Mısır'daki Tutuklu Kadın İhvan Mensupları
Mısır'da, 1965 yılından bugüne kadar Müslüman Kardeşler Teşkilatı mensubu 400 kadın tutuklanarak hapishaneye konuldu
HÜSEYİN EL-KABBANİ- Mısır'da, 1965 yılı Cemal Abdunnasır döneminden 2013 yılı Adli Mansur dönemine kadar Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na (İhvan) mensup 400 kadın tutuklanarak cezaevine konuldu.
AA muhabirinin İhvan ve güvenlik kaynaklarından aldığı bilgiye göre, 1965 yılı Cemal Abdunnasır döneminden 2013 Adli Mansur dönemine kadar çeşitli nedenlerle 400 İhvan mensubu kadının tutuklandı.
1965 yılında ilk tutuklamalar başladığında içlerinde kadın liderlerin ve üyelerinin olduğu bir grup İhvan mensubu tutuklandı, "65 Örgütü" ismi verilen davada Cemal Abdunnasır'a suikast girişimi suçlamasıyla 200 kadın tutuklanarak cezaevine konuldu.
1965 yılında tutuklanan 200 kadından uzun süre tutukluluğuna karar verilenlerin Hamide Kutub ve Zeynep el-Gazali el-Cibili olduğu bilinirken, 10 yıl hapis cezası verilen iki kadının dışındakiler çeşitli ay ve yıllar içerisinde serbest bırakıldı.
Elde edilen verilere göre, Enver Sedat, Hüsnü Mübarek ve Muhammed Mursi döneminde İhvan mensubu kadınlar hakkında tutuklama kararı çıkmadığı ancak mevcut lider Adli Mansur döneminde 200 İhvan mensubu kadının tutuklandığı biliniyor.
İhvan mensubu kadınların tutuklanması ise devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye karşı yapılan darbe karşıtı gösterilerde gerçekleşti. Tutuklanan İhvan mensubu kadınlar, "güvenlik güçlerine düşmanlık" ve "ihanet", "şiddete yöneltme ve kamu malına zarar verme" suçlamalarına maruz kaldı.
2013 yılındaki darbe karşıtı gösterilerde de sayıları 200'ü bulan kadın tutuklulardan bazıları 11 yıl hapisle yargılanırken bazıları da tutuksuz yargılanarak serbest bırakıldı. Tutuklananlardan bazılarının ise Rabia işareti yaparken gözaltına alındığı kaydedildi.
Son olarak, her gün 07.00'da yaptıkları eylemlerle darbeyi protesto eden ve 31 Ekim'de gözaltına alınan "Sabah 7 Hareketi" üyesi kız öğrencilerden 14'ü, çıkarıldıkları mahkeme tarafından, "terör, izinsiz gösteri yapmak ve kargaşa çıkarmak, yasadışı örgütlere üye olmak ve örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla, 11'er yıl 1'er ay hapis cezasına çarptırılmış, yaşları 18'den küçük 7 kız öğrencinin ise ıslah evine gönderilmesi kararlaştırılmıştı. - Kahire