Mısır Devriminin Sessiz Tanığı: Tahrir Meydanı
Mısır'da otuz yıllık Hüsnü Mübarek rejimine son veren halk devriminin sembolü haline gelen Tahrir Meydanı geçen altı yılda devrimi yansıtan izler silinerek, çehresi değiştirilmesine rağmen o günlerin "sessiz tanığı" olmayı sürdürüyor.
Mısır'da otuz yıllık Hüsnü Mübarek rejimine son veren halk devriminin sembolü haline gelen Tahrir Meydanı geçen altı yılda devrimi yansıtan izler silinerek, çehresi değiştirilmesine rağmen o günlerin "sessiz tanığı" olmayı sürdürüyor.
25 Ocak 2011'deki devrimin fitilinin ateşlendiği Tahrir Meydanı'nın geçen süre içinde sadece ziyaretçi profili değil devrimin izlerini taşıyan çehresi de değişti. Devrimcilerin, Cumhurbaşkanı Mübarek koltuğunu terk edene kadar bir an olsun boş bırakmadığı meydanda yapılan değişikliklerin yanı sıra, Valilik, Kahire Amerikan Üniversitesinin talebi üzerine meydana bakan bahçe duvarlarına çizilen devrimin tanığı grafitileri de sildirdi.
Ayrıca 1,5 milyon cüneyh (79 bin dolar) harcanarak Tahrir Meydanı'nın üç girişine demir kapılar ve meydana da 45 metre uzunluğunda bayrak direği dikildi.
"Devrimin anıları ve devrimcilerin kanları Tahrir Meydanı'ndan silinemez"
AA muhabirine konuşan Mısır'daki Anayasa Partisi üyesi Tarık Hüseyin, devrimin hala hafızalarda tazeliğini koruduğunu savunarak, "Devrimin anıları ve devrimcilerin kanları Tahrir Meydanı'ndan silinemez." dedi.
Tahrir Meydanı'nın tüm Mısırlılar için büyük anlam ifade ettiğini belirten Hüseyin, "Devrimciler Tahrir'e kutsallık atfederken, siyasi rejimler ise buradan korkuyor. Herhangi bir olayda, basit bir durum dahi olsa tanklarla meydan kapatılıyor. Oysa ben tarihi anlara tanıklık eden bu meydanın, yabancı ziyaretçilere ve gelecek nesillere devrimi aktaracak açık hava müzesi olmasını çok isterdim." ifadelerini kullandı.
Mübarek'in lideri olduğu Ulusal Demokratik Parti'nin Tahrir Meydanı yakınlarında bulunan merkez binasının, devrim sırasında göstericiler tarafından ateşe verilmesini de eleştiren Hüseyin, "Bu bina devrimin başlamasının ardından 18 gün boyunca gösterdikleri direnişin şahidi olarak kalmalıydı." diye konuştu.
Devrim sürecinde etkin rol oynayan 6 Nisan Hareketi üyelerinden Memduh Cemal de "Tahrir Meydanı, özgürlük ve değişim hayalleriyle büyüyen bir neslin uyanışına tanıklık etti." görüşünü dile getirdi.
Tahrir Meydanı'nın şu anda orta gelirli ailelerin vakit geçirdiği bir alan haline geldiğini anlatan Cemal, meydanın devrimin çocuklarına yasaklandığını belirterek, "Yönetim Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye yapılan askeri darbeden bu yana Tahrir Meydanı'nda gösteriler düzenlememize izin vermiyor." diye konuştu.
Çiçekçilikten, bayrak ve maske satıcılığına
Tahrir Meydanı'nda Arap Birliği binasının bulunduğu tarafta yıllardır çiçek satıcılığı yapan Memduh Salih isimli Mısırlı, "25 Ocak Devrimi'ne kadar bu meydanda çiçek satıyordum. 25 Ocak'tan sonra bayrak ve pankart satmaya başladım. Son olarak da emniyet güçlerinin göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullanmasının ardından maskeler sattım." dedi.
Tahrir Meydanı'nın eskisi gibi ziyaret edilen bir yer olmadığını ifade eden Salih, şunları söyledi:
"Şu anda sahil şeridi Nil Caddesi'ne yakın olduğu için Tahrir Meydanı'na uğruyorum. Devrimin gerçekleştiği yer olması hasebiyle 25 Ocak 2011'den sonra çokça ziyaret ediliyordu ancak 30 Haziran 2013'te yapılan gösteriler ve ardından gelen 3 Temmuz'daki askeri darbeden sonra durum değişti. Artık meydan eski günlerdeki gibi değil."