Mısır Yüksek Askeri Konseyde Yeniden Yapılanma
Mısır geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, Yüksek Askeri Konseyin savunma bakanı başkanlığında yeniden yapılanmasına ilişkin karar çıkardı.
Mısır geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, Yüksek Askeri Konsey'in savunma bakanı başkanlığında yeniden yapılanmasına ilişkin karar çıkardı.
Mansur tarafından yapılan değişikliğe göre, eskiden olduğu gibi Yüksek Askeri Konsey'in başkanlığını savunma bakanı yapacak ancak cumhurbaşkanı katılacağı herhangi bir toplantıya başkanlık yapacak.
Mansur dün, geçtiğimiz ay kabul edilen anayasa maddeleri doğrultusunda silahlı kuvvetler ile ilgili kanunda düzenleme yapıldığını duyurmuştu. Bunlar arasında en dikkati çeken savunma bakanının ordu dışından tayin edilmesini önleyen düzenleme olmuştu.
Yüksek Askeri Konsey 1973 yılında, dönemin Cumhurbaşkanı Enver Sedat tarafından kuruldu. Yüksek Askeri Konsey, Kasım 2011'de gerçekleştirilen milletvekili seçimlerine kadar, yeni kanunlar hazırlamak ve yürürlüğe koymakla sorumlu bir organ işlevini gördü.
Mısır'da, Hüsnü Mübarek iktidarına son veren devrimden sonra yönetimi, idari bir organ olan Yüksek Askeri Konsey devraldı.
Mısır Yüksek Askeri Konseyi, ordunun bütün birimlerini temsil eden 21 kıdemli subaydan meydana geliyordu. Ancak Mısır'ın askeri darbe ile görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yaptığı sürpriz değişikliklerden sonra bu sayı değişerek 19'a indi.
Mursi'nin 30 Haziran'da cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturması ile başlayan yeni dönemde, atanmış askerlerden oluşan Yüksek Askeri Konsey'in, ülkenin demokratik yollarla göreve gelmiş ilk sivil cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtlayıcı tavrı rahatsızlık uyandırdı.
Mursi, 5 Ağustos 2012'de Kuzey Sina'daki İsrail sınırında yer alan polis karakoluna düzenlenen ve 16 güvenlik görevlisinin ölümüyle sonuçlanan saldırının ardından sivil iktidar üzerindeki askeri vesayeti kırmak için iki kıdemli general ile istihbarat şefini görevden almış ve ani bir hamleyle Yüksek Askeri Konsey'in komuta kademesini dağıtmıştı. - Kahire