Haberler

Mısır'daki Darbeciler "Vicdan Mahkemesi"Nde Yargılanacak

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rabia Platformu ve Hukukçular Derneği öncülüğünde İstanbul'da kurulacak, suçluluları insanların vicdanında mahkum etmeyi amaçlayan "Vicdan Mahkemesi"nde, Mısır'ın seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muha...

Rabia Platformu ve Hukukçular Derneği öncülüğünde bir çok sivil toplum kuruluşunun desteğiyle İstanbul'da kurulacak, suçluları insanların vicdanında mahkum etmeyi amaçlayan "Vicdan Mahkemesi"nde, Mısır'ın seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi askeri müdahaleyle görevinden indiren darbeciler hakim karşısına çıkacak.

Emekli hakim ve savcıların görev yapacağı, avukatlar, müştekiler, temsili sanıkların katılacağı mahkemenin savcılığına ilk dilekçeler, Mursi'nin yargılanmaya başlanacağı 4 Kasım'da verilecek. Özel bir üniversitenin konferans salonunda yapılacak duruşmalar, Rabia katliamının 100. günü olan 22 Kasım'da başlayacak.

Avukat Cihat Gökdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Vicdan Mahkemesi'ne, İngiliz felsefeci Bertrand Russell'ın kurduğu Vietnam Savaş Suçlarına Karşı Milletlerarası Mahkemesi'nin ilham kaynağı olduğunu belirterek, bu mahkemede ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri'nin Vietnam'da işlediği suçlardan dolayı yargılandığını hatırlattı.

Mahkemenin, suçluları insanların vicdanında mahkum etmeyi amaçladığını ve hukuken bir yaptırımı olmadığını vurgulayan Gökdemir, "vicdan mahkemesi"nin Türkiye'de 3 kez uygulandığını anlattı.

Irak'ta Savaşa Hayır Platformu'nun kurduğu ilk mahkemede, ABD'nin Irak'ta işlediği savaş suçlularının yargılandığını belirten Gökdemir, "İkinci mahkeme, Bilgi Üniversitesinde kuruldu ve 12 Eylül darbesini gerçekleştirenler yargılandı. Bir otel lobisinde, 70 Milyon Adım öncülüğünde, yüzlerce sivil toplum kuruluşunun desteğiyle oluşturulan üçüncü mahkemede ise 28  Şubat darbecileri yargılandı. Bu mahkemeleri, insan hakları aktivistleri çok yakından takip ediyor" diye konuştu.

Mahkemenin yapısı

Mısır'ın seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi askeri müdahaleyle görevinden indiren Mısır'daki darbecileri yargılamak için de yeni bir "vicdan mahkemesi" kurulacağını bildiren Gökdemir, şu bilgileri verdi:

"Mısır'daki darbeden sonra vicdan mahkemesinin kurulabilmesi için Rabia Platformu ve Hukukçular Derneği öncülüğünde bir çok sivil toplum kuruluşunun desteğiyle çalışma başlatıldı. Darbeciler, 4 Kasım'da Mursi'yi yargılamaya başlayacak. Biz de aynı gün vicdan mahkemesini harekete geçireceğiz. Arkadaşlarımız hazırladıkları şikayet dilekçelerini, vicdan mahkemesi savcılarına sunacak. Bu dilekçeler üzerine iddianame hazırlanacak ve yargılama, Rabia katliamının 100. günü olan 22 Kasım'da başlayacak. Emekli hakim ve savcıların görev yapacağı duruşmada, sanıklar da temsili olarak hazır bulunacak. Duruşmaya, başta darbeye destek veren sonra katliamlara katılmak istemediği için istifa eden ve darbecileri itham eden ifadelerde bulunan Baradey'i de çağırmak istiyoruz. Baradey'e etkin pişmanlıktan faydalanmasını talep edeceğiz. Bu mahkemede hem Türkiye'den hem de Mısır'dan müştekiler de bulunacak. Mahkemede müdahil avukatlar da yer alacak. Vicdan mahkemesi, halka ve basına açık olacak."

Gökdemir, mahkemenin 4 duruşmada tamamlanmasını istediklerini ancak buna mahkeme heyetinin karar vereceğini bildirdi.

Sisi baş sanık

Mahkemede, darbeyi gerçekleştiren Mısır Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdulfettah es-Sisi'yle birlikte 17 üst düzey komutan ile darbeye destek veren sivillerin yargılanacağını belirten Gökdemir, Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın şikayet dilekçelerini kabul edeceklerini ve avukatlarını duruşmalara alacaklarını söyledi.

Mısır'da darbe sonrasında bir çok insan hakkı ihlali yaşandığına dikkati çeken Gökdemir, "Mısır'da yaşam hakkına ve özel mülkiyete ilişkin ihlaller çok fazla. Bu haklar hem devlet tarafından hem de devletin cesaret verdiği sivil çeteler tarafından ihlal ediliyor. Kundaklanan cami, kilise ve evler, öldürülen canlar ortada. Bunlar meydanlarda topluca yapılan ihlaller. Darbecilerin ikrar ettikleri ihlaller de var" diye konuştu.

Avukat Cihat Gökdemir, darbecilerin Mısır'da zor günler yaşadığını vurgulayarak, "Ülke yönetmek tiyatro yönetmeye benzemiyor. Darbecilere destek verenler veya Mursi'nin yanında durmaya cesaret edemeyenler, darbeye karşı bir tutum içine girdi. Vicdan mahkemesi, özellikle Mısır halkının vicdanında bir etki bırakacak. Mahkemeyle Mısır halkına, darbecilerin daha fazla dayanamayacağını, çok kısa bir sürede Mısır'ı terk edeceklerini ve bu yaptıklarının cezasız kalamayacağını göstermek istiyoruz" ifadelerini kullandı. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel
title
Close