Mısır'da Mursi Muamması
Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin, feshedilen Halk Meclisi'yle ilgili kararı Mısır'da farklı yorumlara neden oldu.
Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin, feshedilen Halk Meclisi'yle ilgili kararı Mısır'da farklı yorumlara neden oldu.
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun eski başkanı Muhammed el-Baradey, kararı, "Mursi, yargı yetkisini heder etti" diyerek eleştirdi.
Twitter hesabından açıklama yapan Baradey, "Bu, Mısır'daki anayasal düzenin yok olmasına ve güçler arasında çatışma çıkmasına neden olur" ifadesini kullandı.
Kararı bir "Yıkım" olarak değerlendiren Yarın Partisi lideri Eymen Nur da Mursi'yi, aldığı kararın dayanaklarını açıklamaya davet etti.
Hürriyet ve Adalet Partisi ise meclisin tekrar göreve gelmesini Yüksek Askeri Konsey'in anayasayı tamamlayıcı kararının iptali yönündeki ilk adım olarak kabul ettiklerini açıkladı.
Bu arada, hukukçular da Mursi'nin kararı konusunda görüş ayrılığına düştü.
Bazı hukukçular, kararın kanunla çelişmediği yönünde görüş bildirirken, bazıları ise "Hukuk devletine karşı yapılmış bir devrim" olduğunu ileri sürdü.
-"Böyle bir karar alma yetkisi yok"-
Anayasa Hukuku Profesörü Mahmud Kebiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada,
"Cumhurbaşkanının böyle bir karar alma yetkisi yok. Bu karar tam anlamıyla hukuk devletinden çıkmak demek. Tarihte eşine rastlanmayan bir olay yaşıyoruz" dedi.
Kararın hiçbir yasal ve hukuki zemini olmadığını savunan Kebiş, "Halk Meclisi'nin Yüksek Askeri Konsey tarafından feshedildiğini düşünerek Cumhurbaşkanının böyle bir karar alabileceğini düşünmek yanlış olur. Çünkü meclisi fesheden asıl Anayasa Mahkemesi'dir" diye konuştu.
Anayasa Hukuku Profesörü Muhammed el-Zehebi de "Mursi, devrimcileri memnun etmek için böyle bir girişimde bulundu. Ancak bu, devleti ciddi sıkıntılara sokabilecek bir karar" yorumunu yaptı.
Kararın, "Anayasa ve hukukun hiçe sayıldığı" manasına geldiğini belirten el-Zehebi, "Çünkü Anayasa Mahkemesi'nin aldığı karara ülkedeki tüm güçlerin uyması gerek" diye konuştu.
-"Mursi, doğru karar aldı"-
Anayasa Hukuku Profesörü Servet Bedevi ise ne Yüksek Askeri Konsey ne de Anaysa Mahkemesi'nin meclisin feshine yetkisi olduğunu dile getirerek, "Mursi yüzde yüz doğru bir karar aldı. Kararın anayasa ya da hukukla çatışması söz konusu değil" dedi.
Mursi'ye destek veren parlamento komisyonu vekili Muhammed el-Umde de
"Devrimle gelen bir lidere sahibiz. Mursi'yi seçenler, devrimlerini tamamlamak istiyor" ifadesini kullandı.
Siyasi aktivist Ala el Esvani de Mursi'ye destek vererek, kararın "Doğru yolda atılmış ilk adım" olduğunu söyledi.