız olmuyoruz" dedi. Komisyonda söz alan Başbakan yardımcısı Beşir Atalay, MİT Kanun Teklifi ile 30 yıl sonra yapısal değişikliğe gidildiğini belirterek, "Baştan sona MİT'in yenilenmesi için kanun üzerinde de çalışılıyor. Bunu da inşallah sizlerin huzuruna getireceğiz" dedi

GERİ ADIM

Atalay, "MİT yasa teklifinin 2'nci maddesinde yer alan Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu Başkanlığı'na Başbakan'ın getirilmesi düzenlemesinin tekliften çıkarılacak. İstihbarat Koordinasyon Kurulu MİT Yasası'nda var. MİT Müsteşarı'nın başkanlığında toplanıyor. Başbakan'ın başkanlığında toplanması çok tartışıldı bunu önerge ile değiştireceğiz, eski yapısını koruyacağız. Basın mensuplarına ceza öngören maddelerde değişikliğe gidildiğini ve cezaların indirilecek" dedi.

"MİT, 2 BİN 473 KİŞİYİ DİNLİYOR"

Atalay. MİT'in mahkeme kararıyla yaptığı dinleme sayısını da açıkladı. Atalay, "Çok özel bir bilgiyi paylaşmak istiyorum. Bugün itibarıyla mahkeme kararıyla gerçekleştirilen dinleme sayısı 2 bin 473'tür. MİT'te dinleme yetkisi için mahkeme kararıyla alıyor. İstihbarat dinlemesi şu anda başka ülkelerde bu sayı milyonları bulabilir. Bunların yarıdan fazla yabancılara yönelik gerçekleştiriliyor, gerçekleştirilenler ise terörist ve casusluk vakalarını kapsıyor. MİT'in emniyet istihbaratta olduğu gibi normal bir vatandaşı dinlemesi söz konusu değil. 20 dilde dinleme ise sınır ötesindeki yapıların takip altına alınmasıdır. Bu da MİT'in asli görevidir" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close