Mısır'da Parlamento Seçimleri Sona Erdi
Mısır'daki parlamento seçiminde, saat 21.00'de oy verme işleminin sona ermesinin ardından bütün bölgelerde sayım başladı.
Mısır'daki parlamento seçiminde, saat 21.00'de oy verme işleminin sona ermesinin ardından bütün bölgelerde sayım başladı.
İki aşamada gerçekleştirilen seçimde, katılım oranının düşüklüğü ve özellikle de gençlerin sandık başına gitmemesi dikkat çekti.
Parti listeleri için ayrılan 120 sandalyenin tamamını Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'ye yakınlığı ile bilinen eski istihbaratçı Seyf el-Yezel tarafından kurulan "Mısır Sevgisi İçin" koalisyonu aldı. Bağımsız adaylar için ayrılan 448 sandalyeli kontenjanın 226'sı ise ilk aşamada seçilmişti.
İkinci aşama için ayrılan 222 bağımsız adaydan 9'u ilk turda seçilirken geriye kalan 213 adayın durumu ikinci turun son günü olan bugün oy verme işleminin sona ermesinin ardından belli olacak. En fazla oy alan iki adayın yarıştığı bölgelerde çoğunluğu sağlayan adaylar parlamentoya girmeye hak kazanacak.
Tahmini parlamento aritmetiği
Aralık ayı başında açılması öngörülen Mısır Halk Meclisi'nde farklı parti grupları ve blokların oluşacağı tahmin ediliyor. Mısır Sevgisi İçin Koalisyonu'nun en güçlü grup olacağı öngörülen parlamentoda, ikinci sırada Hür Mısırlılar Partisi'nin (El Mısriyyun el-Ahrar), yer alması bekleniyor.
Hür Mısırlılar Partisi 25 Ocak Devrimi'nin ardından 2012 yılında yapılan parlamento seçimlerinde Hürriyet ve Adalet, Nur ve Vefd Partilerinin ardından dördüncü sırada yer almıştı.
14 vilayette yapılan ilk aşamada Hür Mısırlılar Partisi, 36 milletvekili ile ilk sırada yer aldı. İkinci aşamada da buna benzer bir sandalye kazanarak ortalama 70 milletvekili ile Mısır Sevgisi İçin Koalisyonu'nun ardından ikinci sırada yer alacağı konuşuluyor.
İlk turda bağımsız aday listesinden 28 sandalye kazanan Vatan Geleceği (Mustakbel Vatan) Partisi'nin ise 50 civarında milletvekili çıkaracağı tahmin ediliyor. Mursi'nin devrilmesinden sonraki süreçte kurulmuş olan ve ilk kez seçimlere katılan Vatan Geleceği Partisi'nin Mübarek dönemi figürleri ve bazı işadamlarını içinde barındırdığı tahmin ediliyor.
Mısır'ın krallık döneminden kalma en eski siyasi partisi olarak bilinen, ancak 60 küsur yıldır bir türlü muhalefet olmaktan kurtulamayan Vefd Partisi'nin dördüncü sırada yer almasına kesin gözüyle bakılıyor. İlk aşamada 17 milletvekili çıkaran Vefd Partisi'nin maksimum 30 milletvekil çıkaracağı tahmin ediliyor.
2012 parlamento seçimlerinde Müslüman Kardeşler'in siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi'nin ardından ikinci sırada yer alan İskenderiye Selefi Davet Cemaatinin siyasi uzantısı Nur Partisi ilk aşamada sadece 10 milletvekili çıkarabildi. İkinci aşamada bu sayının altında sandalye kazanacağı öngörülüyor. Çünkü Nur Partisi'nin güçlü olduğu İskenderiye ve Marsa Matruh gibi şehirlerde seçimler ilk aşamada yapılmıştı.
2012 parlamento seçimlerinde, parlamentonun yüzde 47'sini oluşturan Müslüman Kardeşler'in siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet, Muhammed el Baradey tarafından kurulan Dustur, 2005 Cumhurbaşkanlığı seçimleri adayı Eymen Nur'un partisi Yarın Devrim, Arap Birliği eski genel sekreteri Amr Musa liderliğindeki Kongre Partisi gibi ülkenin önde gelen partileri seçimleri boykot etmişti.
Bu gece oy verme işleminin sona ermesinin ardından yapılacak sayımdan iki veya üç gün sonra Yüksek Seçim Kurulu'nun sonuçları açıklaması bekleniyor.