Mısır'da Darbe
Mısır'da Ordu yönetime el koydu.
Mısır Savunma Bakanı Abdülfettah el Sisi, aylar süren uzlaşma çağrılarına cevap verilmemesi sebebiyle ordunun anayasayı askıya alarak sorumluluğu üstlendiğini söyledi.
Devlet televizyonunda yayınlana açıklamasında Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevden alındığını söyleyen el Sisi, cumhurbaşkanlığı görevine ise seçimlere kadar Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın vekalet edeceğini dile getirdi. Muhammed Mursi'nin, Mısır halkının taleplerini karşılayamadığını öne süren el Sisi, siyasi ve diğer figürlerle bir yol haritası kararlaştırdıklarını kaydetti.
El Sisi, hükümetin yerine ise gençlik hareketlerinin temsilcilerinin de yer alacağı bir milli uzlaşı komisyonu kuracaklarını dile getirdi. Gösterilerin yapılabileceğini ifade eden el Sisi, şiddet olaylarının ise polis ve asker tarafından bastırılacağını vurguladı. Abdülfettah el Sisi'nin açıklamasının ardından Tahrir Meydanı'ndaki hükümet karşıtları havai fişeklerle kutlama yapıyor.
İşte darbeyi gerçekleştiren Genelkurmay başkanı Sisi'nin yaptığı açıklamanın satır başları:
MISIR HALKININ TALEPLERİ REDDEDİLDİ
Şimdiye kadar birçok çağrı yapıldı. Mısır askeri stratejik bir yardım da sundu. Karşılaştığımız büyük zorluklar ve tehditlerin üzerinden gelebilmek için sosyal güvenlik ve politik açıdan çağrıda bulundu. Askeri kuvvetler bölünmenin, gerginliğin, çatışmanın olmamasını istiyor. Mevcut krizden çıkabilmek için bütün çağrıları yapıyor. Askeri tarafın göstermiş olduğu talepler 21-22 Haziran'da görüşlerini bildirmiş olduk. Her türlü devlet mercii tarafından askerin görüşleri reddedilmiş oldu. Mısır'daki kitlelerin de istekleri ve talepleri reddedilmiş oldu. Bizim amacımızın uzlaşmadır, insanların umudunu, güvenini sağlamaktır. Başkanın dün yapmış olduğu konuşma ve bunun öncesindeki süreçler kitlelerin taleplerini karşılanmadığını gösteriyor.
TEKNOKRAT HÜKÜMETİ OLUŞTURULABİLİR
Mısır'da bir yol haritası çizilmelidir. Bu yol haritasında çeşitli konular vardır. Bunlar arasında Anayasa'nın askıya alınması vardır. Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın da aynı şekilde bu süreçten geçmesi gerekmektedir. Erken seçimin açıklanması gerekmektedir. Yeni başkan seçilene kadar ara bir hükümetin oluşturulması gerekmektedir. Bu ara dönemdeki kararnameler çıkarılmalıdır. Teknokrat bir hükümet oluşturulabilir. İlgili tüm süreçleri yönetmesi gerekmektedir.
ULUSAL BİR UZLAŞMA SAĞLANMALIDIR
Tüm ölçekteki ilgili değiştirme süreçlerinin Anayasa çerçevesinde gerçekleşmesi gerekmektedir. Askeri Yüksek Şura, parlamenter seçimlere bu yolda gitmeli ve de parlamenter seçimlerin sürecini başlatmalıdır. Etik bir başlık altında medyanın özgürlüğü, halkların özgürlüğü dikkate alınarak bunlar yapılmalıdır ki, gençlere yetki verilebilsin ve de karar verme süreci sağlıklı bir şekilde değerlendirilebilsin. Ulusal bir uzlaşma gerçekleştirilebilsin. Her taraftan kişilerin katılımıyla gerçekleştirilsin.
HALKIMIZIN GÜVENLİĞİ SAĞLANMALIDIR
Mısır Askeri Kuvvetleri ayakta duracaktır, İçişleri ve Güvenlik Bakanlığı'yla iletişim içerisinde olacaktır. Huzurlu ve barışçıl bir ortam içerisinde bu sürecin gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Askeri kuvvetler, polis ve de yargı personeli bu noktada kendini adamıştır. Halkların güvenliğini, emniyetini ve refahını sağlamak için kendini adamıştır ve de bunun savunmasını yapmaktadır.
EL BARADEY: DEVRİMİ YENİDEN YAPTIK
Mısırlı muhalif lider Muhammed El Baradey, 2001'de Hüsnü Mübarek'e karşı yapılan devrimi şimdi yenilediklerini söyledi. El Baradey, ordunu açıkladığı yol haritasının erken başkanlık seçimi taleplerini karşıladığını dile getirdi.
TELEVİZYON YAYINLARI DURDURULDU
Mısır'da ordunun yönetime el koymasının ardından ülkede yayın yapan bazı televizyon kanallarının yayınları kesildi. AA muhabirine konuşan Kanal 25 yetkilisi, yayınlarının Nil Sat uydusu tarafından kesildiğini söyledi. Mısır'da Hürriyet ve Adalet Partisi, Müslüman Kardeşler ve Vasat Partisi mensubu bazı kişilerin tutuklandığı bildirildi. Birçok yerde Müslüman Kardeşler'e (İhvan) ait ofis ve bürolarda polisin arama yaptığı belirtilirken, gözaltına alınanların sayısına dair kesin bir bilgi bulunmuyor.
BAŞBAKAN KANDİL'E 1 YIL HAPİS CEZASI
Mısır Temyiz Mahkemesinin, Başbakan Hişam Kandil'in, 1 yıl hapsine ve görevinden alınmasına hükmettiği bildirildi. Mısır Temyiz Mahkemesi, Başbakan Kandil'i, "devlete ait Nil Pamuk Çırçır Şirketi (NCGC) çalışanları hakkında verilmiş kanuni hükmü uygulamadığı gerekçesiyle 1 yıl hapis ve görevden men cezasına" çarptırdı. İdari Mahkeme, Başbakan Kandil hakkında geçen nisanda da aynı kararı vermiş ancak hüküm uygulamaya konulmamıştı.