Mısır, Şami'nin Hayatını Tehlikeye Atıyor
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Avrupa Birliği (AB) Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve BM İnsan Hakları sorumlu Navi Pillay'a gönderdiğimiz mektupla, Ağustos ayından beri hapiste yatan ve 119 gündür açlık grevinde olan Abdullah Şami'nin serbest kalması için küresel destek çağrısı yapıyoruz.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Avrupa Birliği (AB) Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve BM İnsan Hakları sorumlu Navi Pillay'a gönderdiğimiz mektupla, Ağustos ayından beri hapiste yatan ve 119 gündür açlık grevinde olan Abdullah Şami'nin serbest kalması için küresel destek çağrısı yapıyoruz.
Mısır yönetimi Şami'nin hayatını tehlikeye atıyor ve hakkında hiçbir suçlama olmadan cezaevinde tutuyor.
"Durumu kötüye gidiyor"
Şami'nin sağlık durumuyla ilgili son açıklama, avukatı Cameron Duly'den geldi. Duly, açlık grevinde olan müvekkilinin durumunun gittikçe daha kötüye gittiğini ve acilen müşahede altına alınması gerektiğini söyledi.
Abdullah Şami, 11 Ocak'tan bu yana, cezaevindeki kötü koşulları ve suçlamadan olmadan cezaevinde tutulmasını protesto etmek amacıyla açlık grevinde.
Duly, Mısırlı yetkililerin Şami için uygun tıbbi bakım sağlama veya serbest bırakmaya yönelik bir çaba içinde olmadıklarının altını çizdi.
Şami'nin kan seviyesinin ciddi şekilde düştüğünü ve kilo kaybı içinde olduğunu söyleyen avukat, muhabirin temel ihtiyaçlarını dahi yardım almadan karşılayamayacak duruma geldiğini belirtti.
Merkezi İngiltere'de bulunan Arap İnsan Hakları Teşkilatı, 19 Mayıs'ta BM'den, 119 gündür açlık grevinde olan Abdullah Şami'nin hayatının kurtarılması için acil müdahalede bulunulmasını istedi.
BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'a bir davet gönderen teşkilat, Şami'nin suçlu olduğuna dair hiçbir delil bulunmadığını vurguladı.
Sınır Tanımayan Gazeteciler Teşkilatı da Şami'nin tutuklu bulunmasının tuhaf bir durum olduğunu belirterek, Al Jazeera muhabirinin hayatından ciddi endişe duyduklarını duyurdu. Teşkilat, tutuklu bulunan muhabirin hayatından Mısır hükümetinin sorumlu olduğunu ve gerekli tıbbi desteğin acilen sağlanması gerektiğini vurguladı.
Şami, Mısırlı yetkilileri suçladı
7 Mayıs'ta kan testi yapılan Şami'de ciddi oranda kansızlık, kilo kaybı, kan şekerinde düşme ile böbreklerde hasar tespit edildi. Şami daha sonra Mısırlı yetkililer tarafından hücreden çıkarılıp belirsiz bir yere nakledildi. Geçen hafta Şami'nin nakledilmeden önce kaydettiği video görüntüleri Al Jazeera'de yayınlandı.
Şami, yeri değiştirilmeden bir hafta önce kaydettiği videoda 14 Ağustos'ta Adeviye Meydanı'ndaki oturma eyleminin dağıtılması olayı ile ilgili haber yaparken gözaltına alındığını, muhabir olarak görevini yapmasına ve yetkililerin de bunu bilmesine rağmen 266 gündür gözaltında olduğunu söylüyor.
Şami ayrıca daha önce sağlığı ile ilgili doktor talep ettiğini ancak hapishanede hiçbir sağlık kontrolünden geçmediğini de söyleyerek sağlığı ya da güvenliği ile ilgili olacak her şeyden Mısır rejimini sorumlu tutuyor.
Mısırlı yetkililer sağlığı gittikçe ağırlaşan Abdullah Şami'yi 12 Mayıs'ta hücresinden alarak belirsiz bir yere nakletti, Şami'den o günden bu yana haber alınamıyor.
Yeri değiştirilmeden önce mahkeye çıkarılan Şami, mahkeme salonundaki muhabirlere 12 metrekarelik bir hücrede 15 kişiyle birlikte kaldığını, suyun günün 12 saati kesik olduğunu anlattı. Muhabirler daha sonra mahkeme salonundan çıkartıldı.
Şami, Mısır'da askeri darbeden sonra tutuklanan 700 kişiden biri. Al Jazeera İngilizce muhabiri Peter Greste ve prodüktörler Muhammed Fehmi ile Bahir Muhammed de 138 gündür hapiste.
Greste, Fehmi ve Muhammed darbeden sonra terör örgütü ilan edilen Müslüman Kardeşler'e yardım etmek ve yalan haber yaymakla suçlanıyor.
Al Jazeera olarak suçlamaları reddediyor ve gazetecilerin hemen serbest bırakılmasını istiyoruz.
Kaynak: Al Jazeera