Mimarlar Odası Yasadışı Dinlemeleri Protesto Etmek İçin Sokakta Toplantı Yaptı
Mimarlar Odası, Ankara Şubesi'nde bulunan dinleme cihazı olayı sonrası yönetim kurulu toplantısını sokakta yaptı.
Mimarlar Odası, Ankara Şubesi'nde bulunan dinleme cihazı olayı sonrası yönetim kurulu toplantısını sokakta yaptı. Yasadışı dinlemeyi protesto etmek için toplantılarını sokakta yapma kararı aldıklarını ifade eden Şube Başkanı Ali Hakkan, "Tüm çalışmalarımız şeffaf. Dinlenmemizi gerektirecek hiçbir durum yok" dedi.
TÜM ÇALIŞMALARIMIZ ŞEFFAF
Dinleme olayını protesto etmek için toplantıyı sokakta yaptıklarını ifade eden Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan, "Biliyorsunuz ki Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nde dinleme cihazı bulundu. Oda olarak, bilimsel verilerle kamu yararına çalışmalar yürütüyoruz, kararlar alıyoruz, bu karalarımızı da herkesle paylaşıyoruz. Tüm çalışmalarımız şeffaf. Dinlenmemizi gerektirecek hiçbir durum yok. Bugün de haftalık rutin yönetim kurulu toplantımızı oda yöneticilerimizle ve sizlerle beraber Sokakta yapacağız" dedi.
YASADIŞI DİNLEMEYİ BU TOPLANTIYLA PROTESTO EDİYORUZ
Çalışmalarının şeffaf olduğunu dile getiren Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Batuman, "Bugün burada Yönetim Kurulu toplantımızı yapıyor olmamız, zaten şeffaf olan çalışmalarımızın şeffaflığını vurgulamak değildir. Yasadışı dinlemeyi bu toplantıyla protesto ediyoruz. Dinlemeyi yapanların, bu Türkiye'deki bir takım erkleri kullanan bazı odaklarla irtibatta olduğunu düşünerek bir protesto yapıyoruz. Hukuk devletine inanıyoruz, toplantıyla protestomuz hakkında kamuoyunu bilgilendirmek istiyoruz" diye konuştu.
BİZ ŞEFFAFLAŞTIKÇA, DİNLEYENLER YASADIŞI YOLLARA BAŞVURUYOR
Dinleme olayıyla ilgili olayı yargıya taşıdıklarını belirten Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan, dinlemeyi yapanların isim ve numaralarına ulaştıklarını, bir kişinin de eşkalinin belirlendiğini söyledi. Karakuş şöyle konuştu: "Teknik ekibimiz kayıt cihazındaki dört saatlik bant kayıtlarını çözdü. DVD ses kaydı, tutanak ve cihaz savcılığa iletildi. Bant çözümlemesi de yapılıyor, kayıtlarda dinleme yapanların isimleri ve telefonları var. Savcılık isterse hemen yakalayabilir. Konur Sokak'taki MOBESE kayıtları incelendiğinde eşkalleri tespit edebiliriz, bir kişiyi tespit ettik savcı ile görüşme gideceğiz bu hafta, savcıya ileteceğiz bu durumu. Binamızda kapsamlı bir böcek taraması yaptırma kararı aldık. Bütün çalışmalarımız şeffaf eylemlerimizi web sayfamızdan ve sosyal medyadan duyuruyoruz. Biz şeffaflaştıkça dinleyenler yasadışılaşıyor."
DİNLEME CİHAZLARI DEMOKRATİK ÜLKELERDE OLAĞAN BİR DURUM DEĞİL
Dinleme cihazlarının demokratik ülkelerde olağan bir durum olmadığına dikkat çeken Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ali Atakan, "Demokratik bir ülkede olağan bir durum değildir dinleme cihazları, olağanüstü bir durumla karşı karşıyayız. Gezi süreci ile yeni bir dönem başladı. İnsanlar haklı taleplerini barışçıl bir şekilde gündeme getirmişlerdir. İnsanların yaşam alanlarına dair talepleri görmemezlikten gelinerek, hukuksuzluk ve baskı ile karşı karşıya kaldı. Yine Anayasadan gücünü alan odamızda böcek durumu ile karşılaştık. Mimarlığın ve ülkenin gündemini tüm yönetim kurullarında tartışarak, örgütlülüğümüzü devam ettiriyoruz. Şeffaf bir şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz" dedi. TMMOB YASASIYLA KAÇAK YAPININ ÖNÜ AÇILDI
TMMOB yasasını değerlendiren Şube Başkanı Ali Hakkan yasayla birlikte kaçak yapının önünün açıldığını savunurken, "Kanun hükmünde kararnamelerle başladı süreç. Odaların gelirlerini kısmaya yönelik bir yasal düzenlemedir. Mesleki denetim gelirleri düşmüştür ki bu sadece odalarla ilgili değildir. Kamusal denetimin önünü kesmek amaçlıdır. Yapı üretim sürecinde projeleri denetlerken kamu adına da bunu yapıyorduk. Bu denetim yok edilerek, şu an ülkede artık kaçak yapının, kaçak ruhsatın önü açıldı" dedi.
AOÇ İÇİN 140 AÇILMIŞ DAVAMIZ VAR
Atatürk Orman Çiftliği ile ilgili çok sayıda açtıkları dava olduğunu hatırlatan Ankara Şube Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan, projenin kamu yararına olmadığını kaydetti. Candan şunları söyledi: "Şu ana dek 140 açtığımız dava var. Davaların bir kısmı sonuçlandı, bir kısmı temyiz aşamasında. Kentsel dönüşüm, Saraçoğlu, AOÇ davaları birkaç yıldır sürüyor. AOÇ davasında ise davanın bilinçli olarak yargı süreci uzatılıyor. AOÇ üzerine onu aşkın davamız var. AOÇ mücadelesi mekansal olarak bizlerden uzak olması sebebi ile Ankaralıların onu hissetmesi ve özümsemesi yavaş ilerliyor. Şu anda kritik bir noktadayız, son iki gündür geceleri ağaç kesildiği ve Başbakanlık Hizmet binasına ulaşacak yeni bir kırk metrelik yol yapıldığı duyumunu aldık. Tema park için Melih Gökçek 500 milyon dolarlık bir bütçeden bahsediyor. Bu ticari amaçlı parası olanları kullanabileceği, kamu yararı olmayan bir proje olarak değerlendiriyoruz."
GD (RT) - Ankara