Haberler

Minik Yürekler Tarihi Gün Yüzüne Çıkarıyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çorum Müzesi'nde oluşturulan kazı havuzuyla birlikte ilkokul öğrencileri deneysel arkeoloji yöntemi ile nasıl kazı yapıldığını öğreniyor.

Türkiye'de ilk kez Çorum Müzesi'nde oluşturulan kazı havuzuyla birlikte ilkokul öğrencileri deneysel arkeoloji yöntemi ile nasıl kazı yapıldığını öğreniyor.

Hitit Üniversitesi ve Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle hayata geçirilen "Minik Yürükler Büyük Eller Yapıyor ve Eller Yapıyor, Yaşıyor, Öğreniyor" projesi kapsamında pilot okul seçilen İstiklal İlkokulu öğrencileri uygulamalı olarak arkeoloji kazı çalışması yaptı.

İlk olarak kazı havuzuna yerleştirilen belirli miktardaki kırık ve sağlam çanak ile çömlek, eser mahiyetindeki küçük eşyalar toprak altına yerleştirildi. İşlemin ardından Hitit Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Özlem Sir Gavaz ile Arkeoloji ve Seramik bölümü öğrencileri öğrencilere toprak altına gizlenen bu eserleri çıkarmaları için mala, kürek fırça gibi malzemeleri dağıttılar. Daha sonra öğrencilere arkeolojik bir kazının nasıl yapıldığı, arkeolojik buluntuların neler olduğu, nasıl tasnif edildiği ve muhafaza altına alındığı gösterildi.

Kazı havuzuna saklanan buluntuları üniversite öğrencilerinin gözetiminde bulundukları yerden çıkaran öğrenciler bu buluntuların tasnifini yaparak özelliklerini ortaya çıkardı. Su havuzlarında temizliği yapılan bulundular daha sonra koruma altına alındı.

Öğrencilere müze kültürü, yaşadıkları şehri tanımaları, yerel ve ulusal yönetim hakkında bilgi edinmeleri, arkeoloji ve eskiçağ uygarlıkları ile ilgili bilgilenmeleri, tarih bilinci aşılamak ve geçmişin izini sürerek geleceğe güvenle bakmaları noktasında bireysel farkındalıklarını artırmak, çocuklarda yaratıcılık, kendine güven, inisiyatif alma, bağımsız düşünme, öz denetim ve sorun çözme potansiyellerini geliştirmeleri amaçlandığı projede ayrıca öğrencilere yaratıcı drama, sanatsal aktiviteler, laboratuvar çalışması, teorik ve uygulamalı eğitim teknikleri uygulanıyor. Pilot okul olarak İstiklal İlkokulu'nda hayata geçirilen bu uygulama önümüzdeki süreçte il genelindeki tüm okullarda uygulanması planlanıyor.

Hitit Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Özlem Sir Gavaz, projenin amacının ilkokul öğrencileri ile üniversite öğrencilerini aynı platformda buluşturmak olduğunu söyledi.

Proje kapsamında İstiklal İlkokulu'nun pilot okul seçildiğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Özlem Sir Gavaz, "Projeden elde edilen sonuçlara bakıldığında, İstiklal İlkokulu öğrencilerinde üniversite akademisyen ve öğrencileri ile olan etkileşimleri sonucu rol model kavramının oluştuğu ve birey olma bilinçlerinin kuvvetlendiği gözlenmiştir. Yaratıcı drama sayesinde takım çalışması, ekip olabilme, takım ruhu, özgüven, birlikte iş yapabilme yeteneği, paylaşım gibi yetileri kazanmaları yolunda önemli adımlar atılmıştır. Proje sadece arkeoloji ve tarihle sınırlanmamış, birlikte iş yapabilme becerilerinin gelişmesi göz önünde bulundurularak kimya laboratuarında deney yapma, birlikte ebru çalışması gibi etkinlikler yaratıcı düşünme ve becerilerini geliştirmeye katkı sağlamıştır. Müzede uygulanan etkinliklerle, çocukların teorik olarak üniversite öğrencileri ve akademisyenleri tarafından aldıkları Arkeoloji ve Hitit Medeniyeti hakkındaki bilgileri uygulayarak etkin öğrenme fırsatı buldular" dedi.

Müze Müdürü Dr. Önder İpek ise, projenin Hitit Üniversitesi işbirliğinde yapıldığını anlatarak, "Üniversite tarafından hazırlanan projenin devamını Çorum Müzesi'nde gerçekleştiriyoruz. Çorum müzesinde önceden hazırlanan OKA destekli proje kapsamında müze eğitimi için çeşitli atölyeler, Hitit evi oluşturduk ve Türkiye'de ilk kez uygulanan yatılı eğitim alanları oluşturuldu. Müze olarak ilkokul düzeyindeki çocuklara müze eğitimini sürekli olarak veriyoruz. Bugün gerçekleştirilen proje ise Hitit Üniversite ile birlikte yapılıyor. Projenin ilk ayağında arkeoloji öğrencileri kazı hakkında, arkeoloji nedir, tablet nasıl yapılır, seramik nasıl yapılır gibi bilgileri minik öğrencilere aktardı. Kazı havuzunu yapmayı planlıyorduk ancak bunu gerçekleştirememiştik. Kazı havuzunun yapılmasında Çorum Belediyesi ve katkıda bulunan Yrd. Doç. Dr. Özlem Sir Gavaz'a teşekkür ediyorum" dedi.

Etkinliğin amacının çocukların tarihi yaşatarak öğretmek olduğunu dile getiren İpek, "Amaç, kazıda çıkan bir eseri, müzeye kadar gelme aşamasını çocuklara öğretmek. Çıktığı anda belgelenmesi, çizimi, temizlenmesi, restorasyona alınması, ve müzeye kazandırılması aşamalarını birebir öğretmek istiyoruz. Çocukların kaz havuzundaki heyecanları araştırma bulma isteklerini gördüğünde projenin amacına ulaştığını görüyoruz. Bu projeyi çeşitli etkinlikler kapsamında devam ettirmeyi planlıyoruz" şeklinde konuştu. - ÇORUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum tepkisi

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum tepkisi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

title