Haberler
Bahçeli'nin çağrısına DEM Parti'den jet yanıt: İmralı'ya gitmek için başvuru yapacağız

Bahçeli'nin "İmralı ile yüz yüze temas olmalı" çağrısına DEM Parti'den jet yanıt

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Milyonların gözü bu toplantıda: Bakan asgari ücret için tarih verdi

Bakan Işıkhan asgari ücret için tarih verdi: İşte masadaki rakamlar

Mirgün Köşkü Yarın Açılacak

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Emirgan'daki tarihi Mirgün Köşkü, İstanbul İl Özel İdaresi tarafından 150 yıl sonra aslına uygun restore edildi.

Tanzimat dönemi mimarisinin nadide örneklerinden biri Emirgan'daki tarihi Mirgün Köşkü, İstanbul İl Özel İdaresi tarafından 150 yıl sonra aslına uygun restore edildi. Köşk, İstanbul Üniversitesi

(İÜ) Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Merkezi olarak faaliyetlerini sürdürecek.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, adını 1900'lü yıllarda yaşayan ressam Ahmet Mirgün'den alan Emirgan'daki "Mirgün Köşkü"nün ilk sahibinin, Hıdiv İsmail Paşa'nın torunu Mehmet Tahir Paşa olduğu biliniyor.

Ressam Ahmet Mirgün, Boğaziçi'nin mimarisine şekil veren Hıdiv Ailesi tarafından yaptırılan köşkü, 1985 yılında İstanbul Üniversitesine bağışladı.Rektör Prof. Dr. Yunus Söylet, göreve geldikten sonra dantel gibi işlenen ahşap merdivenleri, balkon korkulukları, gökyüzüne açılan cihannüması ile Tanzimat dönemi mimarisinin nadide örneklerinden biri olan Mirgün Köşkü'nün restorasyonu için kolları sıvadı.

İstanbul İl Özel İdaresi'nin katkılarıyla gerçekleştirilen restorasyonda köşkün doğal yapısı korunarak birçok çalışma gerçekleştirildi. Restorasyon sırasında zarar gören parçalar özüne uygun olarak onarılırken, çürümüş kısımlar yenileri ile değiştirildi.

-Köşk, Türk müziğine hizmet edecek-

Açıklamada görüşlerine yer verilen İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, göreve geldiğinde üniversitenin kültür varlıklarını ve envanterini çıkarırken o güne kadar kimsenin gündeminde olmayan ve çok fazla konuşulmayan Mirgün Köşkü'ne rastladıklarını belirtti.

Üniversitenin Baltalimanı Tesisleri'nin üst tarafındaki köşkü hemen gidip incelediğini kaydeden Söylet, götürdükleri teklif üzerine İl Özel İdaresi'nin köşkün restorasyonunun üstlendiğini aktardı.

Restorasyon öncesinde harap halde olan köşkün İÜ Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak faaliyet göstereceğini bildiren Söylet, İÜ Devlet Konservatuvarı Müzikoloji Bölümü'ne bağlı bu yıl açılan Osmanlı Dönemi Karşılaştırmalı Müzik Lisans Programı ve Türkiye'nin en eski müzik topluluğu olan Türk Musikisi İcra Heyeti'nin çalışmalarını da bu mekanda sürdüreceğini kaydetti.

Muhabir: Çiğdem Pala

Yayıncı: Sibel Ertürk Kurtoğlu - İSTANBUL

Kaynak: AA / Güncel
title