Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Minik İlayda'nın Gözleri İçin 800 Bin TL Tazminat Kararı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep’te erken doğumla dünyaya gelen ve ROP testi yapılmadığı için kör olan İlayda Kaya’nın ailesinin 7 yıl önce açtığı davadan aileye 800 bin TL tazminat ödenmesi kararı çıktı.

Gaziantep'te erken doğumla dünyaya gelen ve ROP testi yapılmadığı için kör olan İlayda Kaya'nın ailesinin 7 yıl önce açtığı davadan aileye 800 bin TL tazminat ödenmesi kararı çıktı.

Bünyamin (39) ve Zöhre Kaya (36) çiftinin 2006 yılında bir kız çocuğu dünyaya geldi. 7 aylık olarak dünyaya gelen İlayda Gül, prematüre doğduğu için kuvöze konuldu. Bebeğin erken doğanlarda yapılması gereken ROP testi yapılmadığı için kör olduğu anlaşılınca baba Bünyamin Kaya, 10 bin Türk Lirası adli müzaheret yardımı alarak Gaziantep 5. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde tazminat davası açtı. Yaklaşık 6 yıl süren davada doktorların ihmali ve kusuru olduğuna karar verildi. İlayda Gül'ün gözleri için doktorun tazminat ödemesine hükmedildi. Fakat Yargıtay, olaydan idarenin sorumlu olduğunu belirterek, davanın idare mahkemesinde görülmesine karar verdi. 2013 yılında Gaziantep 2. İdare Mahkemesi'nde açılan ve temmuz ayında sonuçlanan davada mülki idare olan Gaziantep Valiliği, İlayda'nın ailesine faiziyle birlikte 242 bin 626 Türk Lirası maddi, 200 bin Türk Lira ise manevi tazminat olmak üzere toplam 800 Türk Lirası ödenmesine karar verdi.

Kararı sevindirici bulduğunu fakat bu paranın İlayda'dan alınanları geri getirmeyeceğini ifade eden Bünyamin Kaya, "İlayda 2006 yılının 5. ayında 75. Yıl Doğum Hastanesi'nde 6.5 aylık dünyaya geldi. Prematüre bebek olarak doğdu. 37 gün süre içerisinde çocuğumuz belli bir aşamaya geldi. Bizi taburcu ettiler. Taburcu olduktan sonra çocuğumuzu alıp götürdük. Yaklaşık 2 ay sonra da bu çocuğun gözlerinin görmediğinin farkına vardık. Bunu bir araştırma hastanesine götürdük. Gaziantep Araştırma Hastanesi'nde gözlerinin son aşamada olduğunu, 4. evrede olduğunu, gözlerinin tamamen kaybolduğunu söylediler. Orada bunu duyduğumuzda dünyamız başımıza yıkıldı. Yani çok geç kalınmış. Bunun devreleri var. Kuvözün içindeyken oksijen alan bütün çocukların göz taramasından mutlaka geçirilmesi gerektiği konusunda bilgi verildi sondadır diye. Bu da bizim çocuğumuzda yaşandı. Biz bunu aslında kuvözün içerisindeyken bu tedavinin görülmesi gerekiyorken doktorun konsültasyon tutmaması, bizi taburcu ettikten sonra herhangi bir göz doktoruna, işitme ile ilgili doktorlara ya da hastaneye sevk etmediğinden ve ilk çocuğumuz olduğu için bizim de bilgimizin olmamasından böyle bir sorun, sıkıntı yaşandı. Şimdi 800 bin liranın bize yada çocuğumuzun hayatına getireceği bir değişiklik yok. Değişkenliğin olmamasının en büyük nedenlerinin bir tanesi geri giden her şeyin bir daha gelmemesidir. Yani yapılacak olan her şey bitmiş artık. Son noktaya gelinmiş. Bu son noktadan geri tekrar dönmenin imkanı yok. Bu çocuk şu an ölü yaşıyor. Çünkü her iki gözleri de kayboldu. Nasıl tedavi edilebilir, 800 bin lira onun hayatını çok iyi yerlere getirebilir mi o da şüpheli. Sonuçta ne diyelim artık. Kader mi desek, değil çünkü bundan sonraki çocuğumuzu bile korkarak, acaba çocuk yaparsak böyle bir sorun bir daha başımıza gelebilir mi diyerek psikolojik destek almayı bile düşünüyoruz. Şu anda iki göz odada, kirada oturuyorum. İnşaatta çalışıyorum. Yani orada da sıkıntılar var. bundan sonraki süreç bize neyi gösterecek bilmiyorum" dedi.

Kaya ailesinin avukatı Yaşar Sağlam ise ROP denilen bir testin yapılmamasından kaynaklı olarak çocuğun ömür boyu göremeyeceğini ifade ederek, "Biz öncelikle bu halkın, toplumun bir bireyi olarak bu durumdan dolayım derin bir üzüntü içindeyiz. Aile gerçekten çok ciddi travmalar yaşamış. Bu konuda çeşitli hukuki yollara müracaat etmişler. Daha sonra bize geldiler. Biz de davalarını aldık, yürüttük. Mahkeme haklılığımıza karar verdi. Yaklaşık 441 bin 500 lira tazminata hükmetti. Tabi bunun 7 yıllık faiziyle beraber yaklaşık 800 bin liraya yaklaşmaktadır. Bu çocuklarında meydana gelen bu rahatsızlıktan dolayı ikinci çocuk yapmayı bile düşünememişler, korkmuşlar. Ailenin durumu gerçekten içler acısı. Tazminatın onları tatmin edebileceğini, duygularını azaltabileceğini sanmıyorum ama belki bunu elde edilen bu tazminatla İlayda biz göz nakli olabilir. Bir tane gözü bile çalışsa onlar için çok ciddi bir mutluluk olacağını düşünüyorum. Aileyle de bu şekilde görüşmüştük. Devletin ödemesini bekliyoruz. Ödeme yapıldığı takdirde aileye de bunu sunacağız. Alınan tazminatla da İlayda'nın tedavisi için gereken harcamalar yapılacaktır" şeklinde konuştu. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title